Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Само училище или и апартаменти над него



Ключови думи:
19 Януари 2008, Събота





получи 4,2 млн.евро , а не 2 млн.лв., казва шефът на комисията по общинска собственост Стоян Иванов

 

- Защо Надзорния съвет  на Общинската агенция по приватизация взе решение да развали сделката с частна езикова гимназия "Британика". Твърденията на ръководството й и на съветника Георги Иванов са, че това са умишлени действия срещу тях?
- Има договор за приватизация и решение на Общинския съвет преди това, има дебат, проведен в Общинския съвет, пак преди това. Общинският съвет  категорично е взел решение да продаде на конкурс, а не на търг сградата и то само и единствено за учебно заведение! Нещо повече - процедурата е била подготвена така, че да я спечели именно "Британика".  В протокол от 24.06.2004 година общинските съветници заявяват това категорично.  Агенцията по приватизаиця е провела процедурата, подготвила е перфектен договор за продажбата. Същата г-жа Мария Николова е подписала двукратно протокол, че е съгласна и приема обекта в това състояние, в което се намира, съгласна е билас всичко.
- Излиза, че не е истина твърдението й как  впоследствие разбрала, че сградата е неизползваема за училище?
- Точно така, както и Вас  не ви интересува какво тя твърди, защото е подписала двукратно два различни протокола, които съпътстват договора за приватазация - че е направен оглед от  съответните технически лица и е съгласна. Това е договор, а не голи приказки, в него фигурират задължения, тъй като сградата е продадена само за учебно заведение при условия, с които тя се е съгласила и те са свързани с експолатацията и подържането й именно като училище. След това обаче какво се получава. Госпожата подписва договора на 9.12.2004 година с всичките тези условия, които са описани там. Цената е била преференциална, защото не е пусната на търг да се продава, а е специално определена за учебно заведение. Според чл. 6 от този договор купувачът се задължава да ползва закупения имот само и единствено за социална и образователна дейност. Чл. 7:
Купувачът се счита задължен да не прехвърля правата и задълженията на трето лице без предварително писмено съгласие на продавача в 10-годишен срок. Купувачът е задължен в срок от не-помалко от 40 години от датата на сключване на договора да не извършва или да не допуска промяна в характера на ползването на закупения имот. Купувачът е задължен да въведе обекта в експлоатация в срок до 15.09.2005 година. Чл. 10: Купувачът е  задължен да ползва съществувущия обект на 100 % за предложената социална дейност. Всички тези клаузи са грубо нарушени с изключение на плащането на цената. Госпожата в един прекрасен момент, защото очевидно сделката е била подготвена по-рано, на 19.08.2005 година  пуска едно заявление,  с което иска да закупи като собственик на сградата и урегулирания поземлен имот с площ 3 550 кв.м.
- Тя обяснява тази стъпка, с това, че се налагало да купи земята, защото банките не й отпускат кредит?
- Това си е лично нейн проблем. Не е проблем на бургаската общественост.  Ако се оказва, че тази сграда й идва скъпа, тя имаше различни варианти, един от които е развалянето на договора. Всъщност на госпожата са й обещали, че ще стане точно така. Защо не я питахте?! Там, където ще строи, в ъгъла на парцела само училище ли ще има, всичките пет етажа ли ще са училище, или тя ще има два огромни апартамента отгоре?! Госпожата нарушава договора и иска да купи целия парцел, въпреки категоричното несъгласие на Общинския съвет. Бившият кмет Йоан Костадинов назначава комисия, която се произнася така - да се извърши продажбата на имота на основание на наредба на  Министрески съвет. Викат някакъв оценител, оценява човекът, друг е въпросът, че при самата оценка е нарушил правилника за разпореждане с общински имоти, приет от Общинския съвет, защото не е предвидил оценка за самото застрояване.
- Ще загуби ли общината от разваляне на сделката?
- Нищо не губи само може да спечели.

Пълният текст:
http://factor-bs.com/newsSingle.php?article=2189

 

 



Прочетено: 3292 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
2
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Списание Влъхвите търговски център ГРАФИЛА 2009, Бургас Пролет на село синьо ремонт носачи Пътна помощ Несебър 2 полети и пристани 02 Стена
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development