Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Над 100 студенти искат да дадат кръв за Дилян



Ключови думи:
05 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Студенти от факултета по педагогика към Университет "Проф. Д-р Асен Златаров" пропуснаха сутрешните си лекции, за да спасят живота на 20-годишния Дилян Георгев. Момчето стана жертва на гангстерско меле между враждуващи наркогрупировки в понеделник в центъра на Бургас. Над 100-ина души изявиха желание     да дарят от кръвта си за раненото момче, но одобрените бяха едва 25. Лекарският екип от Центъра по трасфузионна хематология сподели, че не помни да е имало такова стълпотворение на нито една досегашна кръводарителска акция. Дори по време на акциите на Великден и Коледа, кръводарителите се брояли на пръсти. Банките с кръв ще бъдат съхранявани в Центъра до следващото кръвопреливане на Дилян. Момчето е с голяма кръвозагуба.Настанен е в отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение към МБАЛ. Това сподели за "Фактор" д-р Георги Матев вчера. След животоспасяващата интервенция се наложило да бъде изваден далака на пострадалия. По време на близо тричасовата операция били зашити черния дръб и единия бъбрек. В областта на кореми и коремните органи е имало две големи рани и то само от един куршум.

Тежко остава и състоянието на 73- годишната Витка Николова, станала също случайна жертва. Направена е операция на лявата ръка, но от куршума костта е доста натрошена, казаха от отделението по ортопедия. Лекуващият лекар д-р Лъчезар Томов сподели, че възрастната жена ще се възстанови, но по- бавно.

Кръводарителската акция в Колежа по туризъм се отложи. Екипът от Центъра по трансфузионна хематология отказал да вземе кръв на десетките състуденти на Дилян от Колежа, тъй като времето от 13 до 17 часа не е подходящо. Тогава организмът бил по- отпуснат, кръвното налягане падало, а това е опасно състояние за човек.

Акцията в помощ на пострадалото момче съвпадна с Великденската кръводарителска акция, организирана от областния съвет на БЧК. Виолета Тончева, директор на секретариата на червения кръст каза вчера, че хуманитарната организация има готовност да помогне на Дилян с допълнителни количества кръв.                

От Станислава Кодева Снимкa Митко Димитров


Прочетено: 2279 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хотел приморец Старите бургазлии разказват Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Кой си изгуби мидите? Животът продължава Бургаският кей Елена попътна Tiffi Shop Изгрев Александропулис, юни.2007 моите цветя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development