Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Днес е Голяма задушница



Ключови думи:
01 Март 2008, Събота





В съботния ден срещу Месни заговезни православните християни правят помен за мъртвите. Това е Голямата Задушница преди Великия пост.

Задушниците са едни от най-почитаните български празници. Началото им е от предхристиянската епоха, но са включени в християнския календар, вкоренени са в бита на нашия народ. Те са връзката между живите и мъртвите, между миналото, настоящето и бъдещето. След заупокойна молитва и панихида в храма близките на покойника посещават гроба му. Там свещеник чете молитва за всички починали в семейството и в рода.

От ритуалите на Задушница особено значение има окадяването с тамян. Поверието гласи, че дяволът бяга от миризмата му и душите на починалите няма да го срещнат. За храна в този ден от древността до днес се приготвят символите на живота и на непреходността на духа - варено жито, обредни хлябове и вино. Вярва
се, че душите на мъртвите се срещат с живите. Подава се от обредната храна за Бог да прости на възрастни, после на деца.

Неделя Месопустна е на 2 март Празникът е познат с наименованията Месни Заговезни, Месни поклади,Месница, Месно запростенье. Отбелязва се 8 седмици преди Великден, датата е подвижна, зависи от тази на Великден. Името на празника се определя от традиционната вечеря с месо, след която се заговява - не се яде месо през цялата седмица до следващата неделя, наричана Сирни заговезни. Традиция е с месните ястия да се пие вино. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост, Църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него.

През тази седмица всички се веселят, защото с настъпването на строгите пости след Сирни заговезни са забранени танците, хората, люлеенето на люлки и всички веселия. Нарича се още Седмица на опрощението, защото по християнски обичай по-младите посещават домовете на по-възрастните, тези,от които се чувстват задължени да поискат прошка. Краят на седмицата след Месни заговезни отбелязва и края на периода, в който могат да се правят сватби. В неделя, на Месни заговезни, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

По материали от Интернет
http://www.bot.bg/?t=vcontent&id=3113



Прочетено: 7067 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi през деня не трябва да спиш! ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи моите цветя Miss Sixty Следобедно кафе къщичка в градината докато ние спи, те творят Конкурс прическа Бургас 2009 Изпращане... Европейка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development