Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Роза Боянова - новият носител на награда "Иван Пейчев"



Ключови думи:
21 Декември 2007, Петък


Автор: Сдружение Словото



Националната литературна награда „Иван Пейчев”, учредена от Съюза на българските писатели и Община Шумен, бе връчена на Роза Боянова.
Вече трета година на рождения ден на Иван Пейчев (16 декември) в Окръжна библиотека „Стилиян Чилингиров” в град Шумен се провеждат конференции и срещи, посветени на живота и творчеството на обичания поет. Тържеството, състояло се на 17 декември, и тази година бе водено от председателя на Дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев. Скъп гост на писателите и гостите беше дъщерята на поета – Антоанета Пейчева, която живее в Лондон. Писателката Марияна Фъркова, сътрудник на БАН, прочете слово за Иван Пейчев и разказа за дъщеря му, посветила се на изследване на личния му архив. Актьорът Доси Досев изпълни вдъхновено стихове на любимия си поет и приятел „Капитана”.

Поетесата Роза Боянова получи грамота на СБП, връчена от Ивайло Христов – литературен критик и изследовател, един от деветчленното жури, определило тазгодишния носител. (Преди две години престижната награда бе присъдена за първи път посмъртно на поета Богдан Тетовски). Началникът на отдел „Култура и образование” в Община Шумен г-н Найден Косев връчи цветя и плик с паричния знак на наградата (1500 €).

Роза Боянова е родена на 6 март 1953 г. в село Раброво, Кулско, България. Завършила е „Българска филология“ в Шуменски университет „Константин Преславски“.

Работи в сферата на културата и образованието. Преди 25 години създава в Шумен първото литературно студио за работа с деца в областта на изящната словесност „Камбанка“, което се превръща в истинска творческа лаборатория за издирване, развитие и изява на детски дарования. Неин спътник в работата и съавтор става Красимир Кунчев — д-р по филология в Шуменския университет.

През 1988 г. в Издателство „Народна младеж“ — София излиза първата им съвместна книга „Литературни игри с децата“. През 2005 г. излезе от печат второто допълнено и преработено издание „Литературни игри с деца или Л"ар педагожик“, изд. „Либра Скорп“ — Бургас, 424 стр. С предговор и статия на руски и английски език. Книгата изследва психологията на творческия процес при децата литературни творци, явява се „продължител“ на делото на Корней Чуковски и Джани Родари и представлява безценно помагало за учители в детските градини и в училище.

От 1989 г. Роза Боянова живее в Бургас, където продължава работата си с деца и млади творци в литературното студио „Митични птици“ към читалище „Любен Каравелов“.

Тя е заместник-председател на дружество „Български писател“ в Бургас и заместник-главен редактор на вестник „Автограф“ — регионален месечник за литература и изкуство, съвместно издание на Съюза на българските писатели.

Съставител е на около 20 книги с творчество на деца от цялата страна. Нейни стихове са превеждани на руски, македонски, френски, английски и други езици.

 

Книги на поетесата Роза Боянова:

— „Жадна вода“, Издателство „Хр. Г. Данов“, Пловдив, 1984 г. — стихове. Отличена с национална награда за дебют „Владимир Башев“

— „Биография на чувствата“, Издателство „Галактика“, Варна, 1990 — стихове

— „Метафори“, Издателска къща Шумен, Шумен, 1996 — стихове

— „Мастилена аура“, Писателско дружество Бургас, 1999 — стихове

— „Стихоприношения“, Издателство „Демараж“, Бургас, 2003 — стихове

— „Далечен диптих“, Издателство „Либра Скорп“, Бургас, 2006 — стихове



Прочетено: 4947 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз булка от Бургас Европейка Жълтурче Осенний натюрморт Aerogara Byrgas Залез ВИК УСЛУГИ БУРГАС Конкур глазами зрителя отгоре е по-забавно и по-безопасно Момчета Бургас и Леонардо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development