Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бенчо БЕНЧЕВ, предприемач и ексобщински съветник



Ключови думи:
26 Август 2008, Вторник





Не излъгах за самолета.Купувам го. С Манев се виждам рядко. За Куртлаков не искам да чуя, за неблагодарните пенсионери също


От ноември м.г. неговото име премина в групата на онези, за които ако  някъде стане въпрос, възкликваме с думите „Ама къде е той сега?“. Звездата на Бенчо Бенчев изгря на политическия небосклон през есента на 2003-а, когато го прочетохме сред учредителите и кандидатите за общински съветници от Сдружението на бизнеса. Така, представяйки се за сериозен представител  от бранша на зърнопроизводителите в региона, той влезе в местния парламент и бързо се утвърди като бонвиван и спонсор на социални прояви. После обаче загърби колегите си, с които участва във вота и стана най-близкият приятел на Георги Манев, с когото се наложиха и като популярни фигури в средите на строителните предприемачи.
Къде е той сега обаче?

   Интервю на Катя КАСАБОВА
    Снимка Тодор СТАВРЕВ

- Г-н Бенчев, загубихте се от публичното пространство на Бургас. Остана в миналото времето, когато светско събитие не можеше да премине без Вашето забележително присъствие. Сигурно много Ви липсва статутът на политик?
- Откровено казано, не! Наистина не ми липсват Общинският съвет и бившите ми колеги в него. Защото сега си имам достатъчно много работа. Нещо повече – направих си равносметка и се оказа, че времето, прекарано в ОбС е загубено време! Същото смятам и за участниците в настоящия местен парламент.
- Не сте искрен, защото „плувахте“ с удоволствие в светлините на прожекторите и често Ви показваха в медиите, пък и направихте усилия отново да станете местен политик?
- Напротив, казвам тази констатация с ръка на сърцето, защото вече съм осмислил нещата. Мина доста време от края на октомври м.г., когато бяха общинските избори. Преживях резултатите болезнено и с много голямо разочарование.
- От себе си ли се разочаровахте, или от партньора си в този вот – Найден Милков?
- Не, огорчиха ме избирателите, за които в началото си мислех, че не са ме разбрали, възможно е да съм се държал така, че да не бъда разбран. Така или иначе не съжалявам, че не ходя на сесии и журналистите не ми искат интервюта. Осмислил съм живота си.И съм разбрал, че който много работи и много дава от себе си, накрая пие студена вода, по принцип този тип хора не печелят уважение, а по-скоро ги приемат като по-глупавите. Парадокс, но е така.
- Наричахме Ви зърнения бос, после се втурнахте в строителството – казахте, че Ваши бригади ще строят на Пратера във Виена. С какво се занимавате сега?
- Разширявам дейността си в тези две области. Роден съм на село – в Крумово Градище, Карнобатско, дядо ми е бил чифчия/земеделец-б.а./ и от него нося любовта към земята, преди висшето ми образование по икономика и защитената впоследствие докторантура в Университета за национално и световно стопанство  в Свищов, съм завършил строителен техникум. Сега работя и в двете области.
- Не казвате нищо конкретно като реализация на проекти. Спомням си, че преди две години публикувахте визуализация на бъдещ голям хотел на първа линия в къмпинг „Европа“, който трябваше да построи ваша фирма. Какво се случи?
- Това не е хотел, а сграда с апартаменти за почивка – за продан е, има басейн, търговски площи. Предстои да бъде издаден акт 16 до два месеца. Намира се точно срещу Тракийската гробница, където по-рано  от дясната страна на входа бяха неугледните капанчета.
- Има стагнация на пазара на недвижимите имоти край морето. Отливът се отнася дори и за първа линия. Това не Ви ли притеснява?
- Тенденцията ме притеснява, разбира се, почна да се чувства, че минава пикът на продажбите, но ние продаваме на доста по-ниски цени от конкуренцията и засега нямам проблем. Фирмена тайна са на какви нива финализираме сделките, бих ви казал, но няма да е коректно към партньорите ми, с които се договорихме да не коментираме цени публично. Иначе на първа линия те вече паднаха под 1000 евро за кв.м.
- Чувала съм от Ваши недоброжелатели, че дейността Ви като зърнопроизводител е бутафорна и че не знаете даже дали пшеницата се копае и оре. Нищо не казвате за тази част от живота си сега?
- Продължавам да се занимавам с износ на зърно, с ечемика приключваме, започнахме износа на шарен слънчоглед, царевица и пшеница. Също и произвеждам, но не толкова много, колкото по-рано.
- Доволни ли са стопаните, от които изкупувате?
- В момента изкупувам на 26 -27 ст. за кг, което е много добра цена за производителя. Но досега, от толкова години съм в този бранш, не помня някога производителите да са били доволни. Винаги са недоволни.
- Чухме, че напускате офиса на „Бенмар“ЕООД в порутената бивша Популярна банка на ул.“Митрополит Симеон“. Защо?
- Някой да не пуска слух, че съм фалирал?! Направихме втори офис, по-хубав – до Сибанк, на ул.“Лермонтова“, на 20-30 метра от стария, пак ще е на „Бенмар“.  Ако искате да ме видите, заповядайте – в него съм.
- Успяхте ли да задомите и двамата си синове, говори се, че са сред най-желаните ергени предвид имотното Ви състояние, за единия май се водеха пунически войни сред бургаските дами?
- Големия го задомих, имам внук, но малкия още е ерген, сега е студент в Свищов. Така че момите да знаят – искаме снахата хем да е от сой, хем да е работлива, хем да е образована.
- Бенчо Бенчев си купи „Бентли“, тази крилата фраза ще се помни за вечни времена. Тази лимузина ли карате?
- Да, и нямам намерение да я сменям – хубава кола.
- Какво стана със самолета, който трябваше да купите преди година-две?
- Не е отпаднало намерението ми за тази придобивка, „Чесна“ ще е, още умувам по конфигурацията. Накрая ще взема да се спра на междинен вариант и до Нова година да полетя, не съм се отказал да имам самолет.
- Защо сведохте до минимум светските си прояви?
- Уморен съм, много съм уморен.
- Бенчо Бенчев уморен? Невъзможно, изглеждахте неизчерпаем откъм енергия.
- Много работа имам, а искам да си почина, не съм почивал не знам от колко време вече.
- Продължавате ли да имате общи интереси с Георги Манев?
- Виждаме се, срещаме се, бях на рождения ден на партията му – Средна европейска класа, но вече не е както преди. Тръгнахме в различни посоки в политиката.
- Строите ли заедно?
- Да, онази голяма сграда срещу Пантеона, в „Лазур“, но вече я приключихме. Там всичко вече е продадено. А ни обвиняваха, че е много  скъпо, сега строя в жк „Изгрев“ една  жилищна кооперация, където цените са точно същите както в „Лазур“ преди две години. Строя още и на к-г Крайм

пълният текст:
http://factor-bs.com/news-4923.html



Прочетено: 20127 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
2
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Алуминиеви парапети Промоция Пролет на село Художник Флора Бургас 2009 Слънчев бряг не е само строителен обект Бургас, ФЛОРА 2009 Морската градина в Бургас Строеж с кран КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас Цветя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development