Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Касата удари балтията и на наркоманите



Ключови думи:
07 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Станислава Кодева
Източник: вестник Фактор

Преди 1994 година у нас не се е извършвала проверка на дарената кръв

    Здравната каса продължава да не приема нови пациенти в програмата за лечение на хепатит С. Според последни неофициални данни в листата на чакащите на НЗОК има около 140 пациенти, съобщиха от Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист". Отделно има и десетки пациенти, чиито документи дори не са приети за листа на чакащи. Болестта поразява наркозависимите, които се заразяват най-вече чрез употребявани игли и спринцовки или чрез кръвопреливане.

    Касата не приема протоколите още от март тази година. Програмата е за 150 души. Новоназначената директорка на районната здравноосигурителна каса д-р Мария Калустян не се ангажира с коментарии по въпроса за чакащите за лечение на хепатит С. Секретарката й предаде от нейно име, че шефката й още не познавала медиите и помоли да й се даде време. През пролетта от предишното ръководство на касата обясниха, че постепенно до октомври хората от списъка на чакащите ще влязат в програмата и ще получат лечение. Вече има пациенти, които са приключили терапевтичния си курс и освобождават места. Факт е обаче, че нови болни не се приемат, съобщиха от "Хепасист". Някои пациенти са в листата на чакащите за лечение още от април 2005 година.

    От сдружението искат среща с касата заради отказаното лечение. "На този етап се въздържаме от подкрепа на драстични акции от страна на пациентите", уверяват от "Хепасист".

    Според специалистите в лечението на хепатити терапията с интерферони, плащана от здравната каса, е ефективна при около 60 процента от заразените с хепатит С. Рискът е особено голям, ако са извършвани кръвопреливания и хирургични операции преди 1994 година. Преди тази дата в България не се е извършвала проверка на дарената кръв.

    От 1994 година насам дарената кръв се изследва за Хепатит С.

    Макар и минимално съществува риск от заразяване при полов контакт.



Прочетено: 1883 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Часовникът на самолет Изпращане... Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 ремонт носачи Барселона самотна обитателка БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development