Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Дебатът Марков-Манев за сделките с общински терени



Ключови думи:
12 Октомври 2006, Четвъртък


Автор: Иван Трифонов
Източник: вестник Фактор

Първият иска мораториум заради съмнителни заменки, вторият контрира в защита на бизнеса

Костадин Марков



        Един призив, още     нескрепен с писмен документ, разбуни духовете в Общинския съвет и накара собственици на земя, строителни предприемачи и инвеститори да затреперят. Думите са на председателя на СДС-Бургас Костадин Марков, който освен политически лидер, от скоро е и шеф на възловата Постоянна комисия в местния парламент – тази по общинска собственост. В нея през настоящия мандат на народните ни избраници, както никога в предните общински съвети, кипи най-много работа и се вихрят най-големите страсти. Защото става въпрос за много пари и сблъсък на стратегически интереси. Факт е, че през изминалите три години Бургас бележи развитие, съизмеримо само с темповете на столицата. Според данни на от националните брокерски агенции, мащабите на строителството и броят на издадените разрешителни за градеж от общинската власт поставят града ни на първо място в държавата по атрактивност – и в сферата на средния и едър бизнес, и в сферата на най-ниското спъпало     от социално-икономическия живот на общината – търсенето и предлагането на жилища.



        Точно в пиковия момент на строителната инвазия, новият председател         Костадин Марков заподозря, че интересите на гражданите и на общината като цяло са в опасност от непрекъснатата готовност на местната управа да се освобождава от недвижимата си собственост, преотстъпвайки я на частни фирми за строеж.



        “Искам мораториум върху всички сделки, защото някои заменки и продажби са неизгодни и в ущърб на общината. Ще внеса предложението си, но дали то ще бъде прието – решават колегите ми общински съветници”, заяви Марков от трибуната на последната сесия преди две седмици     и разлюля залата.



        Още преди призивът да се оформи като докладна записка, думите предизвикаха ожесточени дебати. Съветникът Георги Манев, който е и председател на Надзорния съвет на агенцията по приватизация и също като Марков развива строителен бизнес, разпространи открито писмо до медиите, в което изрази несъгласие и окачестви публичната проява     като политическа агитация и евтин популизъм.



        „Вие ми напомняте за един бивш шеф на бургаското ВИК от близкото минало, който получи поста сдавайки друг пост – този в градската пожарна. На един човек, обучен да пилее вода, за да гаси пожари му бяха възложили да опазва водата на бургазлии.За всеки гражданин е ясно,че държавата и общината са най-лошите стопани, поради най-малкото, че държавната и общинска собствеността са предпоставка за злоупотреби. Хабим усилия и време за оздравителни програми, ипотекираме общинска собственост, за да имат оборотни средства затъналите общински дружества, които в края на краищата са пак на същото дередже. И това е защото дейността им не е поставена на пазарен принцип. Наливаме пари от приватизация и наеми в бюджета на общината, само и само да закърпим някоя дупка по улиците,     а вие искате мораториум върху разпореждането с общинска собственост. Като какъв го искате -     като шеф на комисията по общинска собственост ли е или като шеф на СДС-Бургас,защото ако е второто,горко му на Волен Сидеров. Изглежда повеждате СДС в битка за електората на “Атака”, чиито последователи са именно хора, които по цял ден нищо не правят, не участват в реалния живот на обществото и за да задоволяват най-елементарните си емоционални потребности по цял се оплакват от нещо или от някого. За такива хора     думата мораториум върху общинска собственост звучи като меден глас в ушите. Аз не съм политик, нито гоня     политическа кариера. Радвам се когато съм добре, когато са добре приятелите ми и всички, които се трудят и развиват в този град,     осигурявайки прехрана на хиляди семейства.

В този общински съвет влязоха     съветници от различни слоеве, представители на различни класи и партии. Вече няма само СДС и БСП, има нов начин на работа, лобирането е за всички бургазлии. Искате мораториум върху нещо, за което вашата партия СДС беше готова да пролее кръв в зората на демокрацията, да защити сводободната инициатива. Спомнете си какво беше градът допреди три години и сега, когато с този цветен общински съвет позволихме на много хора, имайки съсобственост с община Бургас да си я закупят и реализират своите идеи. Спомнете си с колко много докладни позволихме на гражданите на Бургас да стабилизират своите постройки, давайки им сигурност в бъдеще като им гласувахме отстъпено право на строеж. Едни развиват бизнес, други     решават така жилищните си проблеми.     Аз привествам създаването на публичен регистър на общинските имоти и ще го подкрепя с две ръце, но да стопирате развитието на града ни, си е чиста доза популизъм“, казва Манев.





Георги Манев



        «Да сложим мораториум върху разпореждането с общинска собственост означава общината да престане да съществува като субект в гражданския оборот. Всякакви възможности за какъвто и да е бизнес ще замрат, включително и строителството - това е абсурд», беше още по-крайна в коментира си председателката на Общинския съвет Лена Бахчеванова.Шефката на местния парламент каза в сряда, че докладна записка в този дух не е входирана от Костадин Марков.



        Междувременно той обясни, че мораториумът няма да ощети хората, които имат съсобственост с общината до 100 кв. м. Те ще могат да изчистят тази съсобственост като я изкупят и строят върху парцелите си. Трябва обаче да се блокира изкупуването и замените на големи парцели или сделки с общинската собственост над 100 000 лв., тъй като те според него ощетявали не само общината, но и гражданите на Бургас.



        Като примери той сочи замяната на земи в Гробищен парк, която беше спряна от съда, замяната в промишлена зона /която всъщност се оказаха земи до БИЛЛА/ и други замени, направени срещу парцели и апартаменти в супер център.



        «Има освен това изкупувания на общински парцели от порядъка на 100-150-200 кв.м. на всяка една общинска сесия, но съветниците вече дори не ги забелязват. Тези парцели не могат да се обособят в УПИ и те с много лека ръка се продават. А ако се застрои сграда и общината вземе полагащата й се част по РЗП, изчислена на базата на площта от парцела, който тя има, ще спечели много повече, дори по 1000 лв на кв.м. да се продаде застроената вече площ», обясни още инж.Марков мотивите за предложението си.



        Противниците на идеята, както и правните експерти обаче са убедени, че ако има такова решение на Общинския съвет, то ще падне при обжалване в съда.    



Прочетено: 1821 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Змийския остров - Созопол Аз 7 Жреци на музите 2009 Жреци на музите 2009 Отровни гъби Жреци на музите 2009 хотел аз Цвете
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development