Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нов устройствен план на Бургас. Градът ни става мегаполис или .... колкото повече толкова повече



Ключови думи:
06 Декември 2007, Четвъртък





Представиха екипа, който ще проектира нов Общ устройствен план на Бургас. На 4.Ноември в 11:00 ч в Капитанска зала на Интерхотел България бяха представени фирмата и екипа, които спечелиха конкурса за изграждане на общ устройствен план(ОУП) на Бургас . Ръководител на екипа е арх. Петко Йовчев.
Планът ще бъде готов до година и половина, а първите ограничители, каквото и да значи това,  ще са известни до м. април.
Осъзнат гъдел за бургазлии е фактът, че бургаската фирма Атика R5 спечели конкурса на Общината за проектиране и така градът ни единствен ще има Общ Устройствен план, с автор местен екип. Във всички останали конкурси на морските общини столичните проектантски бюра и екипи елиминираха местната конкуренция.
“Центърът на Бургас вече се е изпълнил. Бургас е голям град, но не е бил проектиран за такъв. От тук идват всичките проблеми. Капацитетът е за 80 хиляди души, а в момента населението в него наброява 300 хил. Морски град сме, но не сме отворени към морето. Да бъдем отворени към морето ще бъде една от основните задачи на проекта, който ще реализираме в няколко стъпки”, обясни арх.Йовчев. Морската градина ще остане непокътната и ще има стремеж към създаване на нови паркове. Градът ще има част с високо строителство, но този квартал със сигурност няма да е в Морската.
Сегашният устройствен план на града е разработен през 1984 г.
Бургас стана тесен за бургазлии, особено в централната му част. Временни и частични мерки без ясна стратегия не биха решили този проблем.
Центърът на Бургас по всяка вероятност ще бъде изместен към действителното му геометрично място. Това е правено вече няколко пъти по естествен път в по-далечното минало, съобразено с тенденциите в промяната на населението и неговата активност.  Създаването на нов ОУП на Бургас ще ориентира инвеститорите в идеята на бургазлии за териториалното развитие. Бизнесът ще бъде наясно къде какво може да се строи за в бъдеще.

ОУП ще бъде разработен с виждане за период между 30 и 40 години. Съобразено с това, реалното проектиране ще се предхожда от анкети сред бургазлии на възраст между 25-40, години. Те ще покажат реалната нагласа и желания на жителите на града, както и отношението им към основните идеи, които екипът предвижда да заложи в ОУП. Анкетата ще започне до месец.

В ОУП ще бъде заложено много повече от това, което се очаква. Развитието на град Бургас е елемент от развитието на Южното Черноморие. Тенденцията на намаляване на разстоянието между населените места на юг от Елените, изместването на  табелите, посочващи края на крайморските селища, както се случи с Поморие и Созопол,  изисква ясна стратегия и нов ъгъл на предвиждане. Вече е готов градоустройствения план на Крайморие, чийто автор е екипът на същата фирма. Според архитектите рибарското селище Ченгене скеле би следвало да продължи да съществува, но ще има промени. Принципно скоростта зависи от големината и посоката на вектора на първата производна в точката на допиране, а повърхнината на бъдещето е доста нагъната.

Това последното вече беше в наш стил. И понеже  целта на екип Ни пък е Повече Внимание на Човеците, то следва кратка справка и нахвърлени мисли за хората, коментирани групово по-горе. Де факто през цялото време требе да е ясно, че става въпрос за два екипа - този на архитектурното студио и този на привлечените консултанти, котио в смисъла на оспорването на думата Екип са в колаборация:

Съставът е логичен и в голяма степен определя успеха на мегапроект, какъвто предполагаме, че ще се получи във времето и пространството, казано с терминологията на материалистичния прагматизъм, какъвто единствено съществува.

Справка

Фирма Атика R5 притежа редица международни сертификати. Служители на фирмата многократно са печелили конкурси и награди. Автори са на авангардни проекти.

Ръководител на екипа е арх. Петко Йовчев, известен с фразата "Въпреки зависимостта си от морето Бургас е загубил морския си облик" и вече с шанс да промени това. Председател на Камара на архитектите в България (КАБ). Words fail to us. Перде с мега идеи, които успешно реализира, като при необходимост успява да убеди подходящите хора да го подкрепят. Изключително успешна тактика 3W+H.

Консултантите:
Александър Александров е мениджър от българска страна на проекта за разширение на пристанище Бургас на консултантската фирма Pacific Consultants International – Tokyo, която вече осем години работи по проекта. Опитен експерт по управление на пристанищни и железопътни структури, прогнозиране на трафика, финансови и икономически анализи на инвестиционни инициативи. От 13 години е управител в "Дисконт консулт" ООД. Бил е член на съвета на директорите  на Интерпред, на КЗУ - София, зам.-кмет по транспорта на София, в периода 1991-1992 г.  е министър на транспорта на България. Пишман бургазлия, но се надяваме още ред години да остане в Бургас, защото дава особен цвят на ежедневието.

Кирил Петров - е д-р по икономика, специалист по маркетинг, преподавател  в ТУ „ Проф. д-р Асен Златаров” и във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, един от водещите специалисти по маркетинг. Вече създаде школа. Ако искате акъл - обърнете се към него. Киро знае как. Знае и възможните отговори на въпроса "А трябва ли?".

Арх. Константин Коцев е привлечен за главен консултант. Арх. Коцев е бил главен архитект на предходния устройствен план на града. По този начин ще се декларира категоричната връзка между разработките преди и сега, но съобразени с новите икономически условия.

Илко Бонев, Цоня Дражева, Соня Енилова, Любо Профиров, са също в екипа.

Изнамерихме интересно интервюта, но ще ги пуснем l8er. Очаквайте корекции.



Прочетено: 11114 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
9
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Осенний натюрморт На лодката Приморско Флора Бургас 2009  Eroapteka Цветы луговые Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Черноморец Бургас отбор АНГЛИЯ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development