Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Информационна кампания ще насърчава паспортизацията на сградите в Бургас



02 Декември 2010, Четвъртък



До края на 2011 г. всички стари и новопостроени сгради трябва да се сдобият с технически паспорти. Това е документация, съдържаща основните характеристики на строежите, мерки за тяхното поддържане и ремонт, указания за безопасна експлоатация и данни за енергийнa ефективност. В тази връзка днес омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов и главният архитект на Общината Веселина Илиева дадоха съвместна пресконференция, на която бяха представени информационни материали в помощ на гражданите и най-вече управителите на етажна собственост, в чиято отговорност е въпросната паспортизация. Според омбудсмана на Бургас повечето хората смятат, че някой друг трябва да решава проблемите на жилищните сгради, в които живеят, но това не е така – като собственици или съсобственици, те следва сами да носят отговорност за тяхното състояние и поддръжка. Това е и целта на информационната кампания, инициирана от него и общинска администрация – хората да осъзнаят, че от тях зависи нещата да се случват, както и да бъдат улеснени при изпълнение на законовите разпоредби и процедури.

До края на 2011 г. всички стари и новопостроени сгради трябва да се сдобият с технически паспорти. Това е документация, съдържаща основните характеристики на строежите, мерки за тяхното поддържане и ремонт, указания за безопасна експлоатация и данни за енергийнa ефективност. В тази връзка днес омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов и главният архитект на Общината Веселина Илиева дадоха съвместна пресконференция, на която бяха представени информационни материали в помощ на гражданите и най-вече управителите на етажна собственост, в чиято отговорност е въпросната паспортизация.  

Според омбудсмана на Бургас повечето хората смятат, че някой друг трябва да решава проблемите на жилищните сгради, в които живеят, но това не е така – като собственици или съсобственици, те следва сами да носят отговорност за тяхното състояние и поддръжка. Това е и целта на информационната кампания, инициирана от него и общинска администрация – хората да осъзнаят, че от тях зависи нещата да се случват, както и да бъдат улеснени при изпълнение на законовите разпоредби и процедури.  

4 500 екземпляра от Наредба N 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за техническите паспорти на строежите ще бъдат предоставени на териториалните дирекции в Бургас в помощ на управителите и собствениците на жилища. Справка за регистрацията на етажната собственост към днешна дата показва положителна тенденция за повишаване на броя регистрирани сгради - от месец юни т.г. досега той се е вдигнал двойно. Към момента 43,35 % или близо половината от всички сгради в общината са регистрирани.

Главният архитект на Общината Веселина Илиева обясни, че като стопанин на една част от сградите на територията на Бургас, общинска администрация вече е започнала  да обследва и санира сградите си. 4 училища и 1 детска градина ще разполагат с готови технически паспорти в началото на 2011 г. Следващите сгради, които ще получат такива, са тези на Младежкия културен център и Казиното. 

По време на днешната среща омбудсманът на Бургас представи и брошура с основните положения от Харта на европейските градове, която също ще бъде разпространена сред бургазлии. Тя задава основните принципи за развитие на модерния европейски град.  




Прочетено: 3139 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Духовности Мото клуб Тройно дестилирана украинска водка Родното небе Конкур глазами зрителя Храбрая ворона Графила 2009, Бургас Фрагмент от сграда в Бургас Бургас., ФЛОРА 2008 Бургас 1 Коледен базар в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development