Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пазят топлофикациите от срив



05 Октомври 2008, Неделя





Държавата няма да допусне да се сринат топлофикациите, заяви  проф. Константин Шушулов, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те обаче трябва да инвестират в производството на електричество, за да покриват увеличените цени на газа, добави той.

Според проф. Шушулов предвиденото поскъпване на природния газ от януари не е сигурно, защото «зависи от цените на алтернативните горива и на долара, които се развиват благоприятно».  Освен това, ДКЕВР е взела допълнителни мерки, съобразно възможностите в страната, изтъкна нейният председател по време на конференцията "Енергийната ефективност в България 2008 –2010 г.". Тя се проведе в рамките на Есенния панаир, който продължава до 4 октомври  с участието на 3202 фирми от 45 държави в Пловдив.

18% официално са топлофицираните жилища в България, но топлофикациите подават реално топлинна енергия към 12%, съобщи проф. Шушулов.  «Домакинствата в България консумират 29% от цялото енергийно потребление в страната, което е два пъти повече, сравнено с другите държави от ЕС»,  заяви в изложението си Добрин Орешков, зам.-изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност. Той представи първия  национален план за действие по енергийна ефективност, за периода 2008 – 2010 г.,  разработен въз основа на специална Директива на Европейския парламент и Съвета на ЕС.

“България е на едно от последните места сред държавите от Европейския съюз по ефективност на използване на енергийните ресурси”, подчерта в  изказването си  Красимир Найденов, завеждащ-отдел в Министерството на икономиката и енергетиката. Затова се провежда нова енергийна политика на държавата, която е в синхрон с политиката на ЕС и цели повишаване на ефективността при крайното потребление на енергия, добави Найденов. Мерките, които предприемат потребителите,  могат да компенсират по-високите цени на енергията, смята той.

С 28% е по-ниска цената на газа за България от «Газпром» в сравнение с тази за Западна Европа, каза проф. Шушулов, при представяне на състоянието на енергийната система на страната. Той увери присъстващите над 150 специалисти и представители на фирми и организации от областта на енергийния сектор в България, че системата е стабилна и ДКЕВР ще продължи да търси и намира баланса при противоположните интереси на производители, доставчици и клиенти. 

 



Прочетено: 2457 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi ПОЛКОВНИКА Старите бургазлии разказват Флора -Бургас-2009.JPG къщичка в градината Александропулис, юни.2007 Бургас, Флора 2008 бургаска среща бургас бургаска среща ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... 4
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development