Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Древният Термополис започна да разкрива своите тайни



Ключови думи:
04 Септември 2008, Четвъртък





Резултатите от археологическите проучвания на Акве Калиде /Термополис/, локализиран при днешните Минерални бани край Бургас, надминаха първоначалните очаквания.

В началото на юли 2008 г. започнаха първите разкопки на древния град от 30 години насам. Община Бургас осигури финансиране за археологическото лято в размер на 120 000 лв.

В най-североизточната част на общинския парк край с. Ветрен беше открит тракийски некропол от 5 могили – при всичките има следи от иманярски набези. В едната от тях търсачите на съкровища са започнали да отварят проход, но са се отказали, вероятно заради трудния терен и липсата на техника. Обектът представлява масивна зидана куполна гробница от ІV в. преди Христа. Налага се спешното започване на проучване за установяване на типа, размерите и състоянието на гробницата, в която може да има интересни находки. Регионален бургаски музей и Община Бургас заедно ще сезират Министерство на културата за потенциала на обекта. От полицията ще бъде поискана охрана и при наличие на средства работата ще продължи през октомври.



По време на специална пресконференция на открито, ръководителят на разкопките и директор на Регионален бургаски музей Цоня Дражева посрещна журналистите и зам.-кмета на Община Бургас Йорданка Ананиева пред могилата с оригинална възстановка на тракийски обред. Студент по история /участник в разкопките/ облечен като тракийски воин приветства Йорданка Ананиева, а девойка в бяло й поднесе вино, което ритуално беше излято в изкопа.

„Ще помагаме и занапред с каквото можем. Интересните разкрития на Акве Калиде със сигурност ще повишат туристическия рейтинг на община Бургас през следващите години”, заяви зам.-кметът Ананиева.
Термополис е известен от античните и средновековни извори, както и от  случайни находки при изкопни работи в началото на ХХ в. Досега не са провеждани редовни археологически изследвания, поради трудностите, предизвикани от застрояването на района през различните епохи. Друга причина е липсата на заинтересованост от страна на общинските и държавни институции през последните години.
В археологическите разкопки през 2008 г. участваха 45 души: ученици от Бургас, с. Банево и Ветрен, студенти и наемни работници  под ръководството на н.с. д-р Цоня Дражева, Димчо Момчилов /Директор на Карнобатския музей/ и стажант-археолозите Драгомир Гърбов и Георги Колев от НБУ. Ценна помощ е оказал управителят на Централния санаториум в Минералните бани д-р Кирил Младенов, тъй като част от проучванията са извършени на територията на каптажа и старите бани.

Освен тракийския могилен комплекс са разкрити много добре запазените останки от античните бани, които са многократно преустройвани от средата на І в. и са оцелели в първоначалния си вид до 1206 г., когато ги опожаряват рицарите на император Хенрих /Анри/ Фландърски - вторият и най-успешен император на Латинската империя. Той е по-малък брат на Балдуин Фландърски, пленен от цар Калоян в битката при Адрианопол.

Баните представляват голям комплекс от 4 басейна и много други помещения, свързани с различни лечебни дейности, отдих, културни развлечения, стопански помещения. Дължината им в посока запад - изток е 86 м, а ширината 54 м. Запазени са останки с внушителна архитектура, масивни зидове, платформи, канали, по-малки басейни и седалки. По времето на византийския император Юстиниан I, баните са били оградени с крепостна стена и в селището, съществувало край тях, е разквартирован многоброен гарнизон. Разцветът на Термополис е през 11-13 век. В най-добрите си години селището се е простирало върху площ от 2 хектара.
Любопитна находка представлява амфора, открита в запазените структури на баните, в която е имало две монети и останките на котка, положена вътре жива. Според Цоня Дражева животното е принесено в жертва на Бастет - богиня на любовта, радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология. Тя е била изобразявана с глава на котка. През гръко-римския период в Древен Египет е бил разпространен култ към Бастет, който е включвал жертвоприношение на мумифицирани котки.
Предположението, че Бастет е била почитана и тук, се базира на информация от историческите извори, че в Термополис е имало изселници от гр. Александрия.
На 200 м. от древните бани са открити основи на голяма средновековна сграда, вероятно „хан” от V-ХІІІ в. Тя също е пострадала от пожара през 1206 г. В близост до хана е започнало проучване на средновековна църква от ХІ-ХІV в. Изцяло са разкрити нейното предверие, част от наоса /вътрешната част на храма/ и 8 християнски погребения. Под основите на църквата има антична сграда от ІІІ в. пр. Христа – вероятно елинистически храм.

Разкрити са много археологически находки, свързани с древния град и минералните бани. Те ще бъдат реставрирани и показани на специална изложба. Това са монети, стъклени и керамични предмети, метални предмети, свързани  с бита, оръжия, надписи, мраморни декоративни детайли и др.



Прочетено: 2886 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
попътна завихряне Конкур глазами зрителя pepi София от Копитото жици край пътя АЗ ПЕПИТА pepi Черноморец-Поморие pepi Казан за топло
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development