Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Петко Маринов стана почетен бургазлия на рождения си ден



12 Юни 2009, Петък



Местният парламент в Бургас одобри предложението на кмета Димитър Николов и присъди на баскетболната легенда Петко Маринов званието почетен гражданин. Жестът към настоящия треньор на момичетата от баскетболния „Лукойл Нефтохимик” съвпадна с 60-годишния му юбилей.

Местният парламент в Бургас одобри предложението на кмета Димитър Николов и присъди на баскетболната легенда Петко Маринов званието почетен гражданин. Жестът към настоящия треньор на момичетата от баскетболния „Лукойл Нефтохимик” съвпадна с 60-годишния му юбилей.

Петко Маринов е роден на 11.06.1949 г. в Бургас. Започнал е спортната си кариера като състезател в местния баскетболен клуб „Ботев”. С него става републикански и балкански шампион. След това две години е шампион на България с отбора на „Академик” София. С ЦСКА е двукратен първенец на страната и пет пъти носител на купата на България. Два пъти е играл на полуфинал за купа Европа. Има 150 мача за националния ни отбор по баскетбол, с който се е класирал на пето и шесто място на европейските първенства в Белград и Лиеж.

Треньорската му кариера започва в ЦСКА. С този отбор става три пъти шампион и четири пъти носител на купата на България. Три години работи като треньор във Франция. Прибира се у нас и печели купата на България с „Компакт” Димитровград. С мъжкия тим на „Лукойл Академик” е шампион и два пъти носител на купата на страната.

След завръщането му в родния Бургас преди 5 години, неизменно е старши треньор на женския баскетболен отбор на „Лукойл Нефтохимик”. Извежда го до три шампионски титли /последната тази година/ и три купи на България.

Почетен гражданин на Бургас днес стана и контраадмирал /офицер от запаса/ Христо Христов. Той е роден на 12.11.1932 г. в гр. Харманли. Получава висшето си образование във Военноморското училище „Никола Вапцаров” във Варна, а впоследствие завършва и Висшата Военноморска академия в Санкт Петербург. През 1953 г. е назначен във Военноморска база - Бургас, където служи 35 години. Той е първият командир на базата, удостоен с висшето офицерско звание контраадмирал.

Под негово ръководство Военноморска база - Бургас се превръща в съвременно военноморско съединение. Контраадмирал Христов участва активно в различни хидростроителни дейности в Бургаския залив. Той е бил ръководител на екипа, изработил експертна обосновка за разширяване на бургаския порт, електрифициране, водоснабдяване и телефонизация на о-в „Света Анастасия”.

 



Прочетено: 2733 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Декоративни дървени конструкций Spirit of Burgas pepi Underwater ПЕПИ pepi Флора Бургас 2009 Кайро Бул Христо Ботев в Бургас Великолепието на Париж от Бутик Черноморец Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development