Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пускат остров Свети Иван за масови разходки



Ключови думи:
12 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Идеята на созополските управници е да реставрират и древния манастирски комплекс, нашествието на туристи не било опасно за редките животински и растителни видове

Остров Свети Иван е     най-големият от петте острова в българските териториални води на Черно море. Намира се на около два километра от         Созопол.

На острова е построен сонарен фар, подаващ звукови сигнали, който заедно с фара на нос Емине показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. През средновековието е построен манастир с патрон Света Богородица, впоследствие преименуван на “Свети Иван Продомос“.

Там гнезди най-голямата в България колония на сребристата чайка. През 1993 г. островът е обявен за защитена територия, с цел опазване на естествените местообитания на редки и застрашени видове птици, включени в Червената книга на България.




Манастирският комплекс на остров Свети Иван край Созопол ще бъде отворен за посещение, след като бъде реставриран. Това е част от идеята, за която     община Созопол кандидатства за финансиране     по програма     ФАР-Трансгранично сътрудничество. Партньор по проекта на общината е фондация “Созопол”, която преди години изгради и Южната крепостна стена в града съвместно с Асоциация на младите бизнесмени от град Одрин, Турция.

Разработен е екскурзионен маршрут, който ще отвежда туристите от пристанището в Созопол с лодка до острова. Там те ще стигат до манастира.

Островът е известен със средновековния си манастирски комплекс “Св. Иван Предтеча и Кръстител” и с красивата природа, той е обявен за археологически резерват и защитена територия. Заради уникалните му природни и културно-исторически дадености, в момента там се изграждат     екопътеки и заслони за почивка и наблюдение на диви зайци и прелетни птици. Туристите ще могат да научат повече и за историята на православния комплекс, който в средните векове е притежавал богата библиотека, но през 19-и век е бил опожарен. В ход е     мащабна идея за възстановяването му, чиито основи могат да се видят и до днес.

С проекта няма да се унищожи растителността,     ще има само отвеждаща пътека и една стоянка за лодките, които ще водят туристите. Историята и природата, която може да се види ще са нов елемент в туризма на Созопол.

Археологическите разкопки на острова започнаха преди доста     години и се водят от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. По време на работата бе открита част от християнската светиня.

На остров Свети Иван се намира Созополският фар.

Посещението     ще е част от по-мащабен екомаршрут с начална точка Стария град на Созопол, където летовниците ще разглеждат архитектурно-историческите забележителности     “Южна крепостна стена и кула”, етнографския музей, античния и християнски комплекс. Освен остров “Св. Иван”, морската част от разходката включва преминаване покрай нос “Скамния”, по-малкия остров “Св. Петър”, известен като “Островът на птиците”, както и над потъналите острови “Милос” и “Гата” в созополския залив.

От това лято пред всяка една от забележителностите на Созопол ще има указателна табела на български и няколко чужди езика.

От тях туристите ще получават синтезирана информация за историята на обектите, които ще разгледат. Табели ще бъдат поставени пред църквите, параклисите и археологическите находки. За тях община Созопол ще приложи варианта “минибилбордове”, по подобие на тези с картата на града, монтирани на няколко места миналата година.

Да се поставят и нови табели на улиците в Созопол като тези, които още носят старите си имена да бъдат подменени, е другото предложение,     прието на заседание на местния консултативен съвет по туризъм. Общината ще внесе и докладна записка до Общинския съвет с предложение да се именува главната улица в кв. “Буджака”, където в момента е съсредоточено новото строителство.        

На заседанието бе решено още да се насрочи среща по проблемите на лято 2007 с концесионерите на плажните ивици и това да стане най-късно до началото на месец май.

От Силвия Шатърова


Прочетено: 2081 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
късче от Морската градина Флора Бургас 2009 Пролет на село Първа пролет наближава, кокичета в двора СУЕТНОС Разоран двор, угар следобедно спокойствие Американски Кокили за Строители Театър за драма. опера и балет, Бургас Компасът на ул. ХРИСТИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development