Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Монахът Бен Ладен от Странджа



Ключови думи:
03 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Игуменът на манастира "Св.Живоприемний источник" посреща с бухалка и проси пари от ДПС, но местните го тачат и не дават владиката да го смени с друг

Когато не разиграва терористични сцени, Евтимий е кротък и копае в градинката край вадата. Хората от околните села наистина го обичат

Снимки Любомир Русинов




Тази телеграма е изпратил до държавния глава чрез държавната информационна агенция монахът-разколник Евтимий от Голямобуковския манастир в Странджа планина. Самият той показа разписка и ксерокопие от писанието си до Първанов пред репортерския ни екип в неделя следобед.    

Посрещна ни въоръжен с бухалка и готов за бой.

"Смърт ще има тука! Ако не го убия - с белезници в съда ще го вкарам, подготвен съм за съпротивата!", заканва се патетично божият пастир и очевидно не си прави майтап. Окупацията на православния комплекс "Свети Живоприемний источник" е започнала ден преди храмовия празник на 13 април, когато отчето получил хабер, че архиерейският наместник от Бургас Борис Беров подготвял изхвърлянето му с полиция.

"Имам тайни агенти - казаха ми, че от поморийския манастир "Св.Георги" щял да дойде друг, Беров кроял планове да го ръкоположат с владиката за игумен тука, но аз няма да     се дам - камък по камък съм мъкнал, с две ръце всичко това съм направил - 20 години труд и просия са това, кръв ще се лее, няма да се предам!", извисява още повече глас отчето, за да надвика мощните тонколони в двора на манастира. Там са опънали дъсчена софра близо 30 души от близкото село Близнак - пекат пържоли, пият ракия и бира, а върху масата 5-годишно момиченце играе кючек за радост на майка му, която като видя, че има журналисти, съвсем нави нагоре блузката му и смъкна поличката, за да може заголено още по-яко да покаже гьобеците."Са-са-са-са!", реве екзалтираната компания. Такъв купон тук става при хубаво време всеки ден.

Погледът на попа се изпълва с умиление като гледа селската вакханалия в съпровод стурските маанета и отсича: "Това всичко, дето го гледате, е построено от народа и е за народа!" После свежда глава виновно и тихо шепне на ухото ми, че ще вземе пари от ДПС и лично от Ахмед Доган, за да довърши         обзавеждането на църквата и облагородяването на района. Доган му бил обещал.

Защо манастирът е     Тора Бора?

Истината е, че този на вид умопобъркан старец, за когото Синодът казва, че се самонастанил в манастира, идва в тази пустош още по тоталитарно време и действително сам започва да възстановява древното светилище, за което се знае, че е от 12 век, състои се от трикорабна псевдобазилика и жилищна сграда.

Манастирът е бил опожарен и сринат до основи по турско, но е възстановен през 1873 г. В олтарa на храма се намира аязмото “Живоприемний источник", водата     е лековита.

Според справка в интернет от 2005-а "манастирът е постоянно действащ, строят се нови сгради, а църквата, както и малката жилищна сграда са изографисани". Истината е, че върху оградена с ръждива тел буренясала площ от около 30-35 декара, са разхвърляни фургони, малки дъсчени бараки, няколко заслона с подръчни материали, тече неугледна вада, а иконописите са дело на самозвани художници - личи, че всеки, който е искал да остави нещо с четката, е драскал напосоки.        

Мястото обаче действително е свято, защото през 14 век това е бил прочутият Парорийски манастир "Свети Григорий Синаит" - люлка на исихасткото движение. В него са живели светците Теодосий Търновски и Ромил Видински.

В началото на 90-е, замонашеният бивш шофьор Евтимий, който вече се е устроил тук обявява, че е от Синода на Инокентий и повежда борба за отделянето на някогашната Девелто-Бургаска епархия от Сливенската митрополия. Оттогава е на нож с Максим, респективно със сливенския     владика Иоаникий.

"Като Евтимий с днешна дата са останали двама-трима разколници, които не щат да се върнат в лоното на църквата и правят каквото си искат, ние сме вдигнали ръце", заяви отец Беров, като разбра от нас, че обстановката в манастира "Св.Живоприемний источник" е военна.

Междувременно Евтимий се е самопровъзгласил и в доста по-високия от игумен сан - архимандрит и смята, че е непоклатим.

"Глави ще падат, ако дойдат тука - както убиха нашия свещеник отец Камберов - като куче с колове и брадви, така и аз ще налагам убийците Максимови с бухалката", зарича се игуменът.

4-е километра чакълеста пътека, която извежда от Голямо Буково до светилището нагоре в планината, е прясноасфалтирана благодарение на странджанския монах Бен Ладен.

"В момента правят пътя от селата Близнак и Тракийци насам, имам пълната подкрепа на кмета на Малко Търново Иван Иванов, както и на областния управител Любомир Пантелеев - те осигуриха пари и техника, както виждате - зам.-областният управител Георги Николчев пък ми е написал писмо, в което ме уведомява, че заради факта, че се боря за съхраняване на духовността, те ще ме подкрепят и ще дадат още пари от европейските фондове", казва игуменът и     връчва да чета писмото от държавника, което действително е в същия този дух.

Евтимий доверява, че на негова страна са от полицията в Средец, както и няколко бизнесмени с лични охранителни фирми от околните села.

"Имам човек от село Вършилово, на когото ако ей сега звънна - ще дойде с цяла бригада въоръжени до зъби хора да ме бранят. Предупредил съм и РПУ-то в Средец, че чакам покушение, те също ми обещаха намеса. По всяко време съм готов да посрещам враговете", размахва бухалката Евтимий. Имало само един вариант да превземат манастира - ако го издебнат в момент да чете утринна Света литургия, която той не можел по канон да прекъсне.

Отчето ни повежда към църквата, вътре цари тотална неразбория, прахоляк покрива стъклата на иконоте, всеки може да запали свещ, като остави пари в малка паничка. Паничката прелива от левове и стотинки, но отецът не си прави труда да ги прибира. И за най-непросветеният става ясно, че не е сребролюбец.

"Тук никой не пипа, случаен мирянин не идва, обичат ме - вижте само какъв ценоразпис имам - онези кръвопийци /от Светия синод на българската патриаршия в София - б.а./, дерат по три кожи на миряните.

Вдигнаха цените от Коледа насам от 100 лв. нагоре. А аз венчавам за 30 лв., кръщавам и погребвам за по 20 лв.", казва игуменът. И наистина е така, защото не е свалил пожълтялото     Окръжно     писмо от владиката с цените от 2000-а година.

Денят му продължава до смрачаване с работа в градината. Милостив ктитор му е пратил сандъчета с разсад цветя. Игуменът сам копае и сади храстите и лалетата. После похапва от останките на софрата, които гуляйджиите му заделят на изпроводяк. Подпира бухалката до леглото си и заспива самотен.

"Евтимий лъже, поморийският манастир "Св.Георги" е останал с един монах, който е и игумен - Йеротей, нямаме монаси - откъде да ги вземем, ако имаше поне един желаещ, щяхме да го пратим. Засега нямаме намерение да се занимаваме със случая в Голямобуковския манастир, обидно ми е да говоря, там има толкова много нарушения, Евтимий нанесе непоправими вреди - степописите не са канонични и какво ли още не. Сега средства от мюсюлманите търси, за да продължи, но истината е, че е по-добре да стои там, отколкото да го прогоним, защото пък е пазач - ако го няма - всичко ще се разграби", заключи мъдро бургаският наместник на Синода отец Борис Беров.

От Катя Касабова


Прочетено: 2943 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас Бургас, мостика Черноморец Бургас Мото клуб Конкурс прическа Бургас 2009 Лувъра, Париж - от Бутик Мишка къща wellcome to bourgas Kapoto Пристанище Приморско
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development