Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация ДИМИТЪР БРАКАЛОВ / 1840-1903/ Общественик

ДИМИТЪР БРАКАЛОВ / 1840-1903/ Общественик

Димитър Бракалов е роден на 10.01.1840г. в Калофер. Завършва висше юридическо образование във френското католическо училище в квартала Бебек- Цариград. Перфектно владее франски, английски, турски и гръцки, а по-късно научава и руски. По време на пребиваването си в Цариград между 1858-1867 г. той участва активно в борбите на цариградските българи за независими църква и българска просвета. Член е на настоятелството на Българското общинско народно читалище в Цариград, подпомага Драган Цанков при издаване на в. “България”, а по-късно и Петко Р.Славейков при издаването на в. “Гайда”.

През 1867г. Бракалов се установява в Бургас. Тук той става арендатор на два чифлика на познатите му от Цариград Халил Паша и хаджи Бекир.

По-късно закупува още чифлици в целия Бургаски регион, с обща обработваема площ от около 10 000 дка. С житната търговия която развива, Бракалов е допринесъл за бързото нарастване на активността на Бургаското пристанище и неговата известност на европейските пазари.

В своите стопанства Бракалов осигурява работа за повече от 400 души от целия регион, като в същото време прави уникални технически нововъведения в земеделието (първият българин, купил жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка). Новатор е и в отглеждането на непознати за нашите земи земеделски култури- картофи и слънчоглад.

Бракалов е един от създателите на българската община в в Бургас преди Освобождението. От 1868г. заедно с Яни Русалиев, Койчо Райков, Никола Камбуров, Стефан Жечков, Иван хаджи Димитров и Сава хаджи Дачев започват борба с гръцките фанариоти в Бургас за създаване на самостоятелна българска църква и училище. Начинанието им се увенчава с успех на втория ден на Великден 1869г. ,когато е обявено създаването на българския храм “СВ.Св. Кирил и Методий” и едноименното българско училище.

От малкото известни факти относно участието на Бракалов в национално-освободителното движение сигурно е, че той е кореспондирал с дейците на Добродетелната дружина и Букурещката емигрантска организация. Това естествено достига до турските власти и е достатъчен повод в първите месеци след започването на Руско-турската война, Бракалов бъде заточен в Диарбекир. След  завръщането си в Бургас в края на 1878г. Се включва активно в социалния и политическия живот на града. Заема различни длъжности в управлението : околийски началник, окръжен председател, депутат, три пъти кмет на Бургас. Известен е със своята благотворителност: раздавал чиновническата си заплата на бедните, а като адвокат често ги защитавал базплатно.

За първи път е избран за кмет на Бургас през 1884-1885г. По време на втория кметски мандат на Бракалов започва градоустройствено изменение, което придава на Бургас облика на модерен европейски град. По негова инициатива се създават  специални служби за почистване на града и строг санитарен контрол, започва изграждане на водоснабдителна система на града, както и строеж на нова Второкласна болница . Започва се и проектирането на Морски бани до строящото се ново пристанище.

Изменението на градоустройствения план е свързано и със създаване на площад пред българската църква и училище, наречен също “Св.Св.Кирил и Методий”.

Димитър Бракалов умира на 63г. на 18.12.1903г. Неговият дом - известната Бракалова къща /днес Етнографски музей/ е обявена за паметник на културата, а в нея на първия етаж е запазена гостаната стая в оригиналния й вид от края на ХIХ век.



Тази статия е разглеждана: 5962 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Първа копка Долно Езерово Странджа Гората грее грее Катедрала в Париж от Бутик коледни песни Раковини във въздуха след кафето Пристанище Созопол Мото клуб червено
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development