Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кандидат за евродепутат на ГЕРБ? Докажи, че си перфектен!



Ключови думи:
15 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



200 кандидати за евродепутати на ГЕРБ, трима от които излъчени     от бургаската структура, мериха сили пред експертна изпитна комисия, за да влязат в престижните 18 места на листата.

От Бургаска област изпратените номинации по документи първоначално бяха девет, но след отсяването им до втори етап са били допуснати трима - социологът Румяна Желева, компютърният спец Емил Таралов и юристката Олга Стоянова. След това препятствие призьорите са останали 64 за цялата страна, сред тях е била и нашата Румяна Желева, която в крайна сметка получи заслуженото седмо място в окончателния списък. Първите шест по принцип са били определени между столичани при договарянето с партньорите на ГЕРБ - ЕДП и БЗНС-Мозер.                

Коя е тя?

Тя е доктор по социология, преподавател в Софийския университет "Кл.Охридски",     гост-професор по европеистика с фокус "Източна Европа" в престижния университет на Магдебург. Специалист е по проблемите на пазара на труда, интеграцията, има богат научен и практико-приложен опит в областта на международните проекти по програмите на "ФАР" в социалната област -     разработването на мерки по отношение на групите в риск на пазара на труда,     насърчаване на младежката заетост, корпоративната социална отговорност. Докторската й дисертация е върху темата за предприемачеството в България в годините на прехода.

На 37г. е, родена в Нова Загора, завършила е бургаската немска езикова гимназия, омъжена е в Бургас. Сред учредителите е на Клуба на предприемача в ГЕРБ.

Защо заслужава?

Демократичността в конкурсната процедура ме вдъхнови да правя нещата с ГЕРБ, защото в тази организация те тръгват отдолу и се правят от самите хора, нямам наблюдение какво се случва в другите партии. Но съм убедена,     че за мен не се е налагало да се лобира, да се демонстрира близост на някой с някого в     партийната централа, да се правят подмолни уговорки, удовлетворена съм от седмото място и високата оценка на комисията.

Съгласно предварително разработените критерии преминах на следващия етап за подбор чрез покана за събеседване в определена дата. Всички, които отговорихме на изискванията на изпитващите     по отношение на документите за кандидатстване, получихме анкетни листи, в които трябваше да развием освен собствените си професионални биографии и умения, още и да отговорим на голям въпросник върху историята и институциите на ЕС. Сред тези въпроси напр. Имаше и такъв: "Какво се е случило на срещата на върха на ЕС през 1994г. в Есен?"

Че е изключително сериозна материята и изисква задълбочени познания, прочетох и по лицата на другите участници от състезанието в залата.

Третият кръг от този етап представляваше казус, изтеглен на случаен принцип. Беше във връзка с текст от последния мониторингов доклад, представен от Еврокомисията пред септемврийската сесия м.г., когато беше потвърдена датата 1 януари 2007-а     за присъединяването ни. Налагаше се да направя писмен коментар на немски език, звучащ като реч от трибуната, върху смисъла на този текст в качеството ми на европейски депутат. Моят късмет беше в областта на селското стопанство. А текстът беше от оригинала на доклада, който беше на английски език. Отчиташе се, че България е постигнала напредък в     предприсъединителния процес и е успяла да изгради организация в областта на производството на алкохолни напитки, да регулира този процес, създала е     нужната подзаконова база. Критика нямаше. Отбелязани бяха само добри неща. Затова си позволих да засегна засилващото се напрежение по повод производството на домашна ракия и смятам че стана и обосновано, и атрактивно като позиция. За отговорите във въпросника и за казуса времето беше 40 мин. След проверката, класираните трябваше да преминем през същинското събеседване, което се провеждаше изцяло на езика, заявен от нас, аз говоря немски и английски.

Изпитната комисия беше съставена от експерти, които нямаха нищо общо с гражданската или партийна структура на ГЕРБ, сред тях имаше дори психиатър.            

Един от въпросите към мен беше за Лисабонската стратегия, към която изцяло е моята професионална ориентация - в посока пазар на труда, социална политика, квалификация, човешки ресурси и образование. Комисията настояваше да провери какъв е капацитетът ми в тази област. Разисквахме върху този документ, който е основен за ЕС.     Останах с впечатление, че съм удовлетворила очакванията на изпитващите, върнах се в Бургас в очакване да разбера какво като краен резултат се е случило.

Обадиха се след седмица и заявиха, че трябва да замина за София. Впрочем подобен подход ми е известен от практиката на ЕС и неговите институции, там     се работи под голямо напрежение и се реагира бързо при внезапни ситуации, човек трябва да е гъвкав и мобилен. В крайна сметка това беше и цялата идея, лайтмотивът на събеседването - да ви конфронтират с много въпроси - от различни области, да се състави картина доколко кандидатът успява да реагира адекватно на различни типове въпроси.

От Иван Трифонов     Снимка Митко Димитров


Прочетено: 1940 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ Пристанище Приморско pepi Фонтанът на Менструална чашка MeLuna Извор на Марина река Хамали Грийн – Пренос и Транспорт  Eroapteka Тройката, паметника Близо до жп гарата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development