Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бизнесът: Обновете плановете и парите идват



Ключови думи:
15 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Черноморските общини не могат да отговорят на инвеститорския интерес с нови устройствени планове

Черноморските общини бързат с актуализацията на Общите устройствени планове /ОУП/. Така те ще отговорят на заявените инвеститорски намерения и ще спасят територии от попадане в „Натура 2000".

Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви, че до лятото ще бъде възложено актуализирането на плановете на осем общини със засилен инвеститорски интерес, сред които Несебър и Бургас.

Миналата година бяха приети плановете на Приморско и Поморие, а в момента се изготвят на Царево и Созопол.


Очакваше се през тази седмица кметовете и главните архитекти, заедно с представителите на регионалното министерство да се съберат в Бургас. Срещата трябваше да е инициирана от Държавната агенция по туризма.

Според представители на министерството плановете на морските общини са остарели и не отразяват реалното състояние и съвременните изисквания.

Архитектите не бяха информирани за такава среща.

В Бургас не се предвижда нов устройствен план

В Бургас все още не се предвижда актуалицазия на ОУП.

Главният архитект на Община Бургас арх. Карамфилка Атанасова коментира, че Строителната програма на общината, която вече е приета от местния парламент, предвижда единствено актуализация на Териториално-устройствен план /ТУП/, който е от 1998 година. Предстои търг и възлагане на изработването на ТУП, но е твърде рано да се говори за това, според думите на арх. Атанасова.

Междувременно продължава работата по ПУП на квартал Крайморие. Вече е в сила план за Зона Д на квартал “Меден рудник" и там започва мащабно ново строителство. Предстои одобрение от Общинския съвет на плана на квартал Кюшето, който граничи с една от защитените територии - Атанасовско езеро.

Промени в Стария Несебър ще разсърдят Европа

Несебърският арх. Валентин Димов коментира, че решението за актуализирането на ОУП вече е влязло в сила и до дни     ще бъде назначена работна група, която да направи съответното задание с обхват и параметри на новия устройствен план.

По отношение на Иракли той смята, че всички забрани ще изтекат като срок и след това никой не може да спре хората да строят. Все пак в Иракли не говорим само за инвестиции от местен характер, а и за външни интереси, допълни той.

Арх. Димов не посочи конкретни външни инвеститори. По време на протестите на природозащитниците най-голяма публичност придобиха проектите на “Суис пропъртис" за ваканционно селище, както и на “Русалка" за голф комплекс.

По-различни са нещата със старата част на Несебър. Старият ОУП е от 1997 година, изработването му е финансирано от Световната банка, екземпляр от него се пази в банката и изменението му малко или много ще злепостави страната.

Заявен инвеститорски интерес за строеж на голф комплекси има от миналата година край Поморие и Созопол. Край село Росен “Балма" ООД ще изгражда "Зелен град" с три голф игрища и нов стил на живеене, отдих, спорт и труд.

Работна програма за обновяване на Община Царево

В Община Царево до самия плаж в границите на природен парк “Странджа" стои недовършен огромният комплекс “Златна перла" на фирма “Краш 2000". Неговото строителство беше спряно със заповеди на контролните органи и министерство на регионалното развитие.

През седмицата обаче стана известно, че Общинският съвет в Царево е гласувал землището край Варвара, където се строи комплексът, да бъде включено в нов устройствен план като бъдеща “вилна зона".

В момента се изработва проект на плана и в него имотите в местността са отредени за застрояване, уточниха от общинската администрация.

Върховният административен съд реши миналата година, че строежът по проект на фирма “Краш 2000" е незаконен, а Върховна касационна прокуратура образува дознание по съмнение за използване на корупционна схема. Данните за нарушенията се съдържат в два доклада - на екологичното и строителното министерства.

Според кмета на Царево Петко Арнаудов за премахването на подобен строеж, в който са вложени между 7 и 9 млн. лева, са необходими около 600 хил. лева, които община Царево не може да осигури.    

Няма нормативно основание за премахването на обекта, казва юристът на общината Евгений Мосинов. Заповедта на РИОСВ е за временно спиране до изработване и одобряване на ОВОС. Началникът на РДНСК е издал заповеди за отмяна на одобрени вече книжа, което се обжалва от инвеститора пред съда. Той обаче не е отменял разрешенията за строеж на електропровод и водопровод, които вече са изградени.

Юристът мотивира невъзможността да се събори вече изграденото с това, че на стоежа са ангажирани около 100 местни жители по трудов договор, които след ликвидирането на обекта ще останат без работа.

Преди дни в Бургас заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, с чието име се свързва ваканционното селище, заяви, че не знае кой стои зад строежа. "Това грозно нещо там не ми харесва и ако зависи от мен, аз бих го махнал веднага с багера", каза Цонев.

Всички тези изявления и действия се коментират като печелене на време и позиции. По непотвърдена информация, въпреки забраната за строителство, тези дни комплексът е бил електрифициран.

Междувременно кметът Петко Арнаудов и     главният     директор на Сдружението на предприятия от Европейския съюз - ИНДЕКСО     Золтан Карафа подписаха в Царево двустранно споразумение за разработване на     работна програма - «ЦАРЕВО - структурен план и план за разширяване».

Той включва различни направления, всяко от които представя проекти на ЕС за реформа и обновяване на всички селища в Община Царево и в частност целия крайбрежен район.

По-важни от тях са проектите за ст

руктурни инвестиции за развитие и създаване на нов проект на пристанище Царево, крайбрежна алея и разработване на плажовете, а също така нов устройствен план за райони, предназначени за строителство на хотели, апартаменти, голф игрища и др.

Ще се работи по проекти за използване на възобновяеми източници на енергия и създаване на предпоставки за развитието на екотуризъм, селски, конгресен, ловен и други видове туризъм, за обучение на кадри в сферата на туризма. Търсят се и алтернативи за развитие на горското и селското     стопанство, обяви царевският кмет.

И Божура ще стане хит

Засилен инвеститорски интерес вече се отчита и в селищата в тила на черноморските центрове. Местността Божура край Средец също се подготвя за туристическа зона. За целта е изработен ПУП, одобрен от Експертен съвет, съобщи главният архитект на община Средец арх. Паруш Зафиров.

В продължение на 25 години местността Божура се ползва за кратковременен отдих, а през последните години е все по-голям инвестиционният интерес към нея. Това е причината общинският съвет да вземе решение за възлагане на новия план.

Предвижда се новообразуваните терени в местността /която е изцяло общинска собственост/ да бъдат обявени на търг за продажба, а с постъпилите средства общината да изгради необходимата инфраструктура.

Застрояването ще е нискоетажно - до 7 метра кота корниз, само в централната част на зоната се предвижда до 15 метра кота корниз.

Местността Божура се намира на северните склонове на Странджа планина, но остава извън границите на Природен парк “Странджа". Територията е на разстояние 6 км южно от Средец и в близост до защитените местности Див божур, Пладнището и Белият камък. Най-близо разположеното населено място е село Пънчево.

Територията на туристическия комплекс е свързана още и с важен бъдещ комуникационен коридор. Това е най-прекият път от автомагистрала “Марица" до черноморския бряг: Харманли-Елхово-Средец-Бургас, припомни арх. Зафиров.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 3349 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas Бургас-моста Pepi Конкурс прическа Бургас 2009 pepi Стара къща на ул. Тухлена селска къща Конкурс прическа Бургас 2009 аз Строители на съвременна България pepi Предлагаме инкубатори за люпене на яйца
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development