Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Изпълнителният директор на "Кабланд" ООД Дарио Томалети:



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Севдалина ПЕНЕВА
Източник: вестник Фактор

Времето на държавния рекет отминава

    - Г-н Томалети, с какво ви привлече Каблешково и защо решихте, че там е мястото за най-големия голф-комплекс в България?



    - След обстойно проучване на свободните терени от Шабла до Резово, сме се спрели на този в Каблешково неслучайно, защото ладшафтът там е изключително подходящ за голф. Мястото е било отредено за сметище, има далечно отстояние от морето и това не го прави толкова интересно за обикновените инвеститори. Ние обаче го разглеждаме по друг начин. Този терен от близо 2 000 декара трябва да бъде видян през призмата на предприемача, на хората, които разбират и знаят.

    Имам съответната визия и знания какво е необходимо за осъществяването на един голф-комплекс от световен мащаб. Бих казал, че това е най-доброто, което съм видял в България до този момент. Натурален ландскейп, като лунен пейзаж е.    



    - Кой стои зад този проект?



    - Фирмата "Кабланд" е сертифицирана като първокласен инвеститор на 31 октомври. За да стане това нещо, предварително дружеството и хората, които стоят зад него, са били проучвани достатъчто дълго време за произход на парите, за наличност на финансови средства. Инвеститорите Дейвид Нюман и Том Галахар не са непознати за световната инвеститорска лига. Фамилията Нюман е чисто финансова, а Галахар са предприемачи с много дълга история. Тяхно дело са увеселителните голф комплекси край Сарагоса и Барселона, имат реализирани инвестиции в Южна Франция, Испания, отскоро проявяват интерес към Източна Европа и Балканите.    

    Бих казал, че за България тяхното присъствие е привилегия. Затова, че фамилии като тези са фокусирали в страната ни вниманието си, своите интереси и своите капитали. И то на място, което в никакъв случай не може да бъде наречено привлекателно. Нека не звучи като самохвалство, но     донякъде заслугата това да се случи, е моя. Аз съм преценил, че този ландшафт, това място е подходящо за съответната инвестиция. Повече от година и половина работим по този проект, вложили сме до момента немалко средства като проектно проучване, планиране, мастерплан и др. Ако всичко е наред, най-късно юни догодина там ще бъдат багерите и фадромите.



    - Как се случи така, че група общински съветници в Поморие се опитват да спрат проекта?



    - Оказа се, че ми беше по-лесно да убедя предприемачите, че трябва да вкарат милиони евро в този район, отколкото да убедя едни други хора за плюсовете от подобна сделка. Които иначе би трябвало да защитават интересите на Поморие.    

Не бих желал да се ангажирам с имена и защо са против. Да, срещнахме някакви обструкции. Не знам дали те са били поради непознаване на законовата уредба, или поради недоброжелателност, или са били продиктувани от лични интереси. Не изключвам нищо. Важното е, че хората от Каблешково са добронамерени. В момента терените около голф-игрището вече се търгуват по 25-30 евро/кв.м, което е много показателно. Говорим за район, който доскоро бе забравен от Бога.



    - Имало ли е опити тази сделка да бъде провалена?



    - Опити е имало и съм сигурен, че няма да престанат. Доколкото познавам психологията на някои хора в този район.



    - Защо?



    - Нямам логично обяснение. Може би някой си мисли, че може да извлече лични облаги и дивиденти от цялата работа.



    - Откъде се появи информацията, че вместо голфкомплекс ще се появят панелки за афганистанци?



    - Това е поредната спекулация. Ако могат да си позволят лукса да се заселят на голф-игрище, техните пари са добре дошли. Има приет подробен градоустройствен план за целия парцел и там точно е упоменато какво ще има като застройка. Затова ще отмина с мълчание подобни глупости. Това само още веднъж показва, че има хора, които всячески се мъчат да спрат проекта. С цел лично облагодетелстване и лични финанси.



    - Искали ли са от Вас пари, за да не пречат на този проект?



    - Има такива хора, да, които търсят начини да получат лични средства. Ще се въздържа обаче от коментар кои са тези личности. Самият факт, че едни и същи имена са в основата проектът да се спира, то е показателно. Техните надежди обаче ще останат незадоволени, поне аз така мисля. По простата причина, че само след по-малко от месец България влиза в Европа и времето на държавния рекет отминава.


Прочетено: 2812 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Тухлена селска къща Камини CLAM - CORTONA angolare Pepi Бургаският кей Източнокатолическата черква pepi МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu Детски къщи Teddys house коледни песни Фонтаните на Град Монтата-BG Странджа Мото клуб
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development