Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Митьо ОЧите - трудната мишена



Ключови думи:
13 Април 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Димитър Желязков остава в ареста достатъчно дълго, до новото преразпределение на наркопазара

С лентички „Не сте сами" влязоха вчера в съда всички от групата на Митьо Очите - знак, че не са изоставени от високите си покровители в София.



Кола-бомба се взривява в Несебър, в задния двор на кооперацията, където живее Митьо Очите. Годината е 2001, 9 ноември, късно вечерта. Взривът разкъсва трима души - съпругата на боса Тянка Желязкова, брат й Слави Дерелиев и бодигарда Николай Бъчваров. Двамата убити мъже са криминално проявени и са сред най-доверените хора на Димитър Желязков. След погребението на близките си той излиза в нелегалност. Една от причините е да избегне смъртната присъда, която конкурентни групировки вече са му издали.

6 години по-късно соченият за наркобос номер едно в Югоизточна България доказа две неща - че е трудна мишена и че плаща на добри адвокати. Които правят невъзможното, за да го измъкнат и този път.

Всъщност дали Димитър Желязков ще получи максимума от 10 години затвор за престъпната си дейност, или за пореден път ще излезе на свобода без осъдителна присъда, няма особено значение. Картите вече са раздадени и отсега се знае, че той не държи силни козове. В подземния свят текат нови процеси за преразпределяне на наркопазара и низовите структури очакват новия си бос.

Според една от версиите, Очите трябва да остане в ареста достатъчно дълго. Това бил единственият начин за елиминирането му, след като физическото му отстраняване се оказало невъзможно. След като полицията обяви, че само седмичната печалба от дрогата за Димитър Желязков е 40- 50 000 лева, месец - два без тези постъпления във финансовото му състояние се очакват сериозни трусове.

Какво ще стане, ако доказателствата срещу него все пак не издържат в съда? Според източници, близки до полицията, наркобаронът имал два възможни изхода. Да се притаи, да замине за чужбина и с мълчание и бездействие да откупи живота си. Или с цената на много кръв, включително и своята, да се опита да си отвоюва позициите.    

Организираната престъпна група за търговия и разпространение на наркотици е създадена през 2000 година от Желязков и дясната му ръка Янко Гюров - Музиканта. След неколкократните опити за покушение срещу Очите, той се оттегля от оперативния бизнес и оставя всичко в ръцете на Музиканта. Намесвал се е само като арбитър при изключително сериозни поводи. Затова в доказателствата на полиция и прокуратура, които изпълват няколко тома бумаги, неговото име рядко се появява.

Докато цялата му армия, начело с Янко Гюров и Диньо Динев - касиера, движи доставките и държи под контрол уличните дилъри, Желязков инвестира в земеделски имоти и бизнес за изкупуване на вторични суровини, основно метали. В тях завърта парите от дрогата. Според запознати с делата му, с тези вложения Очите предвидливо си е оставил вратичка за оттегляне от престъпния бизнес. От която обаче до момента не се е възползвал.

Музиканта, който продава пилешко по 17 на литър

е неотлъчно до Очите от самото създаване на пирамидата. Точната й схема бе показана от прокурор Светозар Костов миналата седмица по време на мярката за неотклонение в БОС срещу цялата групировка. В нея Янко Гюров заема второто ниво след биг боса Очите, но на практика именно той е мениджърът на цялата организация, пуснала пипала в няколко области. Именно битката за Стара Загора е в основата на последвалите арести в Бургас на 2 и 3 април, твърдят запознати.

Преди малко повече от 7 години, когато цялата структура край морето вече действа, Гюров се мести от Поморие в Бургас. Купува апартамент на улица "Пробуда" в кв. "Възраждане" за ужас на живущите в района.

Този човек беше охраняван по-сериозно и от президента на Щатите, разказват съседи. Още при нанасянето му те били наясно, че в квартала живее опасен човек. Знаехме кога се прибира вкъщи, кога излиза. Час преди това десетина от гардовете му отцепваха съседните улици, проверяваха с мощни прожектори всяка кола, паркирана наблизо, всеки вход, оставен отключен. Проверяваха избите в кооперацията преди всяко негово влизане или излизане, разказват хората около дома на Музиканта. Прозорците на жилището му са затъмнени с щори, които не са вдигани от години.

Свидетелите

Двама са анонимните свидетели, на които разчита обвинението. Но до момента в техните показания няма безспорни доказателства за престъпната дейност на Очите. Най-често споменаваното име е това на Гюров.

По време на предварителните разпити един от свидетелите заявява, че двама от хората на организираната престъпна група - Георги Джендов и Димитър Стоянов Желязков, по прякор Муката, организират разпространението на наркотици в Созопол. Точно като представители на Поморийската наркогрупировка. Свидетелят е казал, че имал директни контакти с няколко души от групата, снабдявал се от тях с амфетамини и хероин.

Друг свидетел пък обяснява механизма за зареждане на подструктурите на Поморийската мафия. Това ставало чрез предварително уговорени тайници и чрез трети лица. Същото твърди и Десислава Тодорова, която дълги години се движела в техните среди.

Посочената от анонимните свидетели йерархия в "Поморийската група" е с лидер Димитър Желязков - Очите, под него е Янко Гюров, известен с прякорите си Поморийския и Музиканта. Следват лейтенантите Новак Купенов, Гроздан Балабанов, Георги Джендов, Недко Кастадинов, Йордан Георгиев - Лайфа, Васко Александров - Борча и Диян Друмев.

"Ти си Очите в Стара Загора. Отивай да колиш и бесиш!

Говорил съм с Митьо. Ти си човекът. Не ме интересуват Маронк - паронки! И ги мятай!"

Този разговор е прихванат със специални разузнавателни средства между лице, наричано Янко и втори човек, към когото Янко се обръща с прозвището Дон Кроче.

Подобни разговори, засечени между членовете на групировката, изпълват хиляди страници, приложени към делото.

Вчера съдебен състав на Бургаски апелативен съд потвърди мярката срещу Очите и компания и реши да ги остави в ареста за постоянно. Мотивите се припокриват с тези на Бургаски окръжен съд. Един от тях е свързан с опасността групата да извърши ново престъпление по член 354 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода. Съдът прецени още, че има реална опасност обвиняемите за търговия и разпространение на наркотични вещества да окажат натиск срещу свидетелите.

От Севдалина Пенева


Прочетено: 3167 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Първа копка Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Spirit of Burgas Списание Влъхвите Приятели до паркинга на pepi Есен в Странджа тръби и инсталации Цветя Есен в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development