Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

груби нарушения на трудовото законодателство в България



11 Септември 2009, Петък



По искане на ръководството на КНСБ, днес в Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура” бе проведена среща, на която се обсъди острия социален конфликт, породен от груби нарушения на трудовото законодателство в България при изграждането на автомагистрала „Люлин”. На срещата присъстваха Изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда” (ГИТ) Румяна Михайлова, екипът от ИА „Пътна инфраструктура”, воден от г-жа Василка Костадинова, директор на дирекция „Изпълнение и проекти”, представители на фирмите, упражняващи независим строителен контрол, г-н Тургут Аксакал, управител на фирма „Мапа Дженгиз”, и екипът на КНСБ, воден от вицепрезидента Валентин Никифоров, Регионалната структура на КНСБ в Перник и Синдикалната организация на КНСБ във фирма „Мапа Дженгиз”. На проведената разгорещена дискусия отново бе доказано, че се нарушава Закона за безопасни и здравословни условия на труд, независимо от това, че в направените 17 проверки на Областните инспекции в София и в Перник на „ГИТ” са констатирани над 80 нарушения. В проектосметната документация за изграждането на Автомагистрала „Люлин” са заложени 4 млн. и 400 хил. евро за контрол по изпълнението на проекта от страна на консорциум Луис Бергер – Мот Макдоналд. Независимо от това, че от ИА „ПИ” е назначен координатор за безопасност и здраве при изграждането на автомагистрала „Люлин”, на когото възнагражденията се изплащат от тези 4,4 млн. евро, то по преценка на синдикалистите г-жа Маргарита Исаева, изпълняваща тази длъжност не упражнява необходимия контрол, съгласно Наредба № 2 от 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд.

 По  искане на ръководството на КНСБ, днес в Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура”  бе проведена среща, на която се обсъди острия социален конфликт, породен  от груби нарушения на трудовото  законодателство в България при изграждането на автомагистрала „Люлин”.  На срещата присъстваха Изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда” (ГИТ) Румяна Михайлова, екипът от ИА „Пътна инфраструктура”, воден от г-жа Василка Костадинова, директор на дирекция „Изпълнение и проекти”, представители на фирмите, упражняващи независим строителен контрол, г-н Тургут Аксакал, управител на фирма „Мапа Дженгиз”, и екипът на КНСБ, воден от вицепрезидента Валентин Никифоров, Регионалната структура на КНСБ в Перник и Синдикалната организация на КНСБ във фирма „Мапа Дженгиз”. На проведената разгорещена дискусия отново бе доказано, че се нарушава Закона за безопасни и здравословни условия на труд, независимо от това, че в направените 17 проверки на Областните инспекции в София и в Перник на „ГИТ” са констатирани над 80 нарушения. В проектосметната документация за изграждането на Автомагистрала „Люлин” са заложени 4 млн. и 400 хил. евро за контрол по изпълнението на проекта от страна на консорциум Луис Бергер – Мот Макдоналд. Независимо от това, че от ИА „ПИ” е назначен координатор за безопасност и здраве при изграждането на автомагистрала „Люлин”, на когото възнагражденията се изплащат от тези 4,4 млн. евро, то по преценка на синдикалистите г-жа Маргарита Исаева, изпълняваща тази длъжност не упражнява необходимия контрол, съгласно Наредба № 2 от 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд.

     От  страна на ръководството на КНСБ се подготвя сигнал до Главна прокуратура за това, че независимо от констатираните нарушения от ИА „ГИТ” има повтаряемост на нарушенията и не се спазват предписанията на Инспекцията по труда за нарушенията на безопасни и здравословни условия на труд, с което е налице умисъл за създаване на реални рискове за живота и работата на българските граждани при работа.

     На  срещата бе договорено с мениджърския екип на „Мапа Дженгиз” в лицето на г-н Тургут Аксакал за среща  през следващата седмица с представители  на Синдикалната организация на КНСБ и колектива по отношение регламентиране полагането на извънредния труд, изплащане на договорените в индивидуалните трудови договори възнаграждения, имайки в предвид разликата, която е при заплащането на един и същи труд за българските работници и работниците от Турция.

     За  следващи синдикални действия ще бъдете допълнително информирани.



Прочетено: 4866 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Храбрая ворона нощен бряг евро 2008 Underground строителство Конкур глазами зрителя Мото клуб Декоративни дървени конструкций Римокатолическата черква хотел булка от Бургас културен център моите цветя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development