Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Беглик Таш - българският Стоунхендж



Ключови думи:
07 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор



    Каква е връзката между тракийското светилище край Приморско Беглик Таш и загадъчната обсерватория край Лондон Стоунхендж?



    Какво е било предназначението на тези мистични обекти? Как и с помощта на какви устройства са изсечени и поставени на тези места гигантските каменни късове?

Каква е връзката на нестинарите и друидите? Какви са символите на техните ритуали?

Какви са космическите послания на древните цивилизации?



    Близо до бившата правителствена резиденция "Перла" край Приморско археолози откриха преди три години древно тракийско светилище, което бързо си спечели прозвището "българският Стоунхендж".



    Сред склоновете на Маслен нос е разположен кръг от огромни камъни. През тях в моменти на слънцестоене и равноденствие преминават слънчевите лъчи и образуват своеобразен календар. Счита се, че той е съзграден през 14 век пр.хр.

Много години учените ще умуват над предназначението на това място, което е най-ранното открито досега тракийско мегалитно светилище в Югоизточна Тракия и Черноморското крайбрежие. Едни ще го свързват с култа към Слънцето, плодородието, Богинята-Майка, орфическото просвещение и обезсмъртяването на Хероя. Според други тук е било светилище на бог Дионисий. Трети допускат, че е имало обсерватория, четвърти - нещо друго. Предполага се, че мястото е било обитавано от главния оракул или висшия жрец на Беглик Таш. Това се съдържа и в наименованието.



    Как е открито това значимо съкровище и защо досега не е било обект на проучване?Свещените камъни са били суровина за павета по тоталитарно време



    В съседство има десетина кариерни места. Оттук бившата държавна фирма "Бургаски каменни кариери" се е сдобивала със суровина за павета и бордюрни плочи. Уникалните камъни са били едно от основните пера в търговската дейност на фирмата. Павета от тях все още има по улиците и на площадите на не една черноморска община. От тях са изградени площади в Истанбул и други турски градове. Спасили са се тези камъни, които не са били на място с висока денивелация, за да бъдат спуснати към морето, както е станало с останалите.



    По времето на тоталитаризма до 1991 година светилището е достъпно само за определен кръг хора и за първия държавен ръководител. Точно срещу Беглик Таш се е намирала ловната вишка на Тодор Живков.



    "През 2003 г. търсихме скитове - пещерни ниши", разказва н.с. Цоня Дражева - научен ръководител на археологическите проучвания. Нейната теза е, че тъй като нестинарските села в Странджа са разположени около мегалитни светилища, най-вероятно нестинарите са обслужвали именно тези светилища.



    Целият комплекс е разположен на 12 дка. Това е една зона от планината, отделена от устието на Ропотамо с няколко структури - огромен акропол с няколко долмена. Лъвската глава говори, че това най-вероятно е било седалище на тракийския владетел на града.

Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка със сечива и вода, като им са придадени човешки образи. Това прави находката още по-любопитна и ценна.



    Камъните вероятно са монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в уникални форми. Някои от камъните са с 9-метрова височина. Няма обяснение как огромните каменни блокове са пренесени и подредени на това високо място в тази ранна епоха.

В плоските скали са изсечени каменни кръгове, вани и "Маркови стъпки". Жилищна сграда и култови огнища допълват доказателствата за човешка дейност тук. Нещо повече, намерените керамични съдове недвусмислено доказват, че още през XIII в.пр.Хр. тук е кипяла активна човешка дейност и се е осъществявала връзка с народите на о-в Крит, Троя, Египет.

Според Цоня Дражева, това е светилището, свързано с най-стария култ към Богинята-Майка и Бога-Слънце във фазите на техния брак. Има изсечена скална пътека за вход, дълга 12 метра, и от нея се стига до брачното ложе. До него има вани, в които са се слагали свещени течности за извършване на ритуала - вода, мляко, олио и вино. Водата е вода, млякото е символ на въздуха, олиото - на огъня и виното - на земята. От четирите начала се създава Космосът. Или: става въпрос за космически модел на света и представите за него. "Богът Слънце през деня е слънце, а през нощта - огън. Нестинарите затварят цикъла в природата", обяснява изследванията си Цоня.



    Тук има голям долмен. Той, според Цоня Дражева, представлява свещената пещера, където Богинята Майка ражда. В съседство на юг има кладенец на Св.Св.Константин и Елена, където в миналото са играли нестинарите. Нестинарите имат легенда за елен, който се жени.

Ритуалите и аналогиите са едни и същи



    Камъните на Беглик Таш край Приморско, както и тези на Стоунхендж край Лондон, имат кръгла форма. Тук те са с диаметър 2 - 2,50 метра и са 16 на брой. (В мегалитната тракийска култура кръгът има голямо значение). Разположени са по посоките на света. На една площадка има изсечени трон и стъпка, която е насочена в посока север-юг. Същите стъпки ги има и в Англия.



    Има общи неща и в ритуала. И в Англия, и в България той се е извършвал по време на нарастването на слънцето - от април до 24 юни - след 24 юни намалява.



    Беглик Таш е бил мястото за посвещение на траките - почитатели на Орфическото учение. На него има малки дупки-плеяди, разположени като знаците на Голямата мечка.

Прабългарите, които също са слънцепоклонници, ненапразно са се заселили тук. Или Беглик Таш има структура като Стоухендж и същите функции - астрономически.

Стоунхендж обаче представя една култура, прекъсната в тези части, поради подмяна на населението. Въпреки, че и то по-късно е използвало ритуала. Докато Беглик Таш е на естественото си място. Ако се направят разкопки и се оформи общ проект, той със сигурност ще придобие световна известност.



Възможностите за културен туризъм



    Много може да се спори дали златните съдове и накити от уникалното тракийско съкровище, които обикалят Европа, са по-значими от тези стотици тонове гранит, здраво вклинени в българската земя край Приморско. Те не могат да бъдат изнесени от страната, нито копирани. Могат само да бъдат съзерцавани на място. Така се въодушевяват специалистите.



    За простосмъртните мястото не е било и все още не е достатъчно известно. Само животните са свикнали да ходят там. Защото е единствено в района кладенче - в камъните се събира вода.



    Предстои събирането на междуведомствена комисия, която да извърши остойностяване и да очертае границите на светилището. Беглик Таш е обект от национално значение, но е в границите на резерват. Поради тази причина също тук няма възможност да бъдат изградени големи пътища, но поне паркинг е наложително да има.



    В Община Приморско има отношение по въпроса, но мисленето сега е в посока хотелско строителство и обогатяване, коментират археолозите.    



    На този етап е проучена само една осма от Беглик Таш. Той е обект на културен туризъм от две години. Включен е в маршрутите с екскурзоводи от Регионалния бургаски музей. Таксите са символични - 50 ст за ученици и 2 лева за възрастни. За беседа от екскурзовод се заплаща от 5 до 10 лева в зависимост от броя на хората в групата. През лятото действа информационен център със специалисти на няколко езика. Информация може да бъде намерена в сайтовете на музея www.burgasmuseums.bg или www.muzeiprimorsko.hit.bg.



    Възможностите, които дава културният туризъм, още са неразвити. Междувременно се появяват доклади и статии: "Археолозите изгониха туристите на ловното стопанство".

При добра организация и охрана, това най-атрактивно и мистериозно място на устието на река Ропотамо с видимост към целия залив може да привлича огромно количество туристи. Но това вече е в ръцете на българския бизнес и на тези, от които зависи развитието на културния туризъм в България. Такъв туризъм се прави и с експерти. С други думи - от компетентни хора.



    Пример за такъв туризъм е аналогичният мегалитен паметник-комплекс Стоунхендж, обявен за едно от чудесата на света. Колосалната каменна постройка се намира в Англия на територията между Уелс и Корнуел.



    Стоунжендж е изграден от огромни каменни монументи, високи над 3 метра и тежащи по около 26 тона. Тези камъни са подредени във външния кръг. Върху тях хоризонтално са поставени трегери, всеки около 6 тона, така че оформят кръг. Има и вътрешен кръг от подобен вид, също построен като стълбове и трегери.



    Смята се, че каменният монумент е бил строен в продължение на няколко хилядолетия. Някои специалисти предполагат, че Стоунхендж е построен от древните друиди, но липсват категорични доказателства, потвърждаващи това. Изграждането му е започнало през около 3500 г. пр. Хр., когато бил издигнат хълм, около който били направени 56 дупки. Извън тази окръжност е бил поставен и известният Камък на петата. Две столетия по-късно огромни блокове от син камък били донесени от каменоломна, намираща се на около 200 мили, и те били подредени в два концентрични кръга.



    Остава и тук загадката как тези огромни образувания са били издялани и преместени от кариера в Уелс, тъй като древните не са познавали никакви други инструменти освен каменните. Транспортирането на тези блокове е ставало по вода и суша, но с какви транспортни средства? След това тези блокове е трябвало да бъдат разположени прецизно на местата си. Кой е извършил всичко това - великани, циклопи, за каквито говорят древните гърци? Има дори версия, според която тези камъни са можели да се придвижват сами с помощта на "вълшебна дума" или под въздействието на "вълшебната музика" на Орфей.

На север, в района Огборн, близо до селището Авебури, е открит още по-грандиозен обект. Това е гигантски кръг, обграден от каменна ограда от вертикално стоящи монолитни плочи. В средата на големия кръг има още два, също оформени от камъни. Основният кръг се пресича от алея, маркирана от колони. Тя минава през съоръжението от единия до другия край. Контурите на окръжностите се виждат много добре, въпреки че върху древния масив е построен жилищен комплекс. Някои от каменните блокове на Авебури превъзхождат колоните на Стоунхендж по размери, а площта на съоръжението е несравнимо по-голяма.



    Недалеч се намира и хълм с височина 45 метра - това е Силбъри Хил. Той е изкуствено създаден и представлявал най-голямата в Европа погребална могила.

Стоунхендж - Силбъри Хил - Авебури образуват равностранен триъгълник с дължина на страните 20 км. Учените твърдят, че хълмът и съоръженитето в Авебури са издигнати 2000 години преди Стоунхендж.



    Българският обект Беглик Таш все още чака вниманието на държавните институции, спонсори и програми за цялостно проучване. Тук чудото предстои да се случи.

Засега има само догадки, предположения и хипотези, както при Стоунхендж. Но докато учените правят своите предположения, обектът в Англия печели средства и се разраства.

През 60-те години на ХХ век астрономът Джералд Хоукинс направил заключението си, че Стоунхендж е бил използван за наблюдение на небето и движението на Слънцето, Луната и останалите небесни тела и обекти. Според него каменният монумент е бил и като средство за предсказване на затъмненията. Или Стоунхендж е една гигантска обсерватория, твърди астрономът.



    Според професор Дж. Митчел Стоунхендж е каменен модел на Вселената. Доста по-смели са твърденията на някои съвременни археолози, според които това място е било предназначено за контакти между древните хора и пришълци от Космоса.



    Най-популярна и достоверна остава теорията, че Стоунхендж е бил място на религиозен култ - култа към Слънцето!



    Стоунхендж е мистичен като пирамидите и останалите чудеса на света. За последните години милиони хора от цял свят са го посетили, а предприемчиви американци смятат да направят точно копие на Стоунхендж в Ню Джърси, за да пренесат малко от славата.

България има своя автентичен и още по-уникален Беглик Таш.


Прочетено: 3891 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
singing in the rain :))) Вила Колор-къща за почивка в Троянския балкан Конкурс прическа Бургас 2009 Пази се Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Мандарин Конкур глазами зрителя Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development