Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Проектът „Синя зона” – акцент при обсъждане на бюджет 2010 в ТД „Приморие”



27 Януари 2010, Сряда



Предимно млади хора, живеещи на територията на дирекция „Приморие”, се включиха в поредното обсъждане на общинския бюджет за 2010 година. Главният архитект Веселина Илиева и заместник-кметовете Костадин Марков и Лорис Мануелян очертаха основните параметри на бюджета и отговориха на зададените от бургазлии въпроси. На срещата присъстваха омбудсманът Таньо Атанасов и общински съветници.

Предимно млади хора, живеещи на територията на дирекция „Приморие”, се включиха в поредното обсъждане на общинския бюджет за 2010 година. Главният архитект Веселина Илиева и заместник-кметовете Костадин Марков и Лорис Мануелян очертаха основните параметри на бюджета и отговориха на зададените от бургазлии въпроси. На срещата присъстваха омбудсманът Таньо Атанасов и общински съветници.
Д-р Мануелян определи бюджета като балансиран, независимо от тежката финансова ситуация. Арх. Илиева допълни, че бюджетът е с доста сериозни инвестиционни намерения. Голямо внимание тази година се обръща на централната част на Бургас. Средствата за инвестиционни проекти са в две направления – по капиталовата програма на общината и по оперативните програми на ЕС – основно в направленията „Културна инфраструктура” и „Регионално развитие и благоустрояване на градска среда”.  По програма „Регионално развитие” за финансиране с европейски средства тази година е включен първият етап от реконструкцията на пешеходна зона „Александровска” от гарата до площад „Тройката” с прилежащите към нея улици, реконструкция на ул. „Гурко” със саниране на зелените площи, изграждане на велоалея като свързващо звено с пешеходната зона в центъра до Морската градина и цялостна реконструкция на алейната мрежа, ново осветление, подмяна на паркова мебел в новата част на Приморския парк  с възстановяване „Стената на приказките”. Проектите са готови и се очаква да бъдат внесени веднага след стартиране на програмата.
В капиталовата програма на общината освен текущата поддръжка на уличната мрежа  като основни акценти в централна градска част са пълна реконструкция на улиците „Христо Ботев” /от гарата до ул. „Сан Стефано”/ и „Калоян”, съвместно с подмяна на В и К мрежата. Особено внимание ще се обърне на ж.к. „Възраждане” , като ще бъде извършена и пълна реконструкция на ул. „Александър Велики”.  Реконструкцията на улиците ще се извършва последователно в двете платна, за да не се парализира движението. Ще приключи и реконструкцията на детска градина „Раковина”, като ще се търси възможност в близост да се обособят джобове за паркиране на коли за улеснение на родителите, които водят и прибират децата си.
Д-р Мануелян открои основните предвидени инвестиции в обекти от социалната сфера и здравеопазването. Това са детските млечни кухни и домашният социалния патронаж. Готов е проект за изграждане на  детска кухня в ж.к. „Меден Рудник” с капацитет 1200 потребители, проектирана по европейски стандарт.  Там ще се приготвя и храна за социалния патронаж в кухня близнак. По оперативна програма на социалното министерство общината ще кандидатства и с проект за изграждане на приют за бездомни хора.
Повечето въпроси, отправени от бургазлии, участници в обсъждането, се отнасяха до паркирането в централна градска част и частични ремонти на улици. В комисиите на местния парламент продължава обсъждането на проекта „Синя зона”, целящ да намали броя на колите в центъра. Въвеждането му ще става поетапно. Паркирането ще се извършва с SMS-и, като автомобилите ще могат да остават на заетото в синята зона място не повече от 3 часа. Живеещите в центъра на Бургас ще могат да паркират в каре от улици около дома си. Автомобилите ще бъдат обозначени със стикери, които ще се издават по адресна регистрация и за които ще се плаща около 60 лева годишно. Паркирането в близост до центъра ще бъде облекчено и с изграждането на паркинг на гърба на Трета поликлиника, с входове откъм улиците „Оборище” и „Гурко”. Предвидено е той да поеме около 700 коли. В процес на финализиране е и изграждането на подземния паркинг на пл. „Св. Св. Кирил и Методий”. Проблемът с този паркинг произлиза от неизтеклия договор с концесионера, провеждат се разговори с него с оглед предприемане на последващи действия.
Участниците в срещата се обединиха около становището, че, за да проработи проектът „синя зона”, е необходимо контролът да бъде завишен, включително от самите граждани.
Общественото обсъждане на бюджет 2010 продължава тази вечер с жителите на ТД „Освобождение” от 18.00 часа  в актовата зала на у-ще „Антон Страшимиров”.       




Прочетено: 3584 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
евро 2008 Мой хороший знакомый из Бургаса Коктейл Краси лека вечер розичка Странджа моите цветя Великденско яйце Арина Мото клуб
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development