Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Николай Колев: “Победа” е готова за европейския пазар



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

ЕС ще ограничи гаражния бизнес и нелоялната конкуренция, смята търговският директор на дружеството

Николай Колев е роден на 20 февруари 1970 г. в Бургас. Завършил е “Стокознание” в Икономическия университет във Варна и “Мениджмънд” към лондонския Open Unevesyty. Преминал е и през други форми на специализация и квалификация. Бил е регионален мениджър на “Делта-България” и “Победа” АД. От 2000 г. е търговски директор на бургаското дружество за шоколадови и захарни изделия “Победа”.





    - Г-н Колев, с какво ще се промени политиката на “Победа” и пазара на шоколадовите и захарни изделия след присъединяването ни към Европейския съюз?



    - Влизането на страната в ЕС безспорно е ключов момент за развитието на всяка компания. Подготовката за 1 януари 2007 година при нас започна още от 2003 г. с внедряването на стандартите ISOO 9001, 9002, а сега и на HASSEP. Това е свързано с много инвестиции. Но е неизбежно, ако компанията иска да се развива и да е на пазара на ЕС.

Свободното движение на стоки, капитали и работна ръка в Европейската общност ще доведе до по-изострена конкурентна среда, което ще стимулира българските компании за тяхното развитие.

В голяма степен ще бъде ограничена нелоялната конкуренция /малки гаражни производства, кражба на търговски марки/, която беше характерна за годините на прехода. Ние влизаме с оптимизъм влизаме в ЕС и очакваме да завоюваме пазари, в които до момента не сме успявали.



    - Как се развиваше “Победа” през последните няколко години?



    - “Победа” има 100-годишна история. Промените след 1989 г. породиха нов поглед и отношение към пазара. Това в още по-голяма сила се прояви след 1997 г., когато компанията беше приватизирана.

Основната стратегия беше свързана със затвърждаване на     съществуващите търговски марки /Закуска, Черноморец/ и развитието на продуктови категории, отговарящи на потребителското търсене. Такива са кейксовете и кроасаните “Браво”, бисквити “Ревю” - серия от продукти, предназначени за здравословно хранене, замразени продукти, насочени към направление “катеринг”.

Всичко това беше невъзможно без създаването на стройна търговска структура и лоялно отношение към клиентите на компанията. Процесите на това изграждане бяха продължителни, но днес “Победа” е компания с търговски мениджмънд, отговарящ на европейските стандарти и начини на работа.



    - “Победа” е най-големият производител на бисквити в страната.



    - Имаме близо 20 %-ен дял на пазара. Най-голям успех в последно време има серията бисквити “Мерита” с вкус на мед и кокос и бисквита с пълнеж от фин млечен шоколад. На базата отново на маркетинговите проучвания и изискванията на пазара през 2005 г. започна създаването на нова серия солени продукти - гризлети с различни вкусове.

През същата година започна и разработката на нови серии шоколадови бонбони. Един от най-успешните нови продукти на пазара са кейксовете Браво - единична и фамилна опаковка.

- В каква посока се разширявате позициите си на вътрешния пазар?



    - Той е стратегически важен за “Победа”. Нашите цели са максимално добро позициониране на продуктите в търговските обекти, планиране на стоковите запаси и изпълнение на критериите, отнасящи се до мърчендайзинговата     ни програма. За постигането на тези цели е нужен екип от хора - регионални мениджъри и търговски представители.

Основна цел в търговската политика е постигане на баланс и защита на интересите на нашите партньори, а това са - националните търговски вериги “Метро”, Билла”, “Кауфланд”, “Пикадили”,     «VP маркет”, веригите бензиностанции “Шел”, “Лукойл”, OMV.

За защита на интересите на регионалните дистрибутори “Победа” провежда активна маркетингова и търговска подкрепа, съобразена с изискванията на своите клиенти.



    - Какво внимание отделя фирмата на визията на продуктите?



    - Тя е важна част от приоритетите на компанията. В тази област работят специалисти, които следят за избора на опаковка относно съхранението на продукта, разработването на дизайни, отговарящи на изискванията на потребителите. Стремим се опаковката да допринася за максимално доброто позициониране на продуктите по регалите на търговските обекти. Правилното анализиране на влиянието на всички тези фактори в крайна сметка води до високи продажби, към което се стреми всяка фирма с открит бизнес и амбиции на пазара.


Прочетено: 2971 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хубава вечер Театър за драма. опера и балет, Бургас Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Машините на Леонардо Стив и аз КАМЕРА Рози кафето ми Изгрев Конкурс прическа Бургас 2009 Зеленина в Странджа витраж4
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development