Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

15 август - празник на град Несебър



Ключови думи:
15 Август 2008, Петък





Днес 15 август е празника на град Несебър. Началото е от преди 120 години, когато чудодейната икона „Св. Богородица Милостива / Елеуса/ е обявена за покровителка на града и денят се чества като храмов празник. От 04 авг. 1992г. с решение на Общинския съвет 15.08. е официален празник на град Несебър.

„ Градовете преминават през вековете, благодарение на построеното от техните жители. Аз съм много доволен, че днес ние ще отличим със званието „Почетен гражданин на Несебър” , човекът чийто труд през последните години носи радост на всички ни!/ б.р. става въпрос за инж. Козарев, създателя на Южния парк в Несебър и на другите градини и зелени площи/.-сподели Николай Димитров, кмет на Несебър- Искам да подчертая обаче, че общият облик на града , неговата неповторима атмосфера и добрата почивка на нашите гости са резултат от ежедневните, дажа бих казал ежеминутните усилия на всички нас, които живеем и работим тук. И ще използвам възможността да кажа, не като кмет, а като жител на Несебър- Съграждани, днес е нашиет празник! Елата довечера на тържествата и да се насладим на прекрасения си град, да се видим, да си поприказваме, да си починем и да се повеселим! Както казва една поговорка: човек както работи, така и се весели, а ние работим здраво!!!”
Тазгодишният празничен ден в Несебър започва с тържествена сесия на открито на Общинския съвет. Заседанието е под дърветата в Южния парк, където е подредена и изложбата от икони на несебърските художници „Богородица-закрилница”. На същото място/ парка/, в следобедните часове е специално организираната за малките жители и гости на Несебър празнична програма.

Начало на вечерните тържества поставя шествието на известния несебърски мото-клуб. Около 100 моториста ще разват националния флаг и знамето на града из Слънчев бряг и Несебър. След наектрализиращия рейд следва рок-концерт на площад Месамбрия - несебърската група „Мена” сплита гласове с елегантните стъпки на местни момичета, които представят модното ревю „Шоколад” на младата несебърска дизайнерка Мария Богданова.

По същото време  на площада пред пощата в новата част на града, неуморимите и неостаряващи несебърски самодейци изпълняват местен фолклор, а тези, които са на пристанището, могат да видят пристигането на десантния кораб „Антарес”, с  представителния духов оркестър на ВМС -специален подарък за Несебър, „..защото- както заяви контра адмирал Цеков - какво е празник в пристанищен град без моряци!?!” Концертът е на сцената на северната крайбрежна алея. Веднага след моряците на същата сцена „забива” рок-групата „The Four”- гост от Бургас.

На другия край на града, в Старата митрополия, дамския инструментален квартет „Интро” създава друго настроение, изпълнявайки интерпретации и вариации от класически произведения, а в Амфитеатъра се завихря „Танца на вятъра” – музикално-танцов спектакъл.

Между стара и новата част на града, точно пред крепостните стени е сцената, на която в края на празничния ден се събират различните предпочитания, настроения и вкусове-известния несебърски певец Данислав Кехайов и неговия ансамбъл изпълняват любимите на всички песни и хора дотогава, докогато земята, морето и небето блеснат в огнения триумф на празничната заря!



Прочетено: 5423 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Разлистване Извор на Марина река Тройката, паметника Декоративни дървени конструкций До другото лято Алеша Театър за драма. опера и балет, Бургас Жреци на музите 2009 Български секс магазин Колоски на белом фоне
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development