Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Аргир Бояджиев - изпълнителен директор на “Пристанище-Бургас” ЕАД:



Ключови думи:
07 Декември 2006, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

От седем години не сме обработвали толкова товари

- Г-н Бояджиев, какво ще направите за модернизиране на остарялата техника в Пристанище-Бургас през 2007 година?

-     На този етап с нова техника е оборудван новоизграденият насипен терминал. Машините и съоръженията бяха монтирани от австрийската фирма VAB Vatech JV,     известна в световен мащаб. Пристанището вече разполага с два нови разтоварача с капацитет от 1200 тона на час. Доставени са още 10 челни товарача, една вагонотоварачна станция с две технологични линии, насипообразуватели, роторни багери, гуменолентъчни транспортьори, пресипни кули, вагонни везни и др. Остава да купим последно поколение многоцелеви мобилен кран за обработка на контейнери, тежки колети и оборудване за големите инфраструктурни проекти в страната. Планирали сме това за 2007 година.

- Какво става с терминала за течни и наливни товари?

- Все още е на етап изготвяне на проекта. В момента най-големите ни клиенти по отношение на течните и наливни товари са “Нафтекс Петрол” и “Ромпетрол България” АД. За първите десет месеца на тази година те са реализирали общо 175 229 тона внос. Тонажът на внесения газьол през Пристанище - Бургас е 108 449 т., на бензина - 44 404 т., на керосина - 22 376 т. Най-големият дял на износа държи “ЛУКойл Нефтохим”. За десетмесечието през пристанището са изнесени общо 30 534 тона газьол и 2 834 тона дизелово гориво.

- Какво се прави за подновяване на вагонният парк и железопътната и въобще сухоземната инфраструктура?

- Това е един от големите ни проблеми, които не можем да решим сами, на местно ниво. Преди години точно ж.п. инфраструктурата, пристанищните отбивни съоръжения, асфалтовата настилка на контейнерния терминал, рампите, кейовете и др. са били поддържани със средствата от събраните пристанищни такси. Сега тези средства се управляват от Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”.

- Какво конкретно се прави по изработването на цялостен план за развитието на Бургаския залив?

- И най-предвидливото изготвяне на план няма как да определи с точност развитието на страната по отношение на законодателство, логистика, промишленост. Единственото общовалидно правило в плановете за развитие е голяма дълбочина за влизане и швартоване на възможно по-големи кораби, като се пестят разходите за удълбочаване, както и създаване на насипно равнище или нова територия, но отново с минимални стредства.

- Какви са възможностите конкретно за развитие на Пристанище-Бургас в най-близките години?

- Сега Пристанище-Бургас разполага с възможности за строителство на новия Терминал 4 по Генералния план - ще се използва сегашната складова площ за контейнери, която е около 50 000 кв.м. Този парцел ще се разшири на изток-югоизток с насип и изграждане на нови корабни места. Обмисляме да достроим и корабно място № 25 Б, на което да се приемат по-малки контейнеровози - т.н. “фидерни” “или “захранващи”. Така ще имаме възможност да построим и едно корабно място за кораби тип “Ро-ро”. В такава конфигурация получаваме един многофункционален терминал, като така можем и да обединим Терминали 3 и 4 по Генералния план.

- Какъв е товарооборотът от началото на годината?

- Над 6 милиона тона. Прогнозата е до края на декември той да достигне над 6,5 милиона. За последно такъв товарооборот е отчетен преди седем години.


Прочетено: 2642 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созополски къщи Черноморец-Поморие Елена Мой хороший знакомый из Бургаса Мебелна Фабрика ДИЕЗ шарено килимче закачалки 1 Бургас-моста Конкурс прическа Бургас 2009 След баня Републиканска след ремонта Забранено за нудисти
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development