Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Отново злато в Некропола на Месамбрия



Ключови думи:
15 Август 2008, Петък





В навечерието на празника на Несебър – 15 август, Успение на Света Богородица, археолозите, проучващи Античния некропол на Месамбрия, за пореден път бяха приятно изненадани. В участъка от некропола, отреден за строителство на бъдещата общинска сграда, бяха проучени два гроба с богат и интересен инвентар.


В единия, където погребението е станало в края на 4 век пр. Хр., бе открит странен предмет, състоящ се от 17 бронзови тръбички, свързани една с друга. Предметът много напомня музикален инструмент, но тепърва изследователите ще търсят аналогии и ще го интерпретират.

В друг от гробовете пък отново заблестя злато, което още веднъж потвърждава богатството и страстта към жълтия метал на древните месамбрийци, живели през елинистическата епоха. Златните гробни дарове включват чифт обеци с глави на Менади, златна закопчалка от огърлица и златен пръстен – халка. Закопчалката на огърлица е от познатия тип с лъвски глави. Обеците с глави на  Менади показват изключително прецизна изработка и голямо майсторство. Подобни са откривани и друг път в месамбрийския некропол, но новооткритите са от нов тип. Златните накити датират гроба в 3 век пр. Хр.

Разкопките в некропола ще продължат най-вероятно до средата на месец септември, като археолозите очакват още нови открития и изненади. Отново злато в Некропола на Месамбрия.




Прочетено: 3268 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
камини От моста в Слънчев Бряг Бургас, ФЛОРА 2009 пепи камини всичко за отопланието Конкурс прическа Бургас 2009 мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Цветы луговые Международен Семинар на фризьорите София Черноморец Бургас Сладурани с ЛЕГО Черноморец Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development