Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нова екопътека откриха в околностите на Свети Влас



10 Август 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Близо 19 км. екопътека „Величествен Балкан, лазурен бряг и хилядолетна история” по проект „Екотуристическа мрежа” се откри в подножието на източна Стара планина в околностите на Свети Влас.
След подписан договор между Община Несебър и предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда към МОСВ, реализацията на проекта дава възможност на туристите и местното население да използват потенциала на подножието на Балкана за развлечение, спортуване и отдих. Екотуристическата мрежа съчетава три пешеходни маршрута. Първият от тях, “Величествен Балкан”, започва от ваканционно селище ”Елените”, минава през, местността ”Муфлоните”, връх ”Свети Илия”, местността ”Съръ гьол” и стига до “Ловно ханче”, местността “Куру чешма”. Дължината на прехода е 8 км. Вторият маршрут “Лазурен бряг” е 4.5 км. и започва от Свети Влас, “Голямата чешма”, местността ”Муфлоните”, “Подковата”, чешма ”Канелски борун” и през борово насаждение се слиза до помпена станция „Елените”. Характерен за маршрута е изключително красивия панорамен изглед към целия несебърски залив. Виждат се Несебър, Тънково, Равда, Ахелой, защитена местност ”Калината”, Каблешково, Александрово, Медово, Поморие и Странджа планина. С 6 км. преход е последният от проекта маршрут “Хилядолетна история”, който започва от “Аязмото”, през местността “Муфлоните”, “Подковата”, чешма ”Канелски борун”(“Батьова чешма”), в посока юг по “Канелски борун” се слиза до “Свети Власий” и туристически комплекс “Манастирите”. И трите маршрута има пресечна точка на историческата местност връх „Св. Илия”.
Стойността на изграденото от община Несебър съоръжение е 155 хил. лв., предоставени от МОСВ. Парите са използвани за оформяне и маркировка на трите пешеходни маршрута, поставяне на декоративен парапет и съдове за отпадъци, изработване и монтиране на места за почивка - туристически навеси, заслони и пейки, изработване и монтиране на указателни табели, разположени на ключови места по маршрутите, съдържащи карта на района и информация за посоката към определени забележителности и съществуваща инфраструктура, както и информационни табели, съдържащи карта, информация за планината, планинските маршрути, биоразнообразието, което може да се наблюдава, табели за обозначаване на отделни растителни видове.
Подножието на източна Стара планина в околностите на Свети Влас, което е предмет на проекта “Величествен Балкан, лазурен бряг и хилядолетна история” е потенциален район за включване в Европейската екологична мрежа “Натура 2000”.


Прочетено: 4323 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
БГ СМЕШКИ Pepi ВИК УСЛУГИ БУРГАС Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Графила 2009, Бургас ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик Черноморец-Поморие Кокили за Строители бункер АРКУТИНО Републиканска след ремонта
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development