Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Изказване на българския депутат в ЕП Николай Младенов на дебата относно доставки на газ в Украйна и ЕС от Русия



16 Януари 2009, Петък





Изказване на българския депутат в ЕП Николай Младенов (ЕНП-ЕД) на дебата относно доставки на газ в Украйна и ЕС от Русия на пленарното заседание на ЕП на 14 януари 2009 г.

Николай Младенов (ЕНП-ЕД). – Благодаря, г-н Председател. В момента гражданите на 18 страни-членки се държат като заложници в политическия спор между Украйна и Русия. Казвам политически спор, защото всички станахме свидетели на това как „Газпром“ и доставките на енергия от Русия се използват за политическо оръжие за оказване на натиск върху суверенна страна. Гражданите на Европа се държат като заложници. Доставките идват от Русия. Кранчето е спряно в Русия. Да, Украйна носи определена вина и се обръщам и към Съвета, и към Европейската комисия, кажете на нашите приятели в Украйна, бъдете ясни и категорични, че докато те, опозиция и управляващи, не застанат с единна позиция по ключови въпроси на тяхното развитие, няма да могат да се справят с този натиск, който се оказва върху тях, съответно и върху нас. Както ние в нашите страни имаме консенсус по ключови въпроси, така и те трябва да имат консенсус по ключови въпроси.

Второ, „Газпром“ дължи неустойки на нашите страни, защото в момента България, най-засегнатата страна от Европа, зависима изцяло от енергийните доставки на газта в Русия, трябва да потърси правата си и трябва да ги потърси от доставчика, който в случая е руската страна. 

Трето, енергетиката в Европа трябва да бъде изговорена с един глас и този глас ясно трябва да каже „да“ на ядрената енергетика в Европа, „да“ на алтернативните източници на енергия, „да“ на различните тръби, които ни правят по-малко зависими от един доставчик, „да“ на по-големите хранилища, „да“ на повечето връзки между страните-членки, за да избягаме от подобен тип кризи.

И на последно място, искам да кажа, че тук голяма критика в нашия случай търпи и българското правителство, което всичките години, в които управлява, крие договорите за доставки с Русия и не направи нищо за диверсифицирането на източниците на доставки на нашата страна.



Прочетено: 2875 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 етюд 01 Един рицар в Париж от Бутик лека вечер Ботева и Фердинандова KST Bourgas 1975 Конкурс прическа Бургас 2009 така е по-добре Spirit of Burgas Летен театър производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени Декоративната кула до хотел
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development