Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Четвъртото издание на изложбата



Ключови думи: Варна, проекти, МТЕЛ
12 Юли 2009, Неделя



Четвъртото издание на изложбата "Награди за съвременно изкуство на М-Тел 2008” беше открито на 10 юли във Варна Събитието започна с поредица оригинални хрумвания на организаторите. Художникът Нено Белчев направи символична акция, забивайки кирки с надпис България на славянски езици в кола със символите на ЕС. Веднага след официалната част Милен Кръстев, който живее и работи в Базел, раздаде зелени карти за страната Миления. За първи път Варна стана домакин на един от най-големите арт проекти на М-Тел – изложбата, а един от складовете на пристанището се превърна в галерия за съвременно изкуство. За един месец от "зона с ограничен достъп” той става пространство за свободен обмен на художествени идеи.

Събитието започна с поредица оригинални хрумвания  на организаторите. Художникът Нено Белчев направи символична акция, забивайки кирки с надпис България на славянски езици в кола със символите на ЕС. Веднага след официалната част Милен Кръстев, който живее и работи в Базел, раздаде зелени карти за страната Миления. За първи път Варна стана домакин на един от най-големите арт проекти на М-Тел – изложбата, а един от складовете на пристанището се превърна в галерия за съвременно изкуство. За един месец от "зона с ограничен достъп” той става пространство за свободен обмен на художествени идеи.

     За  цялостното преобразуване на пространството в изложбена площ екипът на куратора Ирина Баткова работи 2 месеца по идейната подготовка и още 25 дни по разпределяне на пространството. В него са 45-те творби на участниците тази година, сред които картини, скулптори, инсталации от картон, светлини, прожекции и много други оригинални и нетипични хрумвания.

     Интерес предизвика и новината, че от тази година в експертния екип на проекта се включва Марк Гльоде. Известният куратор за видео и фотография на последните две издания на престижния фестивал "Арт Базел”, критик и преподавател по филмово изкуство става част от международното жури на конкурса. В практиката на Марк Гльоде влизат множество проекти по цял свят – Ню Йорк, Лос Анжелис, Ню Делхи и Берлин. В оценяването на най-добрите работи за 2008 година се включват и новите членове но журито, изкуствоведът Румен Серафимов и художниците Валери Чакалов и Цветан Кръстев.

     "Много  важен момент от развитието  на идеята е изборът на места,  в които авторите свободно  да осъществяват идеите си, без  да се съобразяват с условностите  на музейна или галерийна среда.  Най-хубавото е, че има произведения, които се осъществиха специално за това изложбено пространство. Те са интересни провокации към зрителя и към изложбената зала с нейната работна среда и предназначение", обясни инициаторът на проекта Ирина Баткова.

     На  откриването на изложбата във  Варна присъстваха повече от 800 човека, които бяха посрещнати от елегантния кетъринг на Mr.Baba, тематично заложил на „подноси” и „чинии” от мукава в унисон с обстановката на пристанищното хале. От името на Община Варна приветствено слово произнесе Зам.Кмет Коста Базитов, а от името на домакините Пристанище Варна гостите бяха поздравени лично от г-н Данаил Папазов, Директор на Пристанищния комплекс.

     Изложбата ще остане отворена за посетители в  рамките на един месец.




Прочетено: 3132 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Маската БГ СМЕШКИ Spirit of Burgas Spirit of Burgas На лодката Аз Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Елена Руски паметник, Бургас КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС Странджа, Бръшлян
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development