Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Губим или печелим от сделката “Приморец”?



Ключови думи:
02 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Поне 1,5 млн.евро повече щяхме да получим от продажба на земята, смята шеф-надзорникът на агенцията по приватизация Георги Манев, не е единствен

Емблематичният хотел “Приморец”, който все още се свързва със силовия бос Пламен Дишков-Кела. Около година след екзекуцията на бизнесмена Димитър Стаматов-Мастара, Кела     живееше в окупиран от мутри апартамент на третия етаж.



        Бъдещият многозвезден хотел с открит басейн, който трябва да се оформи     в трикратно по-голяма площ, отколкото заема стария комплекс “Приморец” в Морската градина, скара общинските съветници     и предизвика съмнения за поредната нечистоплътна сделка, от която бургазлии губят. Този път става дума за сериозната сума от поне 1,5 млн.евро, които можеха да влязат в общинската хазна, ако набързо взетото решение с мнозинство от 30 гласа на публична сесия във вторник, не беше това, което е.



    “Стана безкрайно непрозрачно. Затова аз се въздържах. Попитах “в момента гласуването за отстъпване право на строеж върху 4 декара земя само за басейна ли се отнасят или...”, не получих смислен отговор”, каза общинската съветничка Соня Георгиева. Тя не е противник на инвеститора “Булгариен Директ Райзен”ООД със собственици Димитър Караненов и Здравко Георгиев, но настоява да се обясни на хората, защо е била “врътката” първо с промяната в подробния устройствен план за Морската градина преди половин година, а сега вместо продажба на земя се налага да се отстъпва право на строеж, защо й е на общината съсобственост, ако от нея се губи.



    “Нормално е един петзвезден хотел да има басейн, но не разбрахме какви ще бъдат надстройките и пристройките на самата сграда на “Приморец, какво ще има край басейна, чий е паркингът, докъде ще има строежи. Аз не съм специалист в тази област, искам да знам, защото когато моите избиратели ме попитат, да съм състояние да обясня”, каза Георгиева.



    Един от четиримата крайни противници /защото с “против” гласуваха само четирима – Георги Манев, Желязко Матев, Георги Найденов и Ивайло Дражев/ на взетото решение, е шеф-надзорникът на общинската приватизация Георги Манев. Според него отстъпеното право на строеж срещу 1,5 млн.лв. сега, на практика означава, че собственикът на хотела “Булгариен Директ Райзен” може на всеки по-късен етап да си купи земята.     Ако към този момент обаче беше извършена продажбата на общинската част, бихме могли за земята да получим приблизително 3 млн.евро, не лева, а евро!, твърди Манев. Защото 1 кв.м земя в Приморския парк върви точно 1000 евро.



    Преди половин година съветниците гласуваха в тази част от Приморския парк, около занемарения хотел “Приморец” да се оформят 2 парцела, в които общината има съсобственост със собственика на комплекса.     “Говорим сега за цели 6 декара съсобственост с частния предприемач, който започва да надстроява и пристроява, басейнът в общинската част ли ще бъде или в частната, ще има ли сериозно строителство около него, не знаем. Защото ми се струва, че застроената разгърната     площ на комплекса няма да е 10     000 кв.м, а 18 хиляди кв.м, от които печалбата няма да е за общината”, заключи Манев.



    Управителят на настоящия, вероятно и на бъдещия мегакомплекс Димчо Грудев, който също е общински съветник настоява, че в Морската градина ще се появи само водната атракция басейн и че няма да се вдигат никакви сгради допълнително.



    “Мисля, че е направен номер още с приемането на подробния устройствен план /ПУП/ на Морската градина. Тогава променихме този ПУП така, че инвеститорът да може да пристрои и надстрои.     Сега вече нямаме как да му откажем да си купи правото на строеж. Но дали то трябваше да струва само 1,5 млн.лв.? Струва ми се, че можеше да бъде с 20-30% нагоре. Аз не съм лицензиран оценител, но смятам че съм прав, можехме да вземем повече пари, затова се въздържах при гласуването”, смята председателят на постоянната комисия по общинска собственост Костадин Марков. Той също има строителен бизнес,     като бизнесмен обаче разсъждава и в другата насока -     че общината нямала алтернатива, ако се откаже от малката сума. Защото само този собственик може да поиска право на строеж и никой друг без негово съгласие не може да строи. Така ако му се завиши много нивото на цената той може и да откаже строежа. Марков, който е радетелят за налагане на мораториум върху сделките с общински имоти,именно заради съмненията за корупция, в този случай смята, че най-добрият вариант би бил изчистването на собствеността и прибирането на парите веднага. Така излиза, че за 3-е млн.евро Манев е прав.



“Фактор” очаква становището и на собствениците на “Булгариен Директ Райзен”ООД


Прочетено: 4395 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Синята пеперудка Бургас, ФЛОРА 2008 аз Гъбките Конкур глазами зрителя грее грее Исторически музей, Бургас Машините на Леонардо централна градска тоалетна Аз с майка и татко Мишка отбор
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development