Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Първанов си направи кабинет в сянка



Ключови думи:
20 Април 2007, Петък


Източник: вестник Фактор



Президентът Георги Първанов се похвали тези дни, че неговите кандидати невинаги са били първото, но винаги са били най-доброто предложение. И представи новия си екип, който изглежда като кабинет в сянка. И дори има амбиция да бъде такъв.

За втория си мандат държавният глава разчисти всички, които не следват неговата линия безмълвно и го поставят в неудобната ситуация да обяснява какво е имал предвид един или друг негов съветник. От обявяването на новия екип стана ясно, че в него нямат място нито лондонският професор Димитър Иванов, който се изживява в ролята на „граждански премиер", нито залитналият към ГЕРБ шеф на НИМ Божидар Димитров.

Още от нощта на изборите президентът започна по-често да използва местоимението „аз", вместо обичайното „ние", говорейки за институцията, която оглавява заедно с вицепрезидента Ангел Марин.

Решенията вземам аз, обяви не без самочувствие новоизбраният президент. И допълни, че няма намерение да става партиен лидер и да започва всичко отначало, защото вече го е правил.

Не му е и нужно. В момента, без контрола на парламента и без никакви сериозни правомощия, които могат да му носят негативи, Първанов е в идеалната ситуация да наблюдава - и да наставлява. За целта си назначи в екипа лекар, двама военни, политолог, икономисти, наказателен юрист, запознат със системата на МВР, и дори парламентарен секретар. И за да не би някой да каже, че тръгва на война с БСП, взе при себе си член на червеното ръководство.

Държавният глава обаче обяви предварително няколко инициативи, от които би подскочил всеки премиер

Първата от тях е „Българските дебати" - дискусия между кметове, интелектуалци, представители на бизнеса и научите среди. За старт на инициативата президентът е насрочил обсъждането на икономическия доклад, изготвян за него от екип, начело с шефа на икономическия институт на БАН проф. Митко Димитров. Въпреки че инициативата не е нова, никой на практика не си задава въпроса защо държавният глава готви икономическа стратегия и как точно би могъл да я реализира.

Второто намерение на президента е създаването на местни клубове, в които да се използва и потенциалът на хората „извън жълтите павета" за правенето на политика. Дори и най-непреднамереният слушател обаче би усетил в това заявка за участие в местните избори. Също и съперничество с партиите и най-вече с БСП, която единствена има структури във всички общини на страната. Всичко това звучи като заявка за партия. И не съвсем - самият Първанов го опроверга. Остава единствено вариантът, който изоставиха недореализиран и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, и столичният кмет Бойко Борисов - национално гражданско движение.

Заявката на президента е за работа с гражданското общество и неговото активизиране. Нишата несъмнено е свободна и изкушаваща. И Първанов има още 4 години да я реализира, преди да се възползва от нея както намери за добре след края на мандата си.

Как точно? Схемата изглежда ясна и напълно съобразена с Конституцията и законите на страната. Като президент той няма право да има партия. От друга страна, партията би го ограничила в действията му. Същевременно едно гражданско движение, стимулирано от различни национални инициативи, му дава достатъчен простор за изява. Без никакъв риск за провал.

За предстоящите 4 години Първанов смята да развие и още една инициатива - „Академия за млади лидери", където да си обучи бъдещите нови лица, които да са отново най-добрият избор за всеки един пост. Смята да си назначи и 10 икономисти, политолози и юристи, които да се учат от ветераните в администрацията му и да трупат опит.

Няма никакво съмнение, че след 10 години на „Дондуков"2 държавният глава няма да излезе в пенсия. Какво обаче е планирал дотогава - а и след това, вече започва да става ясно. Остава да се види как ще го реализира, а заявките, които дава, определено няма да оставят нито един партиен лидер да спи спокойно.

Oт Бела Добрева


Прочетено: 1704 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Труженики моря до паркинга на Пристанище Созопол коте Флора Бургас 2009 Нощен Париж от Бутик деца централна градска тоалетна през гората, до морето Cupidon МОЩЕН СЕКС СТИМУЛАНТ ЗА МЪЖЕ братска дялба
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development