Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Топалов влиза в двубоя на века



Ключови думи:
21 Септември 2006, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Победителят взема всичко, победеният започва от нулата

Двамата шахматисти бяха посрещнати от президента на ФИДЕ и Калмикия Кирсан Илюмджинов



        На 23 септември в Елиста, столицата на Калмикия, започва един от най-великите двубои в шахматната история – обединителният мач за шахматната корона между световния шампион на ФИДЕ – нашият Веселин Топалов и класическият световен шампион Владимир Крамник. Зрелището обещава да бъде пълно – Веско е в отлична форма и има шанс да стъпи на абсолютния шахматен връх, но срещу него ще се изправи жилав съперник, когото самият Каспаров не успя да победи нито веднъж в директния им двубой преди 6 години. Наградният фонд – $ 1 милион ще бъде разделен поравно между двамата независимо от резултата.



        Цял свят ще следи с интерес гигантския сблъсък, кореспонденти на най-големите агенции вече са в Елиста. Ето какво пише за Веско Топалов един от журналистите-емблема на този спорт – руснакът Юри Василев.



Българинът – напорист и крайно опасен

Юри Василев



        С Веселин се запознахме на турнира в Линарес, Испания, преди 12 г., когато той, още едва 19-годишен, за първи път се появи на голямата шахматна сцена. И оттогава не я е напускал. После се срещнахме на олимпиадата в Москва през 1994 г., където младият българин направи истинска сензация, разгромявайки в блестящ стил 13-я шахматен крал Гари Каспаров. Партията между двамата беше кратка и ярка.

        След 2 г. Веселин отново победи Гари – този път на силния амстердамски турнир, където победи и втория в света Виши Ананд. Запазил съм запис на разговора ми с Каспаров оттогава. Попитах го какво мисли за изгряващата звезда на българския шахмат, а той отговори: “Много напорист шахматист. Разбирането на играта малко му куца, но има прекрасно чувство за тактиката и     фантастична напористост. Играе много и винаги се стреми към победата. Крайно опасен”!

        За изминалите години от “куцането” не остана и следа. Веселин разбира всичко както трябва. При това острото му тактическо зрение не отслабна, напорът не се отслаби, а постоянният стремеж към победа дори се засили.

        Топалов бе един от най-добрите шахматисти в света още през 1996 г., когато бе на крачка от победата в супертурнира Вайк ан Зее и спечили в Амстердам и Новгород.Огромно влияние оказа и съвместната му работа със световния шампион на ФИДЕ-2001 Руслан Пономарьов. Дотогава играех на ниво елитни турнири, а после – на ниво борба за световната титла, каза ми след Сан Луис самият Топалов.

        Трябва само да добавя, че той стигна световния връх след победа в турнир, а не в двубой. Как той ще се справи в директен сблъсък, ще узнаем след три седмици.

Не е нужно Веселин да полага някакви свръхусилия, за да бъде във форма. Конструкцията му е такава – кожа и кости, а между тях мускули. И някакъв дяволски огън в душата, който – ако се вярва на мистиците и ясновидците – пламти между главния мозък и гърба.

        Този неземен огън запали в Топалов неговия дългогодишен треньор     и мениджър Силвио Данаилов. Без преувеличение, това е един уникален специалист – единственият, който успя да постави на шахматния трон двама свои възпитаници – Руслан Пономарьов и Веско Топалов. И при това не е казал последната си дума. Мнозина помнят, че под негово ръководство мъжкият отбор на България победи три пъти руските национали, при това с Каспаров и Крамник в състава им.

“В България ми се смееха, когато им казвах, че Веско скоро ще влезе в Топ 10 на света”, разказва Данаилов.Сега не се смеят. Защото Веселин в момента е №1.

        Спомням си нещо много любопитно. Във Вайк ан Зее-2005 Топалов, побеждавайки Крамник за 20 хода, разви такъв ураганен темп, че дори привикналият на всичко Виши Ананд призна след турнира: “Бях сигурен, че Топалов ще спечели”. Но малко преди края българинът направи нещо невъобразимо – в партията с Полгар запуши с пешките собствения си офицер, загуби го, а после загуби и самата партия.

        Същата вечер, минавайки край ресторанта, където обикновено вечеряха Веско и неговият треньор Данаилов, видях странна картина – в средата на залата, където десетки подпийнали мъже се надвикваха един друг сред цигарения дим, стояха Топалов и Данаилов. Веселин гледаше нанякъде с невиждащи очи, а Силвио му говореше нещо с изражение, с каквото бащата говори на сина си, след като е счупил прозореца на съседа.         В Сан Луис, в най-важния турнир в живота си, Топалов показа, че е научил урока си.

        Какво да добавя към портрета на световния шампион. Живее в Саламанка, кара малък Фолксваген Поло и не смята да го сменя с по-голяма кола. Тук това ще ми докара само проблеми с паркирането, казва той. След като стана световен шампион, Топалов получи в България два големи автомобила подарък, но ги подари на домове за деца.

В свободното си време обича да гледа футбол с приятели в някое кафене. Не е фен на някакъв конкретен отбор, просто му харесва играта, а Марадона му е любимец. На турнирите в Линарес и София, където Силвио Данаилов дойде с жена си и двете си деца, аз видях най-голямото увлечение на Веселин – той обожава да държи на коленете си малкия Марио. Дори на Линарес-2005, когато победи самия Каспаров, той не изгледаше толкова щастлив.





        Веселин ТОПАЛОВ (България), рейтинг 2813, № 1 в топ-листата на ФИДЕ. Роден на 15 марта 1975 г. в Русе. Победител на световния шампионат през 2005 г. в Сан Луис (Аржентина).



        Владимир КРАМНИК (Русия), рейтинг 2743, № 4 в топ-листата на ФИДЕ. Роден на 25 юни 1975 года в Туапсе. Победител в мача за шахматната корона срещу 13-я световен шампион Гари Каспаров през 2000 г. в Лондон.



        Топалов и Крамник са изграли 39 партий по класически шах. Крамник е спечелил 10, Топалов - 5, 24 са завършили наравно.








Топалов и Крамник изиграха демонстративна блиц-партия, която завърши реми



Регламентът

        Двубоят ще бъде от 12 парти. Ако резултатът е равен - 6:6, ще има още 4 срещу по ускорен шах – по 25 минути на всеки играч с 10 секунди добавка на всеки ход. В случай, че отново няма победител са предвидени 2 блиц-партии – по 5 минути с 10 секунди на ход. Ако и след това силите се окажат равни, влиза в сила правилото за “внезапната смърт” - една партия, в която черните имат 5 минути, а белите – 6, но са длъжни да победят.

        Партиите ще се играят на 23 и 24, 26 и 27, 29 и 30 сентября, 2 и 3, 5 и 6, 8 и 10 октомври. Тай-брейк - 12 октомври. Закриване – 13 октомври.





Гари Каспаров:

Шансовете на Топалов са за предпочитане



        Топалов днес играе по-силно и по-интересно от всички останали. И това че съвместява званието световен шампион с най-високия рейтинг не е случайно. Но шансовете на Крамник не бива да се подценяват. Той рядко печели, но и рядко губи. В турнирите това е недостатъчно за победа, но в мач може да се окаже решаващ фактор.

        Двубоят ще бъде много нервен, защото победеният ще загуби много от своя статус в шахматния свят. Затруднявам се да направя прогноза. Мисля, че шансовете на Топалов са по-големи, но трябва да видя първите две партии, за да разбера кой в каква форма е.





Прочетено: 2214 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
попътна Бургаският кей Раковини във въздуха културен център самолет primorec ФОН Заслон в местност Силкосия СУЕТНОС Арина ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development