Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Радостина Ценова – Българска фондация “Биоразнообразие”: Нефт ще отблъсне инвестициите в туризъм и имоти



18 Януари 2008, Петък





Тръбата събужда очаквания за положителен ефект и приходи за страната, най-вече за държавните мъже, но много повече страхове и опасения от евентуален разлив и последващата екокатастрофа за местните хора от Бургас и региона. Тя ще окаже фатално въздействие върху околната среда, туризма и развитието на морските общини.
До този момент правителството държи в пълно затъмнение обществеността относно параметрите за изграждане на съоръжението. Дори най-засегнатите общини, каквато е Бургас, не притежават достатъчно информация за проекта, не е ясно откъде ще минава тръбата, каква ще е системата и организацията на разтоварване на танкерите. Засега тревожните сигнали идват от чуждите специалисти, които знаят какво се случва около подобни съоръжения и отсега предупреждават, че нефтът ще отблъсне инвестициите в туризъм и имоти.
Петролопроводът ще навреди изключително много на околната среда и здравето на жителите на Бургас и региона. На практика от разлив са застрашени всички общини - Несебър, Поморие, Бургас и Созопол. Бургаският залив е туристически чувствителен със затворена циркулация на вода и е плитък. Движението на водни маси в него е такова, че каквото попадне във водите му, остава в залива и се изхвърля на брега в рамките на 1-2 денонощия, а естественото почистване и филтриране на крайбрежието е много трудно. Ако танкер изпусне нефт, ще има последствия години напред, но съществува опасност не само от разливи, но и от пожари и замърсявания.
За съжаление в тристранното споразумение липсват текстове за защита на Черно море от аварии и инциденти, включително и за изготвянето на аварийни планове и за създаване на гаранционен фонд, при които е възможно изтичането на нефт. Няма и текстове, ясно указващи разпределението на отговорностите при подобни аварии.
Клаузата, в която се говори за „данъчни и неданъчни плащания, такси и компенсации в полза на България и Гърция”, не е достатъчно ясна и така могат да се опростят различни плащания за опазване на околната среда (напр. такси за използване на ресурси, глоби, лихви по наказанията и т.н.). Освен това България и Гърция са потърпевши и не могат да излязат от споразумението, защото то е безсрочно. Двете страни могат да напуснат едва след “момента на достигане на възвръщаемостта”. Поставянето на икономическите резултати като най-важен критерий за развитието на проекта е сериозни заплахи за екологията и здравето на жителите на Бургас. След като критерият при избор на подизпълнители е икономическата ефективност, това може да доведе до сключването на договори за изпълнение и доставка на некачествени стоки и услуги, с което да се увеличат рисковете за околната среда.
Без съмнение договорената печалба от 35 млн. долара годишно, които ще получава страната ни от петролопровода, не съответства на печалбата от над 2 млрд. евро годишно, които тя получава сега от туризма. По неофициални данни само между Бургас и нос Емине /Слънчев бряг/ досега са инвестирани около 2 млрд. евро. В района на юг от Бургас инвестициите вече надхвърлят милиард. И докато природозащитниците се борят срещу безумното застрояване на крайбрежието, липсата на пречиствателни станции и унищожаването на пейзажа и последните защитени територии, Бургаският залив се оказа изправен пред друг сериозен проблем, който обаче е на път да обедини местните хора и еколозите.
Все още не е ясно трасето на бъдещия петролопровод, но според министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов то ще преминава през защитени територии в Странджа планина и места, които са включени в Натура 2000. Той не коментира как страната ни ще спази поетите ангажименти към европейските директиви за опазване на природата, но според него строителството на петролопровода ще бъде съобразено с всички съвременни изисквания и няма да бъде нарушено екологичното равновесие в Бургаския залив, независимо, че през него ще преминават до 50 млн. тона годишно петрол.

 



Прочетено: 7038 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
 мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Преминаването забранено! Тройно дестилирана украинска водка нощен бряг Роза Кръст за Бургас водопадите край с .Стоилово.JPG Връзка Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Компасът на ул.
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development