Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас-Александруполис - само при гаранции



Ключови думи:
29 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Политически партии и екологични организации се обявиха против споразумението за петролопровода

Проектът Бургас-Александруполис ще се отрази и на нефтената промишленост и ще доведе до намаляване на преработвателните възможности на “Лукойл-Нефтохим-Бургас"

Фотограф Иван Ангелов




Политически партии /ЕДП, ГЕРБ и “Новото време"/ и екологични организации изпратиха през седмицата писма до всички депутати да не гласуват ратификацията на споразумението за петролопровода Бургас-Александруполис, докато не бъдат дадени съответните гаранции. Това стана след проведена във вторник в Бургас кръгла маса за екологичните опасности и рисковете за туризма при реализирането на проекта по това споразумение, организирана от фондация “Кондрат Аденауер".

Участниците в дискусията поискаха Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ преди, а не след стартирането на проекта, договаряне и подписване на придружителните документи, които да включват повишени изисквания за екологията и социалните последствия, консултиране със заинтересовани организации, фирми и граждани от Бургаска област относно условията и параметрите по тези документи. Сред исканията са още определянето на компенсации за евентуално пропуснатите възможности на България да развива и печели от приоритетни отрасли като туризма, а също и съгласуване на всички параметри на проекта с Европейската комисия, а не с Руската федерация, тъй като България е вече пълноправен член на ЕС.

“Ние не подценяваме инвестицията, но смятаме, че трябва да се изговорят всички възможни рискове и кризи, да се поемат необходимите гаранции и да се проследи изпълнението на процедурите и тяхната сигурност", каза кандидатът за евродепутат Румяна Желева.

Специалисти прогнозират загуби не само за туризма и риболова, но и за “Лукойл-Нефтохим" от ограничаване на преработката на горива. “Голямото предимство на техниката за претоварване на горивото на буй, която се предлага при реализирането на петролопровода, че е евтина и от това руската компания ще спести много пари, но ще създаде повече рискове", коментира Стойко Петров, оператор на плаващ терминал.

“Аз няма да говоря за частните имоти, с които никой не се съобразява, а за това, че тръбата ще минава през 12 резервати и защитени местности, през културно-историческо наследство, което е национален капитал и трябва да се развие и експонира и България да печели от това, а не от унищожаването му", заяви директорът на Програмно-координационен център “Екопан" Стефан Пейков.

Според Димитър Абаджиев, председател на сдружение ЕДП, в текста на тристранното споразумение за петролопровода не са предвидени никакви гаранции и компенсации за Бургаски регион и страната при неизбежните разливи на петрол и щетите от тях. “Помпозни фрази като тези, че Бургас става енергиен център, са безпочвени без необходимите гаранции", каза Абаджиев.

От ГЕРБ и ЕДП предвиждат отлив на туристи, загуби за икономиката и съсипан поминък за стотици хора. По-рано от ДСБ съобщиха, че няма да подкрепят Тръбата.

“Всеки проект от такъв мащаб трябва да отчита първо местните интереси.

Трябва да се вгледаме в опита на другите страни - Исландия, Африка, Латинска Америка, Гърция, Франция, Англия, за да видим и негативите.

В Аляска има т.нар. “отворена земя", където правителството на САЩ искаше да се копае за находища. Този въпрос беше повдигнат още през 1959 г., но няма политик, който е повдигнал този въпрос, да е спечелил. Но и няма държава, която да е позволявала петролопровод да преминава през Природен парк, влажни и други защитени зони. Това, което се случва в България, е много трудно да бъде разбрано." Това каза Даниел Гауан - професор по управление, проучване и комуникации в туризма по време на кръглата маса.

Текстът на споразумението за одобряване на договора за строеж и експлоатация на нефтопровода Бургас-Александруполис предстои да бъде гласуван от парламентите на трите държави-участнички.     В мотивите към внесеното предложение за ратификация на гръцката страна се казва, че “използването на тръбата ще допринесе за намаляване на транспортните разходи за петрол и петролни продукти, които се натрупват от забавянето заради изчакването за преминаване на такерите през Босфора и Дарданелите". От друга страна, намаляват екологичните рискове, свързани с растящия трафик по традиционните трасета, се допълва в мотивите, изброени от гръцката агенция АНА. Засега единствената посочена реална полза за България е таксата от 35 млн долара на година.

От Добромира Задгорса


Прочетено: 2335 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
докато ние спи, те творят Изтравниче МАРИНА КЕИП Щрауси край Грудово Лилиум Инсталация паметникът на Руската армия Бургас, мостика Spirit of Burgas закачалки 2 Заслон в местност Живия огън “Бакти+“ Препарат за септични ями
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development