Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Канал ще свърже Вая с морето



17 Август 2007, Петък


Автор: от Румяна Емануилиду



Между езерото Вая и Черно море ще бъде изграден канал, целият район ще се преустрои. Това предвижда българско-холандски проект, който ще бъде реализиран съвместно от общините в Бургас и Хаагланден.

Езерото Вая e свързано с Черно море посредством тясна ивица. С течение на годините във водната площ се е създало естествено равновесие с изключителни условия за обитаване от редки водни животински видове, а така също и ценна водна растителност. Прилежащата на канала територия е до голяма степен урбанизирана. Тук има множество с фирмени площадки, спортни терени и жилищни постройки. Там се намира и морското училище. В една част тя граничи с пристанището на Бургас. Самата водна връзка с морето минава през различни застроени терени и буйна, неподдържана с години растителност. Според специалистите това е пречка от брега да се вижда водното огледало и не допринася за оптималното използване на естествения канал към морето. Той е пълен с отпадъци, изхвърляни незаконно. Чистен е неколкократно, но без дългосрочен ефект. При обилни валежи терените около канала и езерото често се наводняват, се казва в констатациите при разработването на идейния проект.

Това, което проектът предвижда да се направи, е да се подобри трайно течението на канала, да се предотвратят наводненията и да се вземат мерки срещу замърсяването. В същото време е предвидено препроектиране и благоустрояване на прилежащите фирмени терени. Възможно е в следващите етапи да възникне необходимост от освобождаването на допълнителни площи и да се търсят споразумения със собственици на прилежащи терени, смятат от местната общинска администрация.

Инициативата е част от проект със заглавие "Нови управленски стратегии и форми на сътрудничество като инструмент в българско-холандския подход при решаване на проблемите по управление на водите в Бургас". За осъществяването му ще се търсят финансови средства от холандски инвеститори и структурните фондове на ЕС. Асоциирани партньори в проекта са пристанище Бургас, РИОСВ - Бургас, "Бургасбус", Байсенова дирекция за Черноморския район, местният филиал на Българското дружество за защита на птиците и Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов.

Официалното споразумение между двете общини за изпълнение на проекта ще бъде подписано през септември.


Прочетено: 3928 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хубава вечер Pepi Кедрите Странджанска гора Приятелки в три цвята Роза Конкур глазами зрителя Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани Жреци на музите 2009 KST Bourgas 1975 Близо до жп гарата Кокили за Строители и Атракции
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development