Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Баби скачат с парашут в Приморско



Ключови думи:
14 Май 2007, Понеделник


Източник: вестник Фактор

Български каскадьор се върна от Холивуд, за да възроди екстремния спорт

Скачането с парашут е безопасно колкото ходенето по земята, ако се прави по правилата. Това твърди 33-годишният Асен Попов, който след 14 години емиграция в САЩ се върна, за да осъществи мечтата си у дома - да направи парашутна школа. Асен, известен     повече като Сами, има над 8000 скока и прилага революционни методи в екстремния спорт. Благодарение на новия начин на обучение, с парашут могат вече да скачат старци и инвалиди. И това вече е реалност на летището до Приморско.

Всеки може да скочи     от 3500 метра след кратък инструктаж. Невероятно, но факт. Традиционното обучение на парашутистите включва неколкомесечен курс, наземна подготовка със скокове от кула и от люлка, имитираща хоризонтална скорост. Първият скок е от 800 метра на автоматично въже. Обучението изисква много време и средства, трудоемко е и изключва възможността да скочиш с парашут само веднъж. За кеф.

Сами Попов обаче обучава лично във въздуха начинаещите парашутисти, като скача заедно с тях. Новакът е закопчан за инструктора си и двамата са с един парашут. При скока има свободно падане 50-55 секунди, след което Сами отваря парашута. През цялото време той обяснява и показва как се направлява полетът. След приземяването обучението продължава. Обикновено са достатъчни три скока в тандем, за да може начинаещият да скочи сам.

В тандем могат да скочат всички, или по точно - от 4 до 100-годишни. След 20-минутно обучение през миналото лято в Приморско е полетяла с парашут 70-годишната баба Здравка, известна с бънджи-скоковете си от Аспаруховия мост във Варна.

"В Лас Вегас съм скачал с 98-годишна старица. В Чикаго за всеки свой рожден     ден през     последните 10 години пък лети с парашута един 103-годишен дядо. Скачали сме с инвалиди с парализирани ръце и крака, но с жажда за живот и силни усещания", разказва Сами Попов. Според него тандемният скок ще възроди парашутизма в България, който в момента е застрашен от гибел.

Асен Попов е наречен "въздушното дете". Баща му Тодор Попов е един от най-големите български асове във въздушните спортове, майка му Парашкева Трайкова е световна шампионка по парашутизъм. През 1972 година тя е в състава на българския национален отбор, който печели първо място на Световното първенство в Оклахома - САЩ. Златните медали им връчва първият човек, стъпил на Луната - Нилс Армстронг.

Сами е вицешампион на Америка по скайсърфинг     през 1998 г. С този екстремен спорт той се заразява в Америка. Скача се по двойки от самолета - единият от партньорите има сърф на краката си, а другият - камера, монтирана на шлема си. Сърфът позволява на каскадьора да прави невероятни фигури по време на свободното падане. Човекът с камерата участва също в свободния летеж и заснема въздушната акробатика.

Сами започва да скача с парашута и като оператор. Още повече, че фотографията му е любимо хоби от детството. Заминава за Лас Вегас и започва да работи и като инструктор по скайсърф. По това време филмите и рекламите с парашутни скокове и скайсърф стават хит в Холивуд. Така небето става старт за младия българин и в неговото поприще на телевизионен и филмов оператор в Меката на киното. През 1999 работи в холивудската продукция с участието на Тина Търнър "When the heardaik is over", а следващата година е асистент-оператор и каскадьор в "Cutaway". През 2003 г. става член на операторската гилдия в Холивуд.

В България се връща, за да снима филм, но остава, за да обучава парашутисти.

От Ирина ГЕНОВА


Прочетено: 3447 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
самотна обитателка фонтанът на площада Забранено за нудисти Неизмазана тухлена селска къща Spirit of Burgas нощен бряг флора 2008 pepi Мой хороший знакомый из Бургаса
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development