Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Отбелязваме Международния ден на театъра



27 Март 2007, Вторник


Автор: Burgas Info



Мисията на театъра е да събира в едно хората, идеите, чувствата и Международният ден на театъра 27 март е една от най-значителните прояви на тази мисия. Това е възможност за творците да споделят със своята публика определено виждане за своето изкуство и за начините, по които то може да допринесе за разбирателството и мира между хората. Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. и тогава Международният театрален институт към ЮНЕСКО, който е най-голямата международна организация за сценични изкуства, решава това да бъде Международният ден на театъра.
Денят се отбелязва във всички страни, където има национални центрове на театралния институт, а те са повече от сто, и от всички членове на театралната общност по света. Проявите, свързани с този ден, са както мащабни театрални събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на театъра. Всяка година една значима личност в света на театъра е поканена да сподели своите размисли по голямата тема за театъра и общуването, за театъра и мира, за живота на театъра в съвременния свят, в своеобразно послание, което се чете преди представленията в стотици театрални зали пред хиляди зрители и се разпространява чрез средствата за масова информация.
Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто. Сега в началото на ХХт век мексиканският драматург Виктор Юго Раскон Банда пише своето послание, озаглавено "Лъч надежда" и подчертава, че според него би трябвало всички дни да бъдат обявени за световни дни на театъра. Защото през последните двадесет века пламъкът на театъра винаги е бил запален в някоя част на земята, въпреки че непрестанно обявяват смъртта на театъра, особено след възхода и развитието на киното, на телевизията и на новите медии.
Технологията превзе сцената и премаза човешкото измерение на сцената, смята Раскон Банда, появиха се различни експерименти като визуалния театър, близък до рисунка в движение, който прогони словото. Имаше спектакли без думи или без осветление, или пък дори без актьори, само с добре осветени от играта на прожекторите манекени или марионетки. Технологията се опита да превърне театъра във фойерверк или в панаирджийско зрелище.
Днес сме свидетели на завръщането на актьора и на срещата му със зрителя. Днес сме свидетели на завръщането на словото на сцената. Театърът се отказа да бъде средство за масова комуникация и отново призна собствените си граници, които му налагат присъствието на две същества, изправени едно срещу друго и предаващи си чувства, емоции, мечти и надежди.



Прочетено: 3249 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик следобедно спокойствие Машините на Леонардо Великолепието на Париж от Бутик димитров ден Община Бургас полети и пристани 01 докато ние спи, те творят Жреци на музите 2009 димитров ден Катедрала в Париж от Бутик БСУ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development