Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Археологически проучвания в района на селата Оризаре и Кошарица



24 Август 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Студенти по археология от Шуменския университет в сътрудничество с Музей „Старинен Несебър” започнаха археологически проучвания в землищата на селата Оризаре и Кошарица. Проучванията се осъществяват под ръководството на проф. Иван Карайотов и докторанта Красимир Кръстев
Експедицията има за цел да обходи района и да регистрира антични селища, укрепления и крепости. При село Оризаре в местността Харманите вече се провеждат археологически сондажи. Те целят да се определи хронологията на античното извънградско селище на древна Месамбрия, което се намира тук.
Екпедицията е открила две малки антични укрепления в близост до сондирания обект. Археолозите са констатирали, че тези недвижими паметници са подложени на непрекъсната иманярска интервенция. Недалеч от полуразрушената Ламберова чешма, в района на един ловджийски бивак е разкопана и разрушена почти изцяло южната крепостна стена на малка крепост от епохата на късната античност. На няколко места едва е оцеляло външното лице на стената. Наоколо са разпръсната много фрагменти от строителна керамика, датираща от епохата на късната античност.
Експедицията на студентите-археолози от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще продължи до края на месец август.
Документацията от обхожданията ще постъпи в научния архив на Музей „Старинен Несебър”, а откритите материали ще постъпят във фонда на Музея.


Прочетено: 4568 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Бургаският кей Кокили за Строители!!! Неизползваната жп линия в парк АНГЛИЯ Приятелки в три цвята КАМЕРА В атака красиви по всяко време Аз и моя брат  аз с двете  деца и той с неговата си дъщеря Бодил край Ясна поляна Ремонтиране рециклиране носачи на BMW E46
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development