Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Никола Инджов: Тракия без граници е моята съдба



Ключови думи:
03 Ноември 2008, Понеделник





“Българокръвни. Българогласни. Българоглави” се нарича последната книга на българския поет, писател, публицист, есеист и преводач Никола Инджов. Книгата е посветена на бежанците от Беломорска Тракия, сред които принадлежи и самият Инджов. Творбата съдържа част от документални проучвания и статии за тракийски идеи, съдби и събития, които той е събирал и разработвал цял живот.

Както самият автор казва, заглавието на книгата трябва да се възприема в контекста на тракийския свят на Европа, който е в недрата на трите съвременни държави, върху които се разполага. Принадлежността на Тракия към континенталните измерения прави Турция европейска страна, Гърция - балканска, а България - средиземноморска. В една практически необозрима перспектива се долавя и миналият, и предопределеният да се осъществи интегриран всекидневен живот на беломорските тракийци, които не са само българи, а и турци, гърци, евреи, арменци, албанци. И пред всички тях - българокръвните, българогласните, българоглавите, първенствуващият етнически елемент във всеобщото развитие в продължение на дълги векове до обезбългаряването на Беломорска Тракия.

Инджов използва “българоглави” като обобщаващ психологически термин. Според неговите проучвания българоглавите от Беломорска Тракия имат три класически измерения - небесно, земно, подземно. Мъртвите и живите, животът на повърхността и животът на земята, са в неразривна връзка, планините са контактната зона с небесата. В митологията на беломорските тракийци съществува понятието "ангелски човеци". Така и досега, останали без потомствени гробища, бежанците назовават прииждащите от отвъдното близки и роднини, т. е. привидения, призраци, сенки на отминали хора. Без да е мистик, Никола Инджов е убеден, че труднообясним, но романтично привлекателен допир с “ангелските човеци” има - защото какво друго са споменът за тях, моралното предопределение, родовият белег.

Без да е целенасочил книгата специално към по-младата аудитория, Инджов не крие, че нейното трайно присъствие в обществото и времето зависи именно от сегашния млад читател, който може да я пренесе нататък. От друга страна, той осъзнава, че младите хора днес изглеждат много по-отдадени на своята младост, отколкото самият той на неговата, тъй като животът му е протекъл в по-неспокойно историческо русло. “Към тях вървя като слепец, разперил ръце да докосна някого”, признава писателят.

“Българокръвни. Българогласни. Българоглави” не е първата книга на Никола Инджов, посветена на темата за тракийците бежанци. През 2005 г. той издаде публицистичната и есеистична книга с изследователски характер “Приписки към времето”. Дълги години писателят е преосмислял българския и балкански тракийски проблем, за да създаде неповторимия за българската и световна литература роман “Възречени от Манастър”, чрез който ни подсеща за бежанската участ в регионален и световен мащаб. Този роман има две издания /2001, 2004/ и ангажира най-вече наследниците на тракийските бежанци. А от отговорните политици и властимащи се ангажираха единствено двама наши евродепутати – Маруся Любчева и Евгени Кирилов.

Преди години в една мащабна литературна анкета попитах Инджов какво е за него “Тракия без граници”. Той отговори убедително и обосновано: “Тракия без граници” е моя словесна формула, която лансирам отдавна във всевъзможни издания. Това е именно, което обединява Европа. Тя се обедини не въз основа на сантиментални идеали и за общност на етноси и територии, а заради икономически алтернативи. Да почнем от това, че тракийци са не само българите. Има тракийци гърци, турци, арменци, евреи, албанци и т.н. Векове наред те са съжителствали при първостепенната роля на българския етнически елемент, най-многоброен в пространството от Солун до Цариград...“

Източник: в. "Фактор"



Прочетено: 4273 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Странджанска гора Флора Бургас 2009 Учебници CALLAN метод Стара къща на ул. врабец Духовности на границата с брега Созопол ll МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО ШПАКЛОВАНЕ И БОЯДИСВАНЕ STORCH-AIRLESSCO SL1100 Етнографски Музей БУРГАС
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development