Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ЕРАТА НА ВОДОЛЕЯ 2009 - 5-ТИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ТАНЦОВ, ФИЗИЧЕСКИ И ВИЗУАЛЕН ТЕАТЪР



04 Ноември 2009, Сряда



“Ерата на Водолея – фестивал на българския танцов, физически и визуален театър”, провеждан по традиция в Бургас, е на практика единственият форум в България, който прави преглед на постиженията на българските творци, работещи в горепосочените жанрове в България и чужбина. Четирите му досегашни издания (през 2002, 2004, 2006 и 2008 г) доказаха с пълните си зали радушното приемане на тези сравнително нови за страната театрално-сценични форми от театралната публика, както и нарасналият професионализъм на създателите им.

“Ерата  на Водолея – фестивал на българския танцов, физически и визуален театър”, провеждан по традиция в Бургас, е на практика единственият форум в България, който прави преглед на постиженията на българските творци, работещи в горепосочените жанрове в България и чужбина. Четирите му досегашни издания (през 2002, 2004, 2006 и 2008 г) доказаха с пълните си зали радушното приемане на тези сравнително нови за страната театрално-сценични форми от театралната публика, както и нарасналият професионализъм на създателите им.
 
От 5 до 7 ноември 2009 в залите на ДТ “Адриана Будевска”-Бургас и Танцово студио “Дюн” ще се проведе петото му обновено издание. Селекционирани за участие са 10 проекта от няколко страни.
Танцовият, физическият и визуалният театър в Европа са едни от най-прогресивните и динамично развиващи се жанрове. В България те започнаха своето интензивен подем преди петнадесетина години. Този процес се развиваше систематично и сега вече би могло да се говори за формирано ново направление в българския театър. Танцовият и физически театър са близки до съвременният танц, но за разлика от него не разчитат на определена театрална или танцувална  техника. Изразяването е свободно, необременено, импулсивно, поради което, разказаната с необичайни средства история и разкритото по изненадващ начин чувство, придобиват неочаквани внушения.
 
“Ерата на Водолея – фестивал на българския танцов, физически и визуален театър” възникна през 2002 г. като отговор на необходимостта от национален форум, където българските творци, работещи в посочените жанрове могат да покажат своите постижения, да фокусират вниманието на публика, критика и медии, както и да дискутират най-наболелите си проблеми.

Главната  цел на петото издание през 2009 е да даде картина на състоянието на тези жанрове към настоящия момент в България и да съпостави постиженията на българските творци със световните им колеги. Фестивалът вече се затвърди като представителен форум на българския танцов, физически и визуален театър. Той работи активно за създаването на специфична ниша в културния живот в страната. (Драматичният и кукленият театър в България отдавна имат своите утвърдени национални форуми.) Територията на работещите в тези жанрове български творци непрекъснато се увеличава, което говори за нарастващия интерес и у публиката, и специално сред младежката такава. Селекционирани за участие са представления, създадени от български творци, работещи в страната и чужбина, както и няколко чужди спектакъла – майсторски образци в своята област.
 
Майсторски клас по танцов и физически театър с презентатия в рамките на фестивала ще проведе известната американско-канадска режисьорка Лезли Бейкър.
Безспорно е, че съвременният българският театрален живот се нуждае от профилиран форум на динамично развиващия се в последните години български танцов, физически и визуален театър. Това е неизменна и важна част от “припознаването” от публика, медии и специалисти на тези нови и бързо развиващи се жанрове у нас. Факт е, че част от занимаващите се с тези жанрове български артисти имат повече изяви и признание в чужбина, отколкото в България. Отдаването на дължимото на тези нови в България жанрове допринася за разнообразяването на българския театрален живот и за съизмеримостта му със съвременните Европейските сценични тенденции и практики. Фестивалът е неформално, но важно културно събитие, което като организация и реализиране отговаря на разкрепостения и новаторски дух на тези все още търсещи своето място в българския театрален живот сценични форми.
Партньори и спомоществователи в провеждането на фестивала са ДТ “Адриана Будевска”, Сдружение “ТанцБГ”, Фондация “За Родопите”, Министерство на културата на Република България, Фондация “Арт Офис”, Австрийско федерално министерство на образованието и културата, Община Залцбург, Област Залцбург, Община Рейкявик, Министерство на културата на Исландия, Шведски комитет за културни субсидии, Фондация “Азия-Европа’, Канадски съвет за изкуства,  Хотел “Фотинов”
Входът  за всички спектакли  е БЕЗПЛАТЕН!

5 ноември 2009, четвъртък

Танцово студио “Дюн”, 20.30 ч
Уъркшоп на Лезли  Бейкър (Монреал), публична презентация
“Импровизация и  изпълнителско присъствие: 6 гледни точки”

Танцово студио “Дюн”, 21.30 ч

Танцова компания „Фрида”  (Пловдив)
„КОРЕНИТЕ НА НОЩТА”
Хореография: Ана  Каракашева
Сценография и костюми: Елена Калпакчиева
Музика: Сузана Бака
Участват: Якуб Мунко, Ана Каракашева
 

6 ноември 2009, петък
ДТ  “Адриана Будевска”, 19 ч
Танцова компания “Парс  Про Тото” (Рейкявик)
“ЛАНГБРОК И ЙОИ, ЛЮБОВНА  ИСТОРИЯ”
Режисура и хореография: Лара Стефансдотир
Сценография: Рагнхилдур Стефансдотир
Костюми: Елин Еда Арнадотир, Лара Стефансдотир
Музика: Гудни Францсон
Участват: Лара Стефансдотир, Брад Сайкс, Унур Елизабет Гунарсдотир, Гудни Францсон

пауза

Танцова компания “Дюн” (Бургас) представя
ДЖЕМ  СЕШЪН – танцова  импровизация
Участват: Николина Тодорова, Петя Андреева, Ана Каракашева, Елиа Мрак, Богдан Сарачев, Бояна Бояджиева, Петя Стойкова и др.
Спектакли на свещи в Танцово  студио “Дюн”, 21.30 ч
Сабстейшън (Сингапур)
“ЛЮБОВНА  ПЕСЕН ЗА ОСТРОВ”
Режисура и изпълнение: Джослин Чуа

7 ноември 2009, събота
ДТ  “Адриана Будевска”, 19 ч
Проект “Номад” (София/Бургас)
“ЧАША ЛЮБОВ”
Концепция и хореография: Жана Пенчева
Драматург: Бор Пунгерчич
Участват: Николина Тодорова, Жана Пенчева, Богдан Сарачев, Бор Пунгерчич, Елия Блумберг Мpак

пауза

Компания “Едита Браун” (Залцбург)
‘ЗАСАДА’
Режисура и сценография: Едита Браун
Хореография: Тереза Раниери, Шломо Битон, Артурас Валдускис, Едита Браун
Музика: Тиери Забойцеф
Осветление: Томас  Хинтербергер
Участват: Анна Мария  Мюлер, Томаж Симатович, Хуан Данте Мурильо Бобадиля
Спектакли на свещи в Танцово студио “Дюн”, 21.30 ч
Театър “Гильотин” (Стокхолм)
“САХАЙO PROJECT”
Режисура и изпълнение: Тана Манева
Музика: Рикард Боргард
пауза
Център за изкуства “За Родопите” (Бостина)
“КОСА”
С участието на Десислава  Минчева
Концепция и режисура: Петър Тодоров
Костюми: Николина Костова-Богданова


Прочетено: 4033 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Пролет, кокичета pepi Бургаският кей Строители на съвременна България Летен театър Пази се Флора Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Флора Бургас 2009 докато ние спи, те творят
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development