Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Розово фламинго посети Атанасовското езеро



30 Ноември 2010, Вторник



Атанасовското езеро е посетено от екзотичен гост тези дни. Розово фламинго е наблюдавано през почивните дни в езерото от специалисти орнитолози и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Това стана по време на редовния мониторинг на птичите обитатели на езерата, извършван по проект «Живот за Бургаските езера» към програма LIFE+ на ЕС.

Атанасовското езеро е посетено от екзотичен гост тези дни. Розово фламинго е наблюдавано през почивните дни в езерото от специалисти орнитолози и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Това стана по време на редовния мониторинг на птичите обитатели на езерата, извършван по проект «Живот за Бургаските езера» към програма LIFE+ на ЕС.
Розовото фламинго може да се види много рядко в нашата страна. В Европа се среща във Франция и Испания. Най-близо до България вида се наблюдава в огромни числености в съседна Гърция. Красивата птица в Атанасовско езеро е само една, което прави наблюдението още по-необичайно, защото розовото фламинго живее на големи групи от стотици до няколко хиляди двойки. Преди пет години три екземпляра от вида са били видени в защитена местност «Пода». Това е следващото наблюдение на розово фламинго в Бургаските езера.
В събота и неделя доброволците, участващи в мониторинга на пернатите обитатели, са видели и 10 бели лопатарки в Атанасовското езеро. Според специалистите птиците, които вече би трябвало да са отлетели на юг, са все още в нашата страна, заради задържалото се по-топло време в този сезон на годината. Лопатарките най-вероятно ще останат да зимуват в Бургаските езера, където намират достатъчно от необходимата им храна, за да преживеят зимата.
Увеличане на числеността на водоплаващите птици в езерата са отчели специалистите орнитолози през почивните дни. За две седмици птиците, които ще останат тук през този сезон, са се увеличили два пъти. Над 75 000 екземпляра от 43 вида са установени в езерото Вая, Атансовско и водоемите от комплекса Мандра – Пода. Преди броени дни те бяха едва 36 800 екземпляра. Най-много птици са видени в Бургаското езеро – над 51 000 екземпяра, което го прави изключително важно място за тяхното хранене и почивка.
През уикенда бяха наблюдавани и първите типично зимни видове водоплаващи птици в езерата, като звънарката, пойния лебед и малкия нирец, което според специалистите означава, че зимата вече настъпва.


Прочетено: 3209 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Детски къщи Teddys house културен център Земя на хоризонта Стилът на знаменитостите ЛОНДОН В парка Кръст за Бургас Бургас-моста Малката Ремонтира носачи BMW Предлагаме инкубатори за люпене на яйца
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development