Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нов апарат ще лекува онкоболните в Бургас



12 Ноември 2009, Четвъртък



С финансовата подкрепа на Община Бургас Междуобластният диспансер за онкологични заболявания закупи нов апарат за повърхностна рентгенова терапия. Техническото средство е от лимитирана серия и струва 450 000 лв. Днес новата апаратура бе представена от директора на медицинското заведение д-р Радостин Дичев на кмета Димитър Николов и заместника му д-р Лорис Мануелян.

С финансовата подкрепа на Община Бургас Междуобластният диспансер за онкологични заболявания закупи нов апарат за повърхностна рентгенова терапия. Техническото средство е от лимитирана серия и струва 450 000 лв.

Днес новата апаратура бе представена от директора на медицинското заведение д-р Радостин Дичев на кмета Димитър Николов и заместника му д-р Лорис Мануелян.

Стандартната апаратура, с която разполага всяко едно лъчетерапевтично отделение в страната, е в три разновидности:

- За полудълбока и дълбока рентгенова терапия

- За повърхностна рентгенова терапия

- Апаратура за Телегаматерапия

Бургаският онкологичен диспансер разполагаше с такива апарати, но твърде амортизирани, закупени през 70-те години на миналия век. Само за две години Община Бургас сама успя да подмени два от трите вида апаратура и почти да затвори обновителния цикъл. През 2008 г. с общински средства беше закупен апарат за полудълбока и дълбока рентгенова терапия. През 2009 г. беше осигурен новият апарат за повърхностна терапия, който унищожава туморните клетки при рак на кожата в ранен стадий.

Бургас е с най-висока заболеваемост от рак на кожата в страната. През 2008 г. новорегистрираните пациенти с тази диагноза от Бургаска и Ямболска област са 315 души /от Ямбол са само 44/. Според д-р Радостин Дичев с новия апарат Междуобластният диспансер ще може да обслужва 200 пациенти годишно.

Със закупения от Община Бургас през миналата година апарат за полудълбока и дълбока рентгенова терапия на стойност 600 000 лв. вече са проведени 2720 сеанса, а обслужените пациенти са 280.

С новата техника Бургаският онкодиспансер стана един от най-добре оборудваните в страната. Той обслужва цяла Югоизточна България, а вече и пациенти от други области на страната.

Кметът Николов изрази задоволството си, че бургазлиите с онкологични проблеми вече няма да се записват в списъци, да чакат с месеци и да пътуват до други градове, за да им се провеждат животоспасяващи терапии. Те вече получават качествена медицинска услуга тук, на място.

Според статистиката през последните 5 години числото на регистрираните раково болни в страната нараства с по 2.5 - 3.0 % годишно. През този период при жените водещ е ракът на гърдата /около 25 % от случаите/, коло-ректалният карцином /10 %/ и ракът на кожата /10 %/. При мъжете водещ е ракът на белия дроб /20 %/, коло-ректалният карцином /14 %/ и ракът на кожата /10 %/.

Закупената нова техника не може да задоволи всички нужди на Бургаския онкодиспансер и неговите пациенти. Община Бургас разчита на държавна помощ за осигуряването на трети нов апарат - линеен ускорител за лъчетерапия, който струва 15 млн. лв.


Прочетено: 4438 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
приятелки Маската Община Бургас Кафе Карамел Художник Черноморец-Поморие Извор на Марина река Змийския остров - Созопол Конкурс прическа Бургас 2009 горноезеровски циганин Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development