Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Странджа в ужас, канибалът се завърна



Ключови думи:
09 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Бившият морски капитан, който закла двама през 1994г. и опита да изнасили дете миналото лято, пак е в Голямо Буково. Докато окръжният прокурор мисли как да постъпи, селото се обезлюдява

    От миналата сряда странджанското село Голямо буково е заприличало на снимачна площадка за филм на ужасите. Къщите са под ключ, единственият магазин са смесени стоки е пуснал кепенци. Жената, която е продавала хляба и неща от първа необходимост си е тръгнала от тук. Сега некой не ще да наеме обкта. Тук-там денем се мярка някоя сянка на възрастен човек. Кръчмата е опразнена. Никой не смее да си отвори устата. Кметът Пенчо Пенчев е излязъл в отпуска. Единственото място, където се мярка жива душа и се води някакъв разговор, е пощенската станция в сградата на кметството. Причината е, че раздават пенсиите и социалните помощи.



    "Не ме питайте, ако проговоря, ставам първа в списъка", казва жена на около 65 години. Тя е единствената, която смее да вдигне очи към екипа ни и да изрече няколкото думи вместо отговор на въпроса ни "Знаете ли къде живее Николай?".



    Само допреди седмица тук постоянно живеещите са били 120 души, младите семейства с деца са напуснали домовете си и са се пръснали по роднини в Бургас. Когато слънцето залезе, останалите 75-ма, повечето от които пенсионери, залостват вратите с метални пръти и не гасят лампите.



    От нощта на миналата сряда Голямо Буково и околностите му са като обречени. А през последните две-три години чистото природа е привлякла вниманието на заможни хора, които са започнали да строят луксозни вили в околностите му. Сега работниците от тези строежи треперят и не смеят да замръкнат тук.



    Причината - разбрали са, че има човекоядец, че той живее в края на селото и че са потенциални жертви заради близостта им с него.





    Сатанинското лято на 1994-а

    Тогава, 34-годишен, в Голямо Буково се завръща синът на почитаните учители Калинка и Гьорго Гьоргови. Веднага тръгва мълвата, че интелигентният и образован млад мъж не е добре с психиката. Иначе Николай Гьоргов бил гордостта на Голямо буково. Отличник от висшето военно-морско училище във Варна, пътува с корабите и е трети пом.-капитан. Булката му произхожда от прочут род професори. Имат малка дъщеричка, живеят в Бургас.     Според една от версиите Николай превъртял след голямо притеснение на кораба, когато ревизори откриват липсващи документи и пари. Оказва се, че той не е виновен, но тежко приема незаслуженото обвинение. Според друга версия пада от мотор и наранява тежко главата си. В този период в селото живеят над 200 души. Николай веднага прави впечатление на заядливец и често заплашва със саморазправа в кръчмата. Не му обръщат внимание, докато не насочил любовни чувства към 14-годишната Димка - щерка на вдовеца Ангел Дзирев. Преследвал момичето, правел неприлични предложения. Една вечер 54-годишният Дзирев опитал да го вразуми с няколко думи по мъжки, но едрият и атлетичен капитан изпаднал в ярост. Той закрещял пред още няколко мъже, че ще го довърши. На разсъмване     трупът на вдовеца бил проснат пред вратите на църквата за ужас на подранилите     жени, които идвали да почетат празника на Света Богородица. Според очевидци жертвата била с отрязана през врата глава, имало разрез надолу към корема. Полицията отцепила района и веднага арестувала посоченият от всички заподозрян. Открили го кротко да спи у дома си, край него имало разтворени книги с литература, описваща как се придобива свръх енергия, ако     се приемат     човешки органи и се пие кръв. Дали тези ритуали са извършвани от килъра обаче и до днес остава загадка.



    От Бургаската РДВР поемат случая и го предават на следователя Виктор Савов. "Сега Савов е пенсионер и живее в родния си град Средец. Само той знае подробности около фактическата обстановка на събитията през зловещия август 1994-а, следствието беше прекратено, защото нямаше как да се стигне до съдебна фаза предвид психическото състояние на извършителя", казва бивш оперативен работник, който е бил сред първите на местопрестъплението.

В ареста     капитанът започва да разказва без някой да го пита за друго убийство. Описва какво е направил три нощи преди да умъртви бащата на изгората си.     Цивилни полицаи намират тялото на 82-годишната старица Мира Вълкова - баба на съпругата на Николай, с която вече са били в развод. Жената е приличала на кървава дрипа. Следователят обаче не допуснал никого от селото да види как изглежда трупа. Още се говори, че баба Мира е била разпорена като животно и че са липсвали части от вътрешностите й. Причината, заради която е била нарязана самотната жена - не поканила зетя Николай на курбана, който подготвяла за роднините послучай деня на Света Богородица.



    След кратък престой в бургаската психиатрия, упоен и прикован с белезници към леглото и пазен от двама полицаи денонощно, човекоядецът е изпратен в ловешката болница за особено опасни криминални престъпници с душевни отклонения.



    Свещеникът и кръчмарката следващи в списъка

    По време на разпитите става ясно, че извергът е имал списък от хора за убиване. Следващият в него е бил игуменът на Голямобуковския манастир отец Евтимий и кръчмарката - млада руса жена, която отказвала интимност, веднага след това тя се е преместила в Бургас с детето си. Димка погребала баща си и повече не стъпила в Голямо Буково. "Само знаем, че момичето го прибра леля му далеч оттук, чу се, че се е омъжило вече и че живее добре, оттогава не сме я виждали", разказа мъж от ракиения казан край селото, който навремето бил съсед и набор на Ангел Дзирев.



    Постепенно животът в отдалеченото планинско село започва да се нормализира, общата трагедия с двете погребения в един ден, започва да избледнява. Но заради лошата слава на това място, близо половината от хората се изселват. Докато...

През     2000-а година Николай се завръща.



    Кметът получава уверение от бащата, че е безопасен, че няма да излиза навън и че той е гарант редовно да взема лекарствата си и да ходи на преглед в Бургас на всеки шест месеца.



    Три години по-късно таткото получава инсулт и силите му не стигат да се справи с якия млад мъж. Убиецът започва да се разхожда из селските сокаци, отказва лекарствата. Започва да пие алкохол, да дразни съседите. Един ден изхвърля болния си баща от балкона. Родителите не смеят да се оплачат, но няколко жители сигнализират РПУ-то в Средец. Полицаите правят забележка на побойника и си заминават, защото законът не позволява без съгласието на близките да бъде пратен в болница. От друга страна     таткото не подава жалба, свиден му е синът. Така се стигна до опита за изнасилване на 13-годишната Т.Ж. на 30 август м.г. Лишен и от последната капка здрав разум Николай причаква жертвата пред къщата й около 20,30 часа. Поваля я и раздира роклята й, по щастлива случайност майката на Т.Ж. се оказва в двора и чува виковете за помощ. Притичват се и няколко мъже, едва успяват да изтръгнат детето от ръцете му. Веднага след това цялата фамилия на уплашеното момиче си тръгва завинаги от Голямо Буково.



    Зад решетките в Средецкото РПУ Николай започва неутешимо да плаче и да се разкайва за посегателството, обещава че ще бъде изряден. Селяните обаче са категорични. Свикват събрание, на което идва районния прокурор и председателят на ОбС Георги Георгиев, вземат решение повече да не бъде допуснат да прекрачи табелата на Голямо Буково. Два месеца по-късно Районният съд в Средец разглежда случая и се произнася за 1 година Николай да бъде затворен в Радневската лудница. Това е максималният срок според Закона за народното здраве, ако след този срок пациентът е добре по преценка на лекарски консилиум той трябва да бъде изписан.



    На 1 ноември психичноболният се прибира. Хората настръхват и искат кмета Пенчо Пенчев да ги защити. Всички, без петима роднини на Николай, слагат подписи в жалба до Окръжната прокуратура и настояват за незабавна намеса. Преписката е придвижена светкавично до магистратите от шефа на РПУ-то Георги Иванов. Отговорът обаче е отчайващ: нищо не може да се направи преди пациентът да е извършил престъпление, още повече, че     родителите отказват да подпишат документ за принудителното му настаняване в подходящо заведение.Обезверени младите започват да напускат Голямо Буково, страхуват се за децата си.



    Кметството и Общинския съвет в Средец не остава безучастен наблюдател на този процес и също се намесва. След съвет с опитен юрист се намира вратичка в нормативната уредба и сега отхвърлената жалба отново е входирана при окръжния прокурор Ангел Ангелов. Чрез нея се иска бърза медицинска експертиза на здравословното състояние на Калинка/78г./ и Гьорго/72г./ Гьоргови. Ако се окаже, че двамата не са в състояние да се справят със силния физически мъж, той да бъде изпратен чрез "Социални грижи" в подходящо заведение.

Докато окръжният прокурор разсъждава върху второто искане, селото продължава да се обезлюдява. Малкото, които са останали тук, треперят, че може да са следващите в нов списък за ликвидиране, ако се разбере, че са полижили подпис за изселването му.                                

"Не доближавайте този дом, много е отмъстителен", предупреди ни един от местните първенци и настоя да остане анонимен.



Прочетено: 2806 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
пазач Несебър само черноморец бургас Стара къща на ул. трансвагон къща Лалета Черноморец-Поморие Следобедно кафе Катедрала в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development