Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

"Мълчанието на Лорна" спечели наградата за кино LUX на Европейския парламент



22 Октомври 2008, Сряда





Филмът "Мълчанието на Лорна" ("Le silence de Lorna") на белгийските режисьори Jean-Pierre и Luc DARDENNE спечели наградата за кино на Европейския парламент LUX 2008. Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг връчи наградата на Люк Дарден по време на церемония, на която присъстваха членовете на ЕП и представители на трите филма финалисти. Целта на наградата LUX е да улесни разпространението на европейските филми в Европа.
 
Наградата LUX се стреми да разчупи езиковите бариери, които често представляват преграда пред широкото разпространение на европейските филми, да улесни дистрибуцията на европейски продукции и да даде тласък на кинопроизводството в Европейския съюз.
 
Спечелилият филм ще бъде субтитриран на 23-те официални езици на ЕС, като за всяка държава-членка ще бъде създадено 35-милиметрово копие. Наградата включва също адаптирането на филма за глухи и трудно чуващи хора, както и евентуално адаптация за слепи и слабо виждащи хора.
 
"Мълчанието на Лорна" беше избран от депутатите от ЕП, които можеха да избират измежду три филма: "Делта" на Kornél Mundruczó, "Мълчанието на Лорна" на Jean-Pierre и Luc Dardenne и "Гражданинът Хавел" на Miroslav Janek и Pavel Koutecký.
 
Тези три филма бяха избрани сред официалната селекция от 10 филма (сред които и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев), подбрани от независимо жури от 17 представители на най-високо ниво на кинематографията: продуценти, разпространители, директори на фестивали и критици.
 
За да могат да бъдат част от официалната селекция, филмите трябва да показват универсалността на европейските ценности и/или да допринасят за дебата върху процеса на изграждане на обединена Европа. Филмите бяха показани в Европейския парламент в Брюксел между 15 септември и 17 октомври 2008 г.
 
Филмът "Мълчанието на Лорна" разказва историята на млада албанка, Лорна, която живее в Белгия. За да стане собственичка на закусвалня заедно с нейния приятел, тя става съучастничка в коварен план, измислен от гангстера Фабио. По-нататък в историята се заплитат фалшив брак, руски мафиоти и планове за убийство...


Прочетено: 2485 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
камини всичко за отопланието Аз И Брат ми  с децата . улична картина Тройна дъга над Бургас майк Европейка Фен Pepi само черноморец бургас Ива цвят Бургас-моста
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development