Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Европейският парламент направи обстоен преглед на политиката на сближаване



Ключови думи:
25 Март 2009, Сряда





ЕП прие днес пет доклада относно политиката на сближаване, които разглеждат концепцията за "териториално сближаване", призовават за по-ясно разделение на правомощията и отговорностите в областта на регионалната политика между държавите членки, регионалните и местните власти, препоръчват мерки за подпомагане на градовете за преодоляване на икономическите, социални и екологични проблеми и предлагат по-тясна координация на мерките за развитие на селските райони и тези за регионално развитие.


Позицията на Европейския парламент относно това как най-добре могат да бъдат използвани фондовете на ЕС за регионално развити е представена в пет доклада по собствена инициатива, които бяха приети днес с голямо мнозинство от депутатите в ЕП.


Териториално сближаване


В доклада по въпроса са маркирани отправните точки за реформирането на политиката на ЕС за регионално развитие, които се базират на концепциите за икономическа концентрация, взаимосвързаност и сътрудничество. Докладът на Lambert van Nistelrooij (ЕНП-ЕД, Нидерландия) е в отговор на Петия доклад на Комисията за напредъка в икономическото и социалното сближаване и на Зелената книга за териториално сближаване. 


В него Парламентът призовава за по-всеобхватна система за преходна помощ за регионите, които скоро ще надхвърлят прага за отпускане на средства от структурните фондове (75% от средния БВП на ЕС) и установяване на интегрирана система за териториално управление на много равнища, която да включва всички участници в определянето и прилагането на регионалната политика.


Правомощия, отговорности и най-добри практики в областта на регионалната политика и структурните фондове


Проектите за регионално развитие се нуждаят от по-опростени процедури и по-ясно разделение на отговорностите и правомощията между ЕС, държавите членки и регионалните и местни власти, подчертава докладът на Constanze Angela Krehl (ПЕС, Германия). В него се предлагат общи критерии за определяне на най-добри практики в областта на регионалната политика с оглед преодоляване на пречките пред използването на структурните фондове.


Към по-добро използване на средствата за развитие на градовете


Големите европейски градове, в които са съсредоточени 80% от 492 милиона граждани на ЕС, се нуждаят от интегрирани планове за градско развитие, за да могат по-добре да посрещнат стоящите пред тях икономически, социални и екологични проблеми, се подчертава в доклада на Oldřich Vlasák (ЕНП-ЕД, Чехия). В текста на доклада се призовава държавите членки да делегират управлението на европейските фондове за устойчиво градско развитие на градовете и се настоява за повече гъвкавост, за да могат да бъдат комбинирани успешно различните източници на финансиране.


Координиране мерките и средствата за развитие на селските райони


В доклада на Wojciech Roszkowski (СЕН, Полша) се изтъква, че равнището на доходите и достъпът до "блага" и услуги могат да бъдат подобрени най-ефективно чрез подкрепата на неселскостопански дейности в селските райони, като същевременно не трябва да се намаляват преките плащания за фермерите в резултат на финансирането, предназначено за развитие на селските райони. 


Депутатите искат да бъдат представени подробни данни относно използването на фондовете за развитие на селските райони в рамките на Общата селскостопанска политика и настояват да се засили взаимодействието между мерките за развитие на селските райони и тези за регионално развитие, за да може да се подобри тяхното комбинирано въздействие. 


Регионална политика и Лисабонска стратегия


Докладът на Miroslav Mikolášik (ЕНП-ЕД, Словакия) е в отговор на съобщението на Комисията относно програмите на политиката на сближаване за периода 2007–2013 г., които предвиждат инвестиции от 347 млрд. евро и по този начин се превръщат във второ по размер перо в бюджета на ЕС. 81,5% от средствата са предназначени за осъществяване на целите по „сближаване“ (предназначени за държави членки и региони, които имат под 75% от средния БВП на ЕС) и които обхващат 35% от населението на Съюза. 


Депутатите отбелязват, че средствата за осъществяване на Лисабонската програма за заетост и растеж представляват средно 65% от наличните фондове за регионите в обхвата на цел „сближаване“ и 82% от фондовете в регионите в обхвата на цел „регионална конкурентоспособност и заетост“. Въпреки че тези средства са по-големи, отколкото първоначално исканите (съответно 60% и 75%), според тях е необходимо по-широко финансиране за осъществяване на целите от Лисабон, като поне 5% от структурното финансиране трябва да бъде отделено за повишаване на енергийната ефективност на жилищата.




Прочетено: 2488 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Слънчоглед София от Копитото Тройката, паметника Бургаският мост през 2011 г. Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Малката Списание Влъхвите след кафето грее грее Sunrise
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development