Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Топят невинни за кражбата на горива от БДЖ



Ключови думи:
23 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Севдалина ПЕНЕВА
Източник: вестник Фактор

Истинските виновници потриват доволно ръце в момента, радват се, че не са на прицел, казва бившият полицай Атанас Пенев. Сред обвинените за злоупотреби в БДЖ е и съпругата му Живка

    Бивш служител на Транспортна полиция ще съди държавата за психически тормоз, оказван спрямо съпругата му в продължение на близо година. Живка Пенева е сред дисциплинарно уволнените чиновници от поделение “Товарни превози”-Бургас заради крупната кражба на 13 цистерни газьол и мазут от гарата. “Фактор” вече подробно писа за аферата, осъществена през лятото на 2005г. и опитите на ръководството на БДЖ да потули случая.



    В началото на миналата седмица Живка, заедно с още шестима забъркани в криминалното източване на компанията, е получила обвинителен акт от дознанието в Транспортна полиция.

Редовата служителка е обвинена за престъпна небрежност по член, който предвижда наказание от 1 до 5 години лишаване от свобода. Независимо че жената е на последно място във веригата по осчеводяването на документите, тя е натопена да отговаря солидарно заедно с действителните организатори на далаверата -     бившият технически началник в Бургас Асен Еросолинов и албанецът Дорар Сефери.



    Покрай игрите на двамата от БДЖ са     на път да изгорят още няколко чиновнички на гарата, които подобно на Живка са разбрали за измамата едва след проверката на Агенцията за държавен вътрешно финансов контрол през декември миналата година. Според мъжа й Атанас Пенев привличането на десетки виновни лица е било заложено още при организацията на престъплението по служба. Целта била да се усложни максимално разследването.

Пенев е работил в системата на МВР 20 години до декември 1998г. Започнал е като сержант в РДВР-Бургас, стига до чин капитан. Няколко години работи като криминален инспектор, в практиката си има случаи на самостоятелно разкрити убийства. Последно е бил на щат в Транспортна полиция, където остава до принудителното му пенсиониране. Прогонен е от системата за това, че хваща и разплита афера за източване на държавните железници, подобна на скандала с крадените горива, за която “Черноморски фар” вече писа. За да не бездейства, младият пенсионер изкарва второ висше образование по психология, в момента работи като психотерапевт.    



    Когато в края на миналата година гръмва скандалът с 13-те цистерни газьол и мазут, изчезнали от бургаската гара, сред предложените за дисциплинарно уволнение от ръководството на БДЖ ЕАД е и съпругата му Живка Пенева, дългогодишен счетоводител в поделение “Транспортни превози”-Бургас. Тогава у Атанас се пробужда ченгето. Убеден на сто процента в невинността на жена си, той започва собствено разследване по случая.

Паралелно с бившите си колеги в Транспортна полиция, той търси няколко месеца доказателства, уличаващи истинските виновници за източването на газьола. По свой начин и чрез независими източници се докопва до документи, които обясняват връзката на албанеца Дорар Сефери с действащи шефове на БДЖ. Стига и до бензиностанциите в Северна България, където Сефери и екс началникът на техническия отдел в Бургас Асен Еросолинов са пласирали краденото гориво. По това време двамата са вече първи приятели и заедно въртят едно от бистрата пред бургаския хотел “Приморец”.

Заключенията, до които е стигнал Атанас Пенев, вече са потвърдени в хода на разследването. Според отлично информиран източник, Сефери признал пред разследващите органи, че само за 4 месеца чистата печалба от далаверата надхвърляла стотици хиляди лева.



    Делът на Еросолинов от удара, осъществен през лятото на 2005 година, бил 70 000лв. Парите му броил лично Дорар, който се представя за син на бившия посланик на Албания в България. Чуждият гражданин, женен за бургазлийката Гергана Чолакова, бил засичан на разпити да пристига с кола с дипломатически номер.

Съпругата му пък, която е готвачка във ведомствената станция на железниците “Солниците”, върти бизнеса с утайките от горивните котли на бургаската гара.

Хората, които са измислили схемата за присвояване на държавни средства от БДЖ, много добре познават нормативната база, знаят пропуските в системата и затова умело са прикривали следите си, каза Атанас Пенев. Според него полицията знае отлично кои са виновните лица и недоумява защо сред обвинените е и жена му. “Как да сигнализира, че става нещо нередно, като документите пристигат при нея, след като са минали през началници, главни счетоводители, склададжии, през самия Асен Еросолинов, който по това време отговаряше за движението на горивата? След като десет души преди нея не са открили нередности, тя, дето само въвежда данни в компютъра ли ще ги открие?”, възмущава се Пенев.



    В началото на седмицата той дойде в редакцията, за да заяви гражданската си позиция, като изрично помоли да не бъде сниман. Съобразихме се с желанието му и предаваме думите му без редакторска намеса.





Kакво каза Атанас Пенев пред “Фактор”:



    Искам да заявя гражданската си позиция, без да нападам никого. Дължа го на прекрасното си семейство, на съпругата ми и двете ми дъщери студентки.

В БДЖ случайни неща не могат да станат. Работата в системата е много специфична, води се огромна документация, при това тя стриктно се описва и нищо никога не изчезва. В случая с кражбите на горива са замесени много хора на високи постове и не разбирам защо началниците в София топят дребните служители, които нямат пръст в далаверата. Сигурно защото става дума за злоупотреби за милиони левове, извършени от същите тези длъжностни лица по високите етажи на йерархията.



    Съпругата ми Живка Пенева е счетоводител в поделение “Транспортни превози”-Бургас от 1996г. Обвиняват я в престъпна небрежност, защото е осчетоводявала документи за изписване на горива. Без да се вземе предвид, че нейната дейност е чисто техническа работа. Исканията за изписването на газьола са пристигали по заявка на началниците, тя никога не е имала достъп до информацията в тези заявки.



    Достъп до информация като номер на конкретния вагон, тонаж и направление на товара по това време са имали счетоводителките Русанка Петрова, Златина Байкова и Бонка, заедно с главната счетоводителка Таня Костова, както и началникът на ПТП.



    Започнах собствено разследване, защото се страхувах, че бившите ми колеги няма да стигнат докрай в проверката си, без да ги засягам с тези думи. Успях да прегледам движението на вагоните, които са карали до гара Бургас газьола, и мога да кажа, че кашата е голяма. На пръв поглед е много трудно да се ориентира човек. Така открих данни за един вагон, който по документи 12 пъти е вкарван, изкарван, прехвърлян от локомотивно депо до парова централа, без да напуска района на гарата нито веднъж. Друг пък, който е трябвало да пристигне от гара Дружба, е стоял безстопанствен 8 месеца в Стара Загора. Ако видите направлението му обаче, по документи той е направил солиден маршрут, преди да попадне в ръцете на Асен Еросолинов. Той, заедно с албанеца Дорар Сефери са отклонявали цели цистерни от жп-района, прехвърляли са ги на автоцистерни, а краденото гориво са продавали в Северна България. Всички тези врътки са ставали със знанието на шефовете в София. Не вярвам парите от отклонения газьол да са поделени единствено между двамата, срещу които има обвинителни актове. Истинските поръчители на престъплението обаче сега стоят встрани, потриват доволно ръце и чакат бурята да отмине, за да започнат отново да източват държавните железници.



    Не разбирам защо на Транспортна полиция й трябваше една година, за да разследва аферата. Вярно, че материята е сложна, но при задълбочен прочит на документите, нещата се подреждат.



    По-лесно беше да хвърлят вина върху дребните чиновници, които никога не са се забърквали в непочтени истории. Заради стреса, на който бе подложена жена ми вече цяла година, тя получи анорексия. Едва я изправих на крака и докато се съвземе, пак я върнаха в начална фаза на ужаса с това обвинение.



    Ще съдя държавата за психическия тормоз, който бе нанесен върху жена ми. И ще настоявам цялата истина за кражбата в Бургас да излезе наяве. Ако не друго, поне и двамата с Живка ще получим морално удовлетворение.    


Прочетено: 4273 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Елена Мандарин Театър за драма. опера и балет, Бургас. ЛОНДОН Животът продължава Списание Влъхвите Стара църква в Созопол до паркинга на майк Рибарският пристан в Созопол на границата с брега
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development