Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

20 ноември - Международен ден без тютюнопушене



Ключови думи:
18 Ноември 2008, Вторник





От 1977 год. в САЩ всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака се организира кампания срещу тютюнопушенето. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги. Идеята впоследствие прераства в Национален ден без тютюнопушене и се чества официално от страни на Международния съюз за борба с рака, както и в България.

Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици, една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Тютюневият дим е коктейл от отрови по- важни от които са:
Никотин - основното токсично вещество в цигарите. Отравянето с него не е остро и незабавно, а хронично и с тежки последици за здравето. Той е смъртоносна отрова и предизвиква зависимост към цигарите.
Катран - маслена комбинация от 60 вещества които причиняват рак. Уврежда белодробните тъкани. Оцветява пръстите и зъбите.
Въглероден оксид - силно отровен газ, който не позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите.

Тютюневият дим е сложна комбинация от около 4000 дразнещи и системни токсични агенти, канцерогенни и мутагенни вещества. Увреждането е не само сред активните пушачи, а и сред тези, които не пушат, а са изложени на тютюнев дим - пасивни пушачи. Вдишването на тютюнев дим от средата на обитаване, включващ дима издишван от пушача и дима, който се отделя от горящия край на цигарата представлява пасивно тютюнопушене. Пасивно пушещите приемат отровните съставки наравно с пушачите. Наблюдава се снижаване на възрастовата граница на първото пропушване сред тинейджърите 10-13 годишна възраст.

В Закона за здравето, публикуван в ДВ бр.70/2004год. в чл.56 ал.1 се забранява тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и закритите работни помещения. В чл.56 ал.2 Министерският съвет определя с Наредба условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на местата по ал.1. Държавния здравен контрол се извършва от РИОКОЗ. За Бургас до края на месец октомври са извършени 10979 проверки на обекти с обществено предназначение, издадени са 52 предписания и 218 наказателни постановления на физически и юридически лица.



Прочетено: 5363 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО ШПАКЛОВАНЕ И БОЯДИСВАНЕ STORCH-AIRLESSCO SL1100 улична картина Морска градина Бургас КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС университет Кръст за Бургас Декоративни дървени конструкций аз БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Флора Бургас 2009 Бургас., ФЛОРА 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development