Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Незаконен град никне край Черноморец



Ключови думи:
12 Октомври 2006, Четвъртък


Автор: Севдалина Пенева
Източник: вестник Фактор

Докато реститути чакат държавата да им върне имотите, посветени в далаверата заграбват апетитни имоти край морето

Снимки: Станислав Ярмин



        Уникалното по рода си селище Ченгене скеле, с което влизаме в историята на Европа като пример за държавно безсилие, в най-скоро време ще бъде засенчено от Черноморец. Където втора година с бързи темпове се изгражда цял незаконен град. С мълчаливото съгласие на общинска и държавна власт, под носа на които юнашки се заграбват терени на първа линия край морето. Всъщност, заради чиновническо недомисие, няколко десетки декара златна земя се водят ничия собственост. В стария кадастрален план на община Созопол те са отбелязани като бяло петно, новият пък от три години чака одобрение в Областна управа-Бургас. И докато реалните собственици на имотите изчакат справедливото решение на властите, посветени в далаверата побиват колчета и с бесни темпове изграждат палати. Които после ще търсят начини да узаконяват.



        Скандалното селище е в местността “Митков мост”, която обхваща крайбрежната зона между Черноморец и военна база “Атия”. За появата му лично кметицата на селото Зорка Хрусанова е изпратила няколко сигнала до Районна прокуратура – Бургас, до Регионална дирекция Държавен строителен контрол, а преди десетина дни е запознала със срамния казус и Главна прокуратура. До момента няма отговор на нито една от иституциите. Тяхното бездействие засяга интересите на над 130 ощетени наследници на бивша земеделска земя край селото.

Цели фамилии на пострадалите реститути са се предали да се борят заради безизходицата, в която се оказват. “Отказваме се от българско гражданство, няма да гласуваме и на никакви избори повече. За тази държава ние не съществуваме, спира да съществува и тя за нас”, казват с болка семействата на Иванка Вълчанова, Славка Бакалова, Тодор Вълков, Боян Костов. Всички те имат признати имоти от Поземлена комисия - Созопол, но вече десета година не могат да си влязат във владение.



        Паралелно с тях, претенции за златните терени на брега на морето имат и шепа хора, оземлени по параграф 4 през 1968-69 година. Тогава, с решение на бургаския комитет на БКП в местността “Митков мост” 29 души по списък за получили земя за безвъзмездно ползване. Нито един от тях обаче не разполага с документ за собственост.





Вече не ходя на мястото на дядо ми, защо да се ядосвам, като знам, че нищо не мога да направя, за да спра беззаконието, обяснява Боян Костов, който има признати от съда 5 декара



        Ситуацията се променя след 1990 година, когато влиза в сила новият Закон за реституцията. “Тогава едните разбраха какво са спечелили, а другите – какво са изгубили и всеки започна да дърпа спорната земя към себе си. Тези от ползвателите, които се усетиха навреме, подадоха заявления в Созопол и си купиха земята. Вярно, за жълти стотинки, но все пак озакониха присъствието си тук. Някои обаче изтърваха последниа срок, който изтече през 1995г. и започнаха безкрайни съдебни битки срещу общината за правото си и те да станат собственици. Точно по това време същата тази земя беше върната на истинските им собственици по силата на реституцията от поземлената комисия. И настана истински хаос.

Наследниците се съдеха с тези по параграф 4, те пък от своя страна – с общинската администрация в Созопол”, разказва Зорка Хрусанова.



        И докато оземлени и наследници на собствениците чакат решението на съда, докато губят или печелят дела, запознати с правния вакуум хора се настаняват върху имотите им. Без строителни разрешения от общината, в пълно нарушение на закона.



        Сред настанените по специалния параграф е и екс. депутатът на НДСВ Златка Бобева, която от над 30 години има малка къщичка до оградата на военната база. “Преди известно време направих постъпки до Община Созопол да си закупя земята, както направиха и останалите ползватели. Отказаха ми с мотив, че още не бил довършен новия кадастрален план на общината. Затова заведох дело срещу Созопол и го спечелих на ниво Върховен касационен съд. Но през всичките тези години съм ползвала точно толкова, колкото ми е разрешила държавата. Мащабното строителство го извършват в момента хора, които никога не са фигурирали в никакви списъци. Но явно са сигурни в себе си, защото някой стои зад гърба им. Накрая ще стане така, че ние ще изчезнем оттук, реститутите ще пият по една студена вода, а тези юнаци, дето потъпкаха закона, ще останат”, каза за “Черноморски фар” Златка Бобева.







        Всъщност, новият кадастрален план на Созопол е готов от три години. Но чака одобрение от Областна управа, което така и става. Вече си мислим, че зад всичко това стоят сериозни интереси. Не ни устройва мотива, че имало жалби от ползватели по параграф 4, а работата на поземлената комисия била затруднена заради претенциите им към чуждата, тоест нашата земя, добавя Боян Костов, който има възстановени 5 декара край морето, но не може да получи въвод пак заради забавянето на плана. Мъжът разполага с констативен протокол от ДНСК за събарянето на незаконната сграда в имота му. Решението е от края на миналата година, но все още не е изпълнено. От Община Созопол му обяснили, че не могат да намерят фирма, която да събаря къщите извън закона в “Митков мост”.



        Кметът на община Созопол е издал заповед – отказ на ползвателите да закупят стопанисваните от тях места, раздадени им по постановление на МС за земеделско ползване. Мотивът е, че за тази местност те нямат основание да ги закупят.



        Всички ползватели, получили заповедта за отказ, са завели дела в съда. Докато не приключат     процесите, не може да се установят собствениците на земята. Поради тази причина не може да се одобри и плана за новообразуваните имоти. Досега са приключили около 50- 60% от заведените съдебни дела, останалите още се водят на различни инстанции, е официалното становище на Областна управа, предоставено вчера на „Фактор“.



Прочетено: 3110 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Хозяин причала Люцерна Йоан Костадинов Поглед към Бургас през залива ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Над Община Бургас Морската градина в Бургас моите цветя Лалета от Бутик Дива свиня зад решека Kapoto Старите бургазлии разказват
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development