Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

С лична карта в ЕС



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Уиндзор - най-старата обитавана крепост в света. 1500 майстори изработват 3 години куклената къща-играчка на кралица Мери

Да отидеш до Лондон и да не посетиш някой от кралските обители, е все едно да отидеш до Рим и да не видиш папата. Те са неизменна част от атмосферата на английската столица.

Убедих се, че интересът към кралското семейство въобще не е намалял. Въпреки, че днес Англия е конституционна монархия, в която ролята на Кралицата се свежда главно до участия в приеми и благотворителни прояви. Напротив, възхищението от кралското величие далеч не е запазена марка на тълпите въодушевени туристи.

Самите англичани с интерес следят новините около кралското семейство. За една част от островитяните това, което става в Бъкингамския дворец, е лична работа на Кралицата. Но и те обичат атракциите във вид на "срещи на кралските особи с народа" - конните надбягвания в Аскот, прочути с пищните шапки, които носят присъстващите дами; грандиозното кралско шествие в Уиндзор - едно от най-големите безплатни представления в света; официалният рожден ден на Кралицата през юни с парада по посрещане на знамената.

Според дворцовия бюлетин, Кралицата и кралското семейство посещават около 400 събития всяка година - игри на поло и конни състезания, панаири, банкети, откриване на болници и филмови премиери. При подобна наситена програма не изглежда трудно да се озовете на едно място с някое от кралските величия.

Ако нямате този късмет, остава ви посещението в кралските палати. Друго си е да видите къде са коронясвани истинските кралици или къде се хранят и спят кралете. Една част от многобройните имения се пази за бъдещи поколения, но повечето и днес се обитават от членове на кралското семейство или се използват от тях за посрещане на официални гости.

Аз избирам първо Уиндзор. Не само защото над 900-годишната история на замъка го превръща в най-старата обитавана крепост в света. Но и защото и днес е любимото място за почивка на Нейно Величество, която прекарва с близки и приятели тук почти всеки уикенд. Когато Кралицата е в двореца, над кръглата кула се вее кралското знаме. През останалото време на неговото място се развява националният флаг. Дори посещението ви да съвпадне с почивката на височайшите особи, голяма част от замъка е винаги отворена за туристи.

Веднъж попаднали там, лесно ще си обясните защо Уиндзор е единствената кралска резиденция, която продължава да се използва от времето на Уилям Завоевателя до наши дни. Последният избира мястото скоро след завоюването на Британия през 1066 година. Едуард III, който е роден в Уиндзор, разширява замъка, като изгражда Нормандската порта, голямата кръгла кула и кралските апартаменти. Близо пет века по-късно Джордж IV - най-екстравагантният от кралете с мания за строителство, но и голям любител на изкуството и дизайна, превръща средновековния замък в днешното кралско владение.

Едно от най-забележителните изобретения, които Джордж IV внася в замъка, е т.нар. Waterloo chamber. Огромната стая с портрети е в чест на монарси, войници и обикновени хора, допринесли за победата над Наполеон в битката при Ватерло.

Древните кралски покои са пищно украсени с творби от огромната художествена колекция на Кралицата, които се подменят периодично - платна от Рубенс, Рембранд, Каналето и Холбейн, рисунки от Да Винчи и Ван Гог, гоблени от Голбейн.

От миналата година в двореца може да се види впечатляваща изложба от снимки, посветени на 80-годишния юбилей на Нейно Величество. Наред с фотографиите на известни майстори, показани са и лични снимки, направени от бащата на Кралица Елизабет и от по-малкият й син - принц Андрю. Интерес предизвикват направените от принца четири портрета на Кралицата по случай 50-годишнината от възкачването й на трона през 2002 година.                

Разходката из кралската обител продължава през голяма зала, изпълнена с кутии ценен порцелан.

Това, което ме кара дълго да цъкам с език обаче, е куклената къща, с която си е играла бъдещата кралица Мери - седеметажен миниатюрен дворец, точно копие на Уиндзор. Той е отнел три години неуморен труд на 1 500 майстори. Резултатът е смайващ - куклената къща е обзаведена с електричество, течаща вода и работещи асансьори. Някои от миниатюрните книги в куклената библиотека са написани собственоръчно от Киплинг, Конан Дойл и Томас Харди, а съдържанието на малките винени бутилки е напълно истинско.

Приносът на двайсети век в палата е малката паметна плоча край кралските покои, която напомня за огромния пожар, лумнал тук през 1992 година. Огънят тръгва от личния параклис на Кралицата и напълно унищожава една пета от двореца. Изгарят безценни платна. За реставрацията на над 100-те изпепелени стаи в първоначалния им вид са похарчени 37 милиона британски лири. За да бъдат покрити разходите, се наложило да отворят за посетители кралските апартаменти в Бъкингамския дворец през лятото.

В наши дни дворецът в Уиндзор често се използва от Кралицата за посрещане на представители на държавната власт, президенти и монарси. Тук се извършват и много от кралските сватби и погребения. В параклиса "Свети Георги" край замъка спят вечния си сън десет британски владетели.

Ако Уиндзор е най-старият обитаван замък, то Бъкингам е най-младият. Днешната официална резиденция на Кралицата е дом на монарси едва от 1837 година, когато, след възкачването си на трона, кралица Виктория се премества тук от двореца в Кенсингтън.

Символ на Лондон, на Великобритания и на кралското семейство, Бъкингамският дворец е заел гордо своето място в самия център на английската столица. Неслучайно казват, че неговата фасада е може би най-известната в света.

Освен за рециденция, Бъкингам служи и за работно място на Кралицата и нейния съпруг, принц Филип. В този административен център на британската монархия са посрещани всички световни лидери, тук се провеждат много от кралските церемонии, от тук Нейно Величество поема всяка година в позлатената си каляска, за да отрие парламентарната сесия.

Гледката и в самия дворец е внушителна - зашеметяващи гостни, декорирани позлатени мебели, пищни полюлеи и разкошни предмети, като най-ценния севърски порцелан, пренесен в двореца след френската революция. Тронната зала с оригиналните тронове още пази спомена за коронацията на Кралицата през 1953 година.

През прозорците се разкрива невероятна гледка към прекрасни градини.

Безспорно кулминацията на посещението в Бъкингам е смяната на караула. Колоритните стражи на Кралицата маршируват на фона на жива музика през цялата година. Така че, дори и да не видите спалните на Нейно Величество, това си остава едно от най-добрите безплатни представления в Лондон.

Не цялото кралско семейство обитава Бъкингамския дворец. Принцът на Уелс Чарлз и втората му съпруга Дукесата на Корнуел са избрали за свой дом и работно място Кларънс Хауз, скътан зад двореца Сейнт Джеймс. С тях живеят и двамата сина на Чарлз, принцовете Уилям и Хари. Близо 50 години, до смъртта си през 2002 г., тук е живяла кралицата майка Елизабет. Подредбата на стаите в двореца е запазена от нейно време. Тук също могат да се видят много произведения на изкуството. Дворецът е отворен за посетители само през лятото.

Най-любим, не само за англичаните, е Кенсингтънският дворец край Хайд парк. Служил за кралска резиденция повече от три столетия, Кенсингтън е по-известен днес като бивша резиденция на принцеса Даяна.

През 1689 г. астмата на крал Уилям III го принуждава да купи имението далеч от смога и мръсотията на централен Лондон. Обновен и разширен, Кенсингтън се е запазил като център на кралския живот до средата на XVIII век. Тук е родена и прекарва детството си бъдещата кралица Виктория. Новината за възкачването й на престола заварва 18-годишната тогава принцеса в спалнята й.

Виктория избира за своя официална резиденция Бъкингам, а Кенсингтънският дворец постепенно потъва в забрава. Днес се ползва като дом или офис от по-скромни кралски величия, които благосклонно оставят туристите да се тълпят край стаите им. Срещу съответното заплащане, разбира се.

Най-забележителното в този дворец е единствената в света кралска колекция от церемониални одежди. Могат да се видят дрехи от минали столетия, носени от Британската кралска фамилия при официални празници и други специални случаи. Минавам през стая, едва събрала съставните части от костюма на неизвестен джентълмен от XVIII век - горкият човек, сигурно са му били необходими часове, за да сложи всичко това по себе си.

Колекцията е допълнена от дворцови рокли, носени от Нейно Величество, както и от някои от по-известните рокли на Даяна.

Повечето посетители идват в Кенсингтън заради последния му известен обитател. "Даяна, ти беше глътка свеж въздух из кралските коридори", "Липсваш ни!" - пише в книгата за коментари, изложена до

залата с рокли на принцесата. И ако в другите зали посетителите шумно разговарят помежду си, окхайки и ахкайки пред кралските одежди, тук те едва шепнат с просълзени очи.

На принцесата е посветена уникална фотоизложба на популярния светски фотограф Марио Тестино, която може да се види до началото на юли.

Представата за кралските палати няма да е пълна без Хамптън Корт. Дворецът край Темза прилича повече на малък град, разположен сред фантастични орнаментални градини, алеи и езера.

В началото на XV век амбициозният кардинал Улси, чиято роля в кралството била като на сегашния министър-председател, решава да си построи невиждан дотогава палат. Усилията му са толкова успешни, че Хенри VIII му завидял и Улси бил принуден да подари Хемптън Корт на краля.

Днес Хемтпън Корт е разкошен дворец, украсен с безценни

рисунки и заобиколен от калдаръмени дворове. Той отдавна не се използва като кралска резиденция. Част от апартаментите в него се обитават от пенсионирани кралски служители и са известни като най-желаните домове в страната.

Струва си да се разходите в тревните градини на Елизабет, градината с езерото на Хенри VIII, както и да се полутате из дяволския лабиринт, засаден преди близо три столетия.

Изобщо, ако ви е заболяла главата от блясъка и разкоша на кралските дворци, разходите се из кралските паркове - Хайд парк, Сейнт Джеймс, Грийн парк, Ричмънд... Напълно безплатни, днес те са най-достъпното и предпочитано място за англичаните от всички класи. И за туристите, разбира се.

Лора Стаматис, специално за “Фактор” Бургас-Лондон-Бургас


Прочетено: 3452 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
димитров ден Жълто подрумиче Източен лопох цвят Стилът на знаменитостите Часовникът на трансвагон София от Копитото късче от Морската градина Богориди, Бургас Списание Влъхвите козунак
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development