Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Присъдата: доживот за убийците на златаря



Ключови думи:
19 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Седем години след бруталното престъпление срещу ювелира от Китен Стоян Арабаджиев, трима приятели от София най-сетне влязоха в затвора

Красимир, единодушно посочен от свидетелите и от разследващите органи за организатор на убийството, ще остане зад решетките доживот



Една от най-заплетените съдебни драми през последните няколко години приключи след 7 години разследване с две доживотни присъди. Историята на четирима младежи от София, отнели човешки живот за няколко златни пръстена и гривни, е достойна за сюжет на криминален роман. Страх, първични страсти, любов и раздяла и появата на едно бебе изпълват страниците по делото, отлагано многократно през последните четири години.

До деня на 16 април, когато 5-членен състав на Бургаски окръжен съд отсече "виновни" срещу Красимир Стойнов /вече на 32 години/, Огнян Митов на 34 години и Румяна Минчева /29г./.

Думата "доживот" в присъдата на Огнян, отговорен за смъртта на златаря от Китен Стоян Арабаджиев, срина психиката на убиеца. В понеделник софиянецът пристигна доброволно в Бургас, за да чуе заключителните думи на обвинението и на защитата.

Преди близо две години той излезе от предварителния арест под гаранция. Никой, включително и той, не очакваше заседанието на БОС да бъде последният му ден на свобода.

По разпореждане на съдия Събчо Събев, Огнян Митов бе отведен с белезници секунди, след като си чу присъдата. Бившият моторист се олюля и се свлече на подсъдимана скамейка.

Доживотен затвор получи и приятелят му Красимир Стойнов, който е същинският организатор на жестокото убийство, което в Китен никога няма да забравят.

Пет години ще лежи в затвора бившото гадже на Красимир Румяна Минчева, за помагачество. По време на процеса тя износи детето си от Стойнов и роди малко преди да чуе тежката си присъда. След което се раздели с приятеля си и започна флирт с другия от компанията Митов. Съдебна полиция засече бележки, които двамата са си разменяли в предварителния арест преди няколко години. Освен любовните послания, двамата се опитвали да сверят версиите си, за да откопчат по-ниски присъди.

В хода на делото бе доказано, че 22-годишната тогава девойка е следила златаря и пряко е участвала в грабежа и побоя, довел седмица по-късно до мъчителната му смърт.

Арестът

Красимир Стойнов заедно с тримата му съучастници - Румяна, Огнян и приятелката му от това време Станимира Стойкова, всичките от София, бяха задържани 4 години след покушението на 1 септември 2000 г. Най-вероятно престъплението им щеше да остане неразкрито и да влезе в архивите като "дело срещу неизвестен извършител". В средата на 2004 година обаче групата бе предадена изненадващо от ромския лидер Цветелин Кънчев, който по това време излежава присъдата си в Софийския затвор. Там от врема на време го посещава Станимира и при една от срещите, тя споделила с него за "удара" на компанията в Китен. Кънчев веднага решил да изтъргува информацията, за да излезе по-рано от пандиза.

За няколко дни един след друг в следствения арест влиза цялата група. Първа е задържана Станимира, която след личен разговор с топ-криминалиста Ботьо Ботев прави сделка да натопи останалите, за да се ползва с привилегията на анонимен свидетел. В списъка на тайните очевидци тя и под номер едно. Затова и осъдителна присъда срещу нея не бе издадена.

Убийството

Красимир и Румяна били гаджета от близо 10 години и често ходили заедно на почивка в Китен, стана ясно по време на делото. През лятото на 2000г. двамата отново били там с голяма компания. Отседнали на квартира близо до магазина на златаря Стоян Арабаджиев. Според обвинението, Стойнов е имал възможност да наблюдава бижутера, да засече по кое време напуска сградата с накитите и парите от оборота, да събере информация за маршрута му до Созопол, където Арабаджиев и семейството му имали къща. Наученото той казал на приятеля си Огнян Митов, с когото споделяли една и съща страст - моторите и високите скорости. За кратко време двамата уточнили подробностите и решили през септември да се върнат в Китен. Предполагало се, че тогава ударът ще е по-лесен за изпълнение.

Двамата взели за компания приятелките си Румяна и Станимира и по пътя ги осветлили за плана. Първоначалните им намерения били да ограбят Арабаджиев, без да го убиват. Румяна имала инструкции да кара пред колата на златаря и да му препречи пътя в една от тъмните пресечки в курортното селище. В това време Красимир трябвало бързо да надупчи едната от гумите му, а задачата на Огнян била да го проследи и да види къде ще спре, за да ремонтира колелото.

Митов носил в себе си чук, увит в найлон, с който трябвало да строши страничното стъкло на автомобила на Арабаджиев, за да измъкне куфарчето със златото. В което до края не стана ясно колко точно злато е имало. Близките на убития твърдят за 4 килограма, престъпниците говореха при разпитите за около 2 кг.        

След жестокото убийство престъпната групичка се оттеглила на бунгало край курорта, за да може Огнян да се преоблече. В нощната суматоха останалите трима не забелязали, че късите му панталонки и тениската му са опръскани с кръв.

Пак по време на разпитите в съда се оказа, че докато е лежал в следствения арест, Огнян Митов е признал пред двама от съкилийниците си, че в дома му се намира тениска с кръв от жертвата. Един след друг за две години Румяна и Огнян бяха освободени от следствения арест и пуснати под парична гаранция. Зад решетките остана само Красимир. До началото на седмицата.

Тримата осъдени могат да обжалват решението на БАС пред Бургаски апелативен съд в 14-дневен срок.

От Севдалина Пенева


Прочетено: 2672 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Тройна дъга над Бургас Кокили за Строители витраж3 тошко ФОН аз Бургаският кей Елена pepita Градините на Версай от Бутик ухажване Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development